Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Махалепи (Mahalepi) с аромат на розиМахалепи (Mahalepi) е един от най-популярните десерти през летните горещини в Кипър (и не само). Разхлаждащ, с омаен и успокояващ аромат на рози – за мен този десерт е началото на почивката, след края на дългият и горещ работен ден!

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Консумирането на Махалепи (Mahalepi) е като терапия за мен! Обичам да сядам на верандата гледаща към морето (сама или в компанията на съпругът си) с купичка махалепи! Ей така! Без дори да пусна лампите! Съзерцавам светлините на луната и звездите отразяващи се по морската повърхност, чувам вълните плискащи се в далечината и се потапям в омаята на купичката – нежна, разхлаждаща, успокояваща

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Спомням си първият път когато опитах Махалепи – стори ми се много различно от всичко познато до онзи момент! По онова време не можех да свържа розовата вода по никакъв начин с нещо което се яде 🙂 Постепенно обаче, не само че свикнах с нея, но вече я обожавам добавена към храна! Тук в Кипър се правят много, ама много десерти с розова вода (както и с вода от портокалов цвят). Когато ароматните води (розова или от портокалов цвят) са натурални, правят десертите вълшебни! ❤ Натуралната ароматна вода е по-скъпа от тази ароматизирана със синтетични аромати, но определено си заслужава – не правя компромиси с това! 

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

(short link)

Махалепи се прави бързо и лесно. Основно са нужни вода, нишесте, розова вода, сироп от рози и захар. За разкош – може и розови листенца 🙂

На всяка чаша (250 мл.) вода се слага по 1 супена лъжица с куп (18-20 гр.) нишесте. В различните домакинства може да има малки разлики по отношение на приготвянето и сервирането на десерта, срещат се например рецепти при, които част от водата е заменена с прясно мляко. Днес ще споделя с вас моята рецепта.

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Розовият сироп, който обикновено купувам е този, който се вижда на следващата снимка – любим ми е на вкус!

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

  • Крема (махалепи-то) трябва да е разстелен с дебелина 1.5 – 2 см. За по-долу дадените продукти ползвам тава с размери 20 х 30 см. Дъното и стените на тавата трябва да са предварително намокрени с малко розова вода. 
  • Понякога (всъщност доста често) добавям малко захар в самият крем. За долу посочените продукти 2-3 супени лъжици.

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Необходими продукти:

  • 4 супени лъжици с куп нишесте (starch)
  • 4 чаени чаши (1 л.) вода
  • 50 мл. розова вода (rose water)
  • 2-3 супени лъжици захар (по желание) 

За сервиране:

  • сироп от рози (rose cordial)
  • розова вода (rose water)
  • розови листенца
  • захар на вкус (по желание)

Начин на приготвяне:

В тенджера с вместимост 2 л. сипете водата предвидена за рецептата. Добавете нишестето и захарта (ако сте решили да ползвате такава при приготвянето на крема). Сложете тенджерата на силен огън и загрейте с периодично разбъркване. Когато сместта се нагрее, бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Когато заври по повърхността ще започнат да се образуват мехури, които се пукат. Регулирайте огъня, така че да не ври силно и продължете варенето с разбъркване за 1-2 минути. Преди да свалите тенджерата от котлона, добавете розовата вода. Веднага прехвърлете полученият крем в подходяща мокра тава (вижте съветите по-горе). Разпределете на равномерен слой и оставете на стайна температура докато кремът изстине. След това може да приберете в хладилник за около час.

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Когато крема се охлади ще хване коричка. След като е престоял и в хладилник за 1 час залейте повърхността му със студена вода, като я сипвате внимателно, така че да не нарушите целостта му. Това се прави, за да се избегне напукването на Махалебито и за де е подготвен десерта за сервиране. Върнете тавата в хладилника и оставете до следващият ден или поне няколко часа преди да сервирате.

Сервиране на Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози:

С помощта на остър нож нарежете кремът на кубчета. Разпределяте го в купички заедно с  водата. Ако е необходимо, може да долеете още студена (ледена) вода. Подсладете със сиропа от рози и допълнително захар (ако обичате по-сладко). Ароматизирайте всяка порция с допълнително розова вода в количество според предпочитанията. 

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Може да поднесете десерта в голяма стъклена купа – това е удобен вариант за поднасянето му на бюфет или ако правите лятно парти – в този случай е добре да добавите кубчета лед в купата, за да се подържа десерта по-долго време студен.

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

Когато е предварително смесено с розова вода и сироп от рози махалепи-то има възможността да поеме сладостта и аромата им, но ще промени цвета си – от бял на розов. От друга страна различните хора харесват различно ниво на сладост – съпругът ми например го харесва с по-малко сироп от рози и си слага захар. Аз не добавям захар – харесва ми с обилно количество сироп от рози 🙂 Да ви е сладко и прохладно!

Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

16 thoughts on “Махалепи (Mahalepi) с аромат на рози

  1. Мария,
    Това ми звучи екзотично, ароматно и романтично. Особено ми хареса картината която нарисува – за верандата вечер, шума на морето и Махалепи.
    Благодаря за рецептата и за настроението, което ми създаде!
    Поздрав и хубава нова седмица!

    1. Привет, Лети!
      Радвам се, че си наминала!

      Така си почиваме през лятото в края на работния ден – който за нас е късно, доста късно вечерта!
      И сигурно защото работата ни е свързана с хора, търсим спокойствие, уединение и тишина за да си починем!
      В топлите вечери няма нищо по-хубаво от това да си вземеш един разхлаждащ душ и да се освежиш с нещо сладичко, носещо прохлада и мекота от розов аромат!

      Хубава да е и твоята седмица, усмихната и спокойна!

  2. абе какво е това описание ,какво е това чудо :))))))))))направо си представих че съм на твоята тераса:)
    за съжеление не мога да направя този десертец,нямам от къде да намеря розовата вода.но и аз се потопих в ухая му само докато четох.
    скоро правих сироп от бъз и се чуствам по същия начин като го пия.

  3. Здравейте чудесно описание!Тъй като с написаното по -горе ме провокирахте ще Ви кажа че чудесна и истинска розова вода се продава единствено в Казанлък !В града на розите !Нашият град !И ако желате ще Ви пратя !)))) С удоволствие!

    1. Привет, Ани!
      Да, българската розова вода е извесна!
      Просто исках да подчертая това, че човек може да попадне и на розова вода, която не е направена от рози,а е ароматизирана с есенции…
      Тук не правят розово масло, но пък много тачат маслодайната роза и розовата вода, както и сиропа от рози са много популярни. Сладкото също!
      Аз засадих 2-3 храсчета под прозореца на кухнята си, надявам се до година хубаво да нацъфтят и да приготвям сладки неща от собствена реколта 🙂

      Сърдечен поздрав за теб и прекрасният ви град!

  4. Мария, случайно попаднах на този десерт и много ти благодаря, защото това е истинското „малеби“, за което скоро ти исках рецепта- крем с вода и нишесте, без захар и полят обилно със сироп от рози.В България го има само в Свиленград. Поздравления!!!

  5. Мария,помощ!Днес се опитах да направя кремчето,но не се получи нищо-стана чудесен крем,сгъсти се добре,но след като престоя три часа със студената вода и го извадих за да го нарежа и добавя сиропа от рози се оказа че е една пихтия която дори не успях да нарежа добре на парчета като това на твоите снимки ….къде сбърках…нямам обяснение, а обещах на децата,че ще им направя! Дай ми съвет,моля! Благодаря ти!

    1. Пепи, за да не се е сгъстил достатъчно крема има две-три вероятности. Ще почна от зад на пред.
      1. Може пропорциите с които си приготвила крема да са били ОК, но да си избързала да го залееш с вода. Залива се когато изстине на пълно на стайна температура и след каот е стояло за час в хладилника.
      2. Възможно е да е трябвало да престои по-дълго в хладилника, за да стегне по-добре.
      3. Възможно е нишестето което си ползвала да не е било достатъчно като количество, да ти сгъсти добре водата. Т.е. аз знам, че с нишестето, което ползвам става гъст крем при следните пропорции – за всяка чаша (250 мл.) течност (вода или пр.мляко) е нужна 1 с.л. с връх. На този принцип съм дала и рецептата.

      Освен това нишестето което се ползва за направата на този десерт не е царевичното нишесте, което добавяме най-често към кремчета.
      Тук при нас се срещат два вида нишесте из магазините: едното е царевичното (corn flour), а на опаковките на другото пише просто нишесте (Starch) а при някои марки, може да е написано, че е нишесте за махалепи. Може да е от картофи, пшеница, маниока или др. и май не съм забелязвала да пише с точност от какво е приготвено, просто пише само „Нишесте“(Starch). Мисля, че би могло да се ползва и царевично нишесте, но ще трябва да се увеличи количеството му, тъй като то придава една пухкавост на кремовете, а в случая не ни трябва да е пухкаво, а да може да се реже. Препоръчвам ти, ако нишестето ти е царевично преди да седнеш да правиш нова доза махалепи да направиш една проба примерно – 1 чаша вода и 1 1/2 супена лъжица от царевичното нишесте, за да видиш дали ще стегне добре.

  6. Мария,благодаря за отделеното време и подробното описание!Значи -направих крема с оризово нишесте?Става много хубаво на вкус,нооооо…..за рязане на парченца и дума да не става ха ха.Освен това тук има всякакви аромати на сиропи,освен роза,остава да помоля да ми изпратите от Гърция .Така-направих го в купички и го залях със сироп от портокалов цвят,ама нали съм си от изтока си искам розата xa xa.
    Нищо,продължавам да следя с интерес твоите вкусни неща! Просто съм възхитена !

  7. Привет Пепи!
    Сигурна съм, че с оризовото брашно е станал дори по-вкусен!
    Хубава идея даваш!
    Освен това, съм сигурна, че и под формата на кремче в купички е било страхотно!
    Ако ти се ще обаче да го сгъстиш, просто добавяй повече от оризовото брашно. Различните брашна имат различна абсорбираща способност.
    Най-хубавото е, че си доволна от резултата!
    Поздрави!

  8. Da, i az sum pohapvala ot svilengradskoto malebi i mnogo iskam da go prigotvya :). Uspyah da se sdobiya s rozova voda (predpolagam ne e ot naj-kachestvenata, no taka i se zaradvah), no ne i s rozov sirop. Dali ne mozhe da se zamesti s neshto v US? Kakvo bi bilo s podobna gustota i sudurzhanie na zahar? Mozhe bi puk moga da si go napravya v domachni usloviya. Imash li nyakakva preporuka?

    1. Привет Саше!
      Може да замениш със всякакъв друг ароматен сироп (Squash), но крайният резултат няма да е точно Махалепи.
      Няма начин да не можеш да го откриеш в Америка – там от пиле мляко се намира. Провери на щандовете със напитки които се разреждат може да е под името „rose (Roselle) cordial“ преди това може да потърсиш в Интернет под какви други имена може да се среща. Може също да провериш в гръцки или арабски магазини.
      Другия вариант е да си го приготвиш у дома (в Нета ще откриеш рецепти), стига да разполагаш с розови листенца, които не са обработвани с химикали. Ако намериш сушени листа от маслодайна роза (из билковите магазини) също ще стане, макар че не знам до колко ще ти е изгодно икономически.

      1. Blagodarya ti za suvetite. V po-golemite gradove tuk sigurno go ima, no v po-malkite naseleni mesta ne e tolkova lesno da se nameryat stoki ot drugi strani. Naj-vuzmozhno mi se struva da go otkriya v nyakoj internatzionalen magazin. Imache proverih i go ima po Internet magainite i mozhe da se porucha online. Hruvlila sum mu oko na tozi desert i vse nyakak shte tryabva da go napravya :).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: