Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

В момента сезона на мандарините е в разгара си, а това ме подсети за прекрасния мармалад от мандарини, който спретнах миналата година по това време. Много ни хареса как се получи и затова тези дни съм решила да го приготвя отново. Вкуса и аромата на мандарините се съчетава по едни прекрасен начин с този на лимоновата трева. Получава се вкусен мармалад с много свеж аромат. Опитайте го и вие!

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

  • Обикновено когато лимоновата трева се ползва с кулинарни цели, се употребява долната и част (бялата), без листата. Последните са доста жилави, но пък много ароматни. Най-често бялата част се начуква с чук за месо, за да пусне по-лесно соковете и аромата си. В случая аз съм нарязала стъблото на не много малки парчета и съм ползвала и листата му, които съм отстранила от мармалада преди да го пасирам, понеже остават жилави дори след термична обработка. 

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

  • За тази рецепта се ползват целите мандарини. Затова ако не ги берете от двора си, препоръчвам да закупите био плодове.
  • От по-долу посочените продукти се получават 2 буркана мармалад.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλυκά μυστικά“ („Сладки тайни“), бр. 09 от 02/2013 г.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Необходими продукти:

  • 600 гр. био мандарини
  • 180 мл. сок от мандарини
  • 740 гр. захар
  • 1 стрък лимонова трева (lemongrass)
  • 15 гр. пектин

Начин на приготвяне:

Ако плодовете имат дръжка се отстранява внимателно, без да се разкъсва целостта на кожата. Измиват се добре под течаща студена вода и се слагат  подходящ за варенето им съд. Заливат се със студена вода и се слагат на котлона. Когато водата заври огънят се намаля, така че да не врят много силно и варенето продължава 3 минути. Свалят се от котлона и се отцеждат от водата.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Мандарините се слагат обратно в тенджерата и се заливат с чиста студена вода. Връщат се на огъня и процедурата се повтаря още 3-4 пъти. Последния път мандарините се отцеждат от водата и остават в цедката докато се охладят напълно.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

През това време в дълбока купа (или друг подходящ съд) се смесват половината захар, лимоновата трева (нарязана на едри парчета) и сока от мандарини (180 мл.).  Когато мандарините се охладят се разрязват на половина, след това на няколко едри парчета. Семките се отстраняват, а сока, който се отделя при нарязването им се събира. Най-удобно е да поставите дъската върху която ги режете над купата в която сте смесили захарта, лимоновата трева и сока от мандарини, защото и нарязаните плодове също се добавят в тази купа. Разбъркват се.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Купата се захлупва с похлупак или се покрива с прозрачно домакинско фолио. Прибира се в хладилника за една нощ.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

На следващия ден сместа изглежда така – плодовете са пуснали сок и захарта почти се е разтопила.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Прехвърля се в тенджера с двойно дъно, която се слага на силен огън. Когато заври огънят се регулира леко и варенето продължава 10 минути с периодично разбъркване. Останалата захар се смесва с пектина и се добавя към мармалада в тенджерата. Изчаква се да заври отново и се засичат около 2 минути или докато захарта се разтопи.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Сваля се от котлона и се пасира  в блендер. Аз в случая преди да пасирам съм отстранила зелените листа на лимоновата трева. Докато е топъл мармалада изглежда рядък.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Когато изстине на пълно консистенцията му става, такава каквато се вижда на долната снимка. Ако желаете да го консервирате, го насипете в чисти, сухи буркани докато е горещ. Затворете ги и обърнете бурканите върху капачката. Остават така поне за 10 минути, най-добре докато се охлади напълно.  

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Да ви е сладко!!! ТУК може да видите всички снимки.

Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

11 thoughts on “Мармалад от мандарини с лимонова трева (lemongrass)

  1. Доколкото разбрах мандарините се варят без да се белят.Заедно с кората ли се пасират ?
    Поздрави и лека седмица Мария!

    1. Привет Елена.
      Правилно си разбрала!
      Варят се цели, за да се премахне горчивия вкус от кората.
      За този мармалад се ползва целия плод. Единственото, което се хвърля е костилките, които се отделят при нарязването на мандарините.
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. Здравейте Мария!
    Аз съм Боряна. Толкова прекрасно сте описала как приготвяте този мармалад от мандарини, че просто ми се прииска и аз да го направя. Великолепно! Поздравления!
    Един дискретен въпрос – Вие ходите ли на работа? Всичко, за което пишете и разказвате в своя блог изисква много време, с което не всеки разполага …
    Поздрави и продължавайте в същия дух,
    Боряна

    1. Мислех си че е съвсем ясно, че съм безгрижен милионер, който е посветил живота си на това място…
      🙂
      Не веднъж съм казвала, че когато човек има желание намира време за всичко! „Липсата на време“ за нещо, не е нищо повече от оправдание за неща, които не са приоритетни за даден човек. Всичко останало опира до това да можеш да организираш нещата си така, че да ги свърших по-най-добрия начин минавайки по най-краткия път, предполагам че и това е нещо като талант – или го имаш или го нямаш…

      Поздрав най-сърдечен от мен за теб, Боряна! Пожелавам ти „повече време“, за нещата, които искаш да правиш!
      п.п. Надявам се нямаш против че минах на „ти“?!

  3. Здравейте,рецептата ме впечатли,но наблизо няма биомагазин ,от който да закупя мандарини.Въпроса ми е-може ли да се направи без корите?Поздрави!

    1. Привет Маги!
      Мармалад може да стане и само със сърцевината на плода, но ще се получи много по-различно от мармалада направен от целите плодове. Няма да има така интензивен вкус и аромат.
      Знам, че в БГ дребните търговци често докарват малки като размер мандарини от съседна Гърция, които там не се изкупуват и продават защото се гледа на тях като такива с по-ниско качество само и единствено заради размера. Обикновено тези плодове не са обработвани с восък или др. подобни препарати с цел по-добър външен вид или по-добро съхранение. Аз бих опитала с такива мандарини ако бях в БГ.

      1. Здравейте, Мария и нейните читатели!

        Коледата наближава,
        мармалад ме изкушава!
        В римички и срички,
        да попитам всички:
        тук, по български местенца,
        има плодове – с листенца,
        мандаринки гладки,
        дребнички и сладки.
        Кой ще каже тука,
        дали са „био“ сполука?

        :-)))

  4. За много години,Мария!
    Започнах да правя мармалада, при нарязването не ми се отдели толкова сок, от снимките виждам,че при вас е една мензура, да изстискам ли и да добавя.Сега е в купа, ще варя утре.Благодаря предварително

    1. Румяна, бързам да ти отговоря.
      Сока от мандарини който е нужен за рецептата е 180 мл. Веднага ще го вмъкна! Благодаря, че ми писа!
      Сока, който се отделя при нарязването на мандарините е екстра, т.е. днес трябва да добавиш към продуктите в купата 180 мл. прясно изцеден сок от мандарини и тогава да вариш сладкото.
      Успех желая!

  5. Благодаря за бързия и навременен отговор, всичко изпълних, при мен обаче ми се струва че остана по-жълт,без този леко червеникав оттенък, както е на снимката със цвета от мандарина. Сега са обърнати /бурканите / и чакат своите палачинки….
    Благодаря още веднъж.При нас в магазини Промаркет продават мандарини,както са брани с листата от Гърция.Направо изглеждат като от снимките на вашите дървета..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: