Македонски соленки с масло и сирене

Македонски соленки с масло и сирене

Харесах си тази рецепта от пръв поглед към снимките, които я съпътстваха! Записах си я и не отдавна я приготвих. Получиха се прекрасни соленки!!! Толкова са вкусни с това хрупкаво тесто с въздушна текстура, което се отделя на пластове подобно на многолистно (бутер) тесто, но за разлика от него се приготвя по-бързо и с по-малко загъвания, съдържа белтък и значително по-малко масло от колкото в една класическа рецепта за бутер (многолистно) тесто. На външен вид и на вкус, обаче ефекта от крайният резултат е много подобен на класическо многолистно тесто. Опитайте ги и вие!

Македонски соленки с масло и сирене

Македонски соленки с масло и сирене

  • От по-долу посочените продукти съм оформила 24 бр. соленки. нямах търпение да ги правя като малките бижута на Тики.

Македонски соленки с масло и сирене

Необходими продукти:

  • 250 гр. брашно
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 1 белтък  (30 гр.)
  • 120 гр. хладка вода
  • 125 гр. масло, меко

За плънката:

  • 150 гр. сирене, натрошено
  • 45 гр. (1 малко) яйце

За намазване преди печене:

  • 1 жълтък (20 гр.)

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа и се смесва се със солта. Размесват се и се прави кладенче, в което се сипват белтъка и хладката вода. Замесва се гладко тесто. 

Македонски соленки с масло и сирене

Разточва се (върху наръсен с брашно плот) на правоъгълно парче с приблизителни размери 20 х 40 см. Маслото се размеква в микровълнова фурна, така че да се получи мек крем, а не течна мазнина с млечни елементи. Държи се на топло или се разделя на три части, като всяка се размеква непосредствено преди употреба. Тестото се намазва с 1/3 от маслото. Кората се прегъва на три, увива се в парче прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника за 10 минути.

Македонски соленки с масло и сирене

След това, без да се разгъва, отново се разточва на правоъгълник (около 38 х 19 см.), намазва се с втората трета от маслото. Кората пак се прегъва на три, увива се с фолио и се прибира в хладилник за 10 минути.

Македонски соленки с масло и сирене

Операцията се повтаря още веднъж, като кората се намазва с последната третина масло, след което се прегъва, увива и охлажда за 15-20 минути.

Македонски соленки с масло и сирене

Приготвя се плънката: яйцето и сиренето се разбъркват докато се смесят хубаво. 

Македонски соленки с масло и сирене

Охладеното тесто се разточва на правоъгълна кора с размери около 40 х 30 см. Нарязва се на равномерни квадрати, при мен 24 на брой. Плънка се разпределя между нарязаните квадрати. Насипва се по средата на всеки четириъгълник. Прегъва се на две, при което се получава триъгълник. Срещнатите страни на кората се притискат с вилица, за да се слепят. Нареждат се в тави покрити с хартия за печене. Намазват се с жълтък и се пекат в предварително затоплена на 200°С фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор.

Македонски соленки с масло и сирене

Печенето отнема 13-14 минути или докато се зачервят до златисто. Поднасят се топли или винаги се претоплят във фурната, но не в микровълнова печка. Да ви е сладко!

Македонски соленки с масло и сирене

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Македонски соленки с масло и сирене
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

14 thoughts on “Македонски соленки с масло и сирене

  1. Мммм …прекрасна идея за закуска си ни предложила Миме!Грабвам си двечки еднага!Благодаря и прекрасен weekend ти желая!

  2. Страхотна идейка за вкусна закусчица ни предлагаш Миме, веднага ми се прииска да хапна една от тези твои македонски соленки. Изглеждат много апетитно, едни такива златисти и хрупкави……

  3. Станаха фантастични Мимка, топят с в устата. Следващия път ще спретна двойна доза, че свършиха… Още неизстинали. Трябва да си призная, че за първи път правя многолистно тесто, и се справих блестящо, под вещото ти ръководство Мими.
    Не мога да ти кажа колко съм щастлива, че те открих. Благодаря ти, че те има, верен последовател съм.
    Хубав уйкенд ти желая, а при нас ще е и с мирис на масълце от чудните соленки. 🙂

  4. Ох, наистина са страхотни! 🙂 Направих ги отново за рождения ден на Йоана и много се харесаха от всички гости. А как ухае, докато се пекат… Радвам се, че и на вас са допаднали! 🙂 Прегръдки от Бебси и мен!

  5. Така се приготвя бутер тестото! Но се прегъва много повече пъти!

    1. Точно така!Това имам предвид с написаното в началото на публикацията. За разлика от французите или английско говорещите, на български нямаме толкова специфична терминология за различните видове маслено тесто, в частност тези на пластове, независимо да ли са с повече или по-малко такива! 🙂

  6. Мария, имам един малко тъп въпрос – когато се извади тестото първия път от хладилника 9след като е било намазано с масло за първи път), от широката страна на правоъгълника ли се разточва или от тясната? Сигурно ще се стори смешно на доста хора, но аз не се оправям добре с точенето и изобщо не съм правила многолистно тесто досега…

    1. Здравей, Icy!
      Не мисля, че ако се разточи от широката страна нещо ще се обърка, но за постигане на описаните от мен размери, разточването се прави от тясната страна, така широката отива за височината. Успех желая! Много вкусни соленки стават!

      1. Уникални станаха! Отдавна търсех да намеря толкова хрупкави соленки (повече ми приличат на банички) и ето че ги намерих, благодарение на теб! Е, не успях да разточа правоъгълник, направих някаква шантава форма и самите соленки бяха всяка с различен размер и вид, но важното е, че са страшно вкусни, т.е. бяха 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: