Мармалад от тиква

Предполагам, че след празниците сте по-малко или повече уморени от предпразничната суетня в кухнята и не е толкова лесно да бъдете изкушени от някоя рецепта за храна или десерт. Затова пък може да си направите мармалад и да си го хапнете по-нататък. 🙂 Когато направих Шоколадов мармалад от смокини (и от банани) се появи натрапчивата мисъл да направя подобен и с тиква. Всъщност като се замисля какаото (шоколада) се съчетава страхотно с доста плодове… Повечето от вас сигурно знаят, че тиквата много сполучливо допълва вкуса и аромата на мармалади приготвени от есени плодове, но лично аз до сега, сама за себе си не я бях правила на мармалад.  Представях си обаче, колко страхотна комбинация ще е с какаото. Богатият спектър от аромати, които можех да добавя ме ентусиазираше и караше да се чувствам леко объркана, затова започнах да нахвърлям идеи на един лист. Установих, че задължително искам да използвам канела, но за останалите (не едно и две неща) ми беше трудно да реша на кое да се спра. Мислех си за това колко много ми допада добавката на „Амарето“ в мармалада от тиква и райска ябълка. Мислех си също за индрише (fragrant geranium),  което на практика се съчетава добре с повечето сладка и мармалади и на мен много ми допада като миризма, освен това вече го бях опитвала в съчетание с шоколад – много сполучливо! Така реших, че първоначално (като основа) ще ползвам само канела, а на по-късен етап ще разделя мармалада на 2 части, като към всяка ще добавя различен допълнителен аромат. Получи се обаче толкова красив цвят, че чак ми беше жал да го смеся с какаото! 🙂

Мармалад от Тиква

  • По-долу давам основните продукти които съм ползвала, може да разнообразите с различни подправки, добавка на ядки или др.
  • Част от захарта може да се замени с мед. Това ще даде допълнителен вкус и аромат на мармалада.
  • Теглото на тиквата е замерено, след като е била настъргана.
  • Ако правите по-големи количества е добре в края на варенето да добавите малко лимонова киселина (лимонтузу) – за всеки килограм захар 1 чаена лъжица.

Необходими продукти:

  • 1100 гр. настъргана тиква
  • 1кг. захар
  • 150 мл. вода
  • 2 големи пръчки канела

Допълнително (по желание):

  • клонче индрише
  • 4 супени лъжици с куп (30 гр.) какао
  • 30-40 мл. Амарето

Начин на приготвяне:

Настърганата тиква се слага в тенджерата, в която ще се вари мармалада и се засипва със захарта.  Тенджерата се похлупва (или покрива с кърпа) и се оставя да пренощува или престои поне 5-6 часа. За това време тиквата ще пусне сока си и няма да се налага добавянето на голямо количество вода, а това спестява част от продължителното разбъркване. На следващия ден в тенджерата се добавят канелата и водата и съдът се поставя на силен огън. Когато захарта се разтопи и сместа заври, огънят се регулира леко, така че да не ви пръска докато го бъркате.

В началото  на варенето се разбърква периодично, а към края почти непрекъснато. Аз варих на умерено силен огън, около 15 минути (от момента на завиране). След това оставих мармалада да престои една нощ – дадох си време да реша какво още да добавя към него. На следващия ден, след като мармалада изстина и видях прекрасния му слънчев цвят, леко се разколебах дали да го смесвам с какаото. 🙂 И на вкус си беше страхотен, трябваше само да го сгъстя още малко!!! 

Така една много малка част от мармалада оставих натурален. Останалият го разделих на две части. В едната добавих клонче индрише и половината какао, а в другата добавих останалото какао и Амарето-то. Варих всяка от двете части около 10 минути по няколко причини:

  1. защото исках да сгъстя мармалада още малко
  2. за да дам възможност на индришето да пусне аромата си
  3. когато какаото премине топлинна обработка, вкусът на мармалада е по-добър
  4. когато мармалада се насипе горещ в бурканите не се налага да си варят, за да се запечатат.

Готовия мармалад се насипва горещ в буркани, затварят се и се обръщат върху капачките, където остават докато мармалада изстинат напълно. Да ви е сладко!!!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

One thought on “Мармалад от тиква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: