Лимонов тарт с меренг

Лимонов тарт с меренг

Обичам лимонов пай!!! Съчетанието на хрупкава бисквитена основа и сладко-киселият пълнеж са много свежо съчетание, което ми е изключително вкусно! В момента при нас има изобилие от ароматни, сочни лимони, което ще рече че сме в сезона на лимоновите десерти 🙂

Лимонов тарт с меренг

Попаднах на тази рецепта, преди няколко години, в момент когато бях решила, че  Американската версия на този десерт по рецепта донесена от съпруга ми ни е поомръзнала. На прочит рецептата ми се стори много по-практична (не остават неизползвани жълтъци или белтъци). И технологията на приготвяне беше по-различна, стана ми интересно, че за основата се ползва разтопено масло, което не е  много характерно при приготвянето на основа за тарт.

Лимонов тарт с меренг

Когато видях, че източника на рецептата е книгата Marmiton les meilleures recettes de pâtisserie et desserts de Marmiton, реших че непременно ще опитам рецептата! Опитайте я и вие! Няма да съжалявате! 

Лимонов тарт с меренг

Лимонов тарт с меренг

  • Ползвала съм форма за тарт с диаметър 26 см. и височина на стените около 3 см.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.hungryshots.com

Лимонов тарт с меренг

За основата:

  • 250 гр. брашно
  • 125 гр. масло, разтопено, леко охладено
  • 30 гр. (2 бр.) жълтъци
  • 40 гр. захар 
  • 50 мл. вода 
  • 1 щипка сол
  • по желание ½ супена лъжица настъргана лимонова кора

Лимонов тарт с меренг

За лимоновият пълнеж:
  • 145 мл. прясно изцеден лимонов сок (от 4 бр. лимони)
  • 100 гр. захар
  • 150 гр. (3 бр.) яйца 
  • 7 гр. (1 супена лъжица) царевично нишесте

Лимонов тарт с меренг

За меренга:
  • 67 гр. (2 бр.) белтъци
  • 100 гр. захар
  • 7 гр. (1 супена лъжица) царевично нишесте
  • 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя тестото за основата: В купата на миксер или кухненски робот се смесват брашното, захарта, солта и настърганата лимонова кора. Разбърква се с лъжица, колкото да се смесят хомогенно. Добавят се останалите продукти (жълтъци, разтопено масло и вода). Бърка се докато се образува тесто. Прехвърля се върху парче прозрачно домакинско фолио, оформя се на плосък диск, увива се във фолиото и се прибира в хладилника за 15 минути.
Лимонов тарт с меренг
Фурната се пуска да загрява на 150ºC, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Охладеното тесто се разточва на кръг достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата, в която ще се приготвя десерта. За разточването на тестото съм ползвала силиконов мат и прозрачното фолио, с което беше завито тесто. При липса на силиконов мат за разточването, може да ползвате 2 листа хартия за печене. Тестото се прехвърля в тавата с помощта на хартията (силиконов мат) и се разстила по дъното и стените с ръце.
Лимонов тарт с меренг
Тестото по дъното се надупчва с вилица. Покрива се с парче хартия за печене, върху която се насипват керамични перли или зърнена култура. Тавата се слага в предварително затоплена фурна и се пече 30 минути. За това време основата би трябвало да е готова. Бобовата култура от повърхността се отстраняват и ако основата под нея не изглежда изпечена тавата се връща във фурната (без хартията с боб) за още 8 минути или докато крайчетата на тестото порозовеят приятно. Изважда се от фурната и се охлажда.
Лимонов тарт с меренг
За лимоновият пълнеж: Захарта и царевичното нишесте се смесват в малка тенджера. Размесват се. Добавя се лимоновият сок, разбърква се и тенджерата се слага на умерено силен огън.
Лимонов тарт с меренг
На струя при непрекъснато разбъркване се добавят разбитите с вилица яйца. Топлинната обработка продължава при непрекъснато разбъркване докато сместа се сгъсти. Сваля се от огъня и се насипва върху охладената основа. Разпределя се равномерно с лъжица. Заглажда се.
Лимонов тарт с меренг
За меренга: Белтъците се разбиват на сняг с миксер. Когато станат на пяна се добавят предварително смесените захар, нишесте и сол. Разбъркването продължава докато се получи гъста, лъскава глазура. Може да се насипе с лъжица върху лимоновата смес или да се насипе в пош и с него да се шприцоват розички, спирала или друга декорация според предпочитанията. Аз не успях да шприцовам глазурата равномерно, затова реших да направя повърхността ú на аномални вълнички – ползвах лъжица за целта.
Лимонов тарт с меренг
 Тавата се връща във фурната – предварително затоплена на 150ºC, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Пече се 30 минути или докато белтъчната глазура порозовее.
Лимонов тарт с меренг
Повърхността на десерта би могла да се обгори допълнително с горелка. Охлажда се напълно преди да се нареже и да бъде сервиран. 
Лимонов тарт с меренг
Съхранява се на стайна температура. Издържа няколко дни, но е най-вкусен в деня на риготвянето. Да ви е сладко!
Лимонов тарт с меренг
ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лимонов тарт с меренг
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

3 thoughts on “Лимонов тарт с меренг

  1. Мария, страхотно предложение! Обикновено ме плашат основите на пайове, при които се работи със студено масло, претриване с брашното на трошички и т.н. и съм ги избягвала подобни сладкиши. Твоето предложение с разтопено масло ми вдъхва кураж, че ще се справя. Благодаря!

  2. Здравейте!
    Основата напоява ли се или остава суха?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: