Лимонов чийзкейк (без печене)

Лимонов чийзкейк (без печене)

Днес на дневен ред е едни прекрасен десерт, за през летните горещини. Много свеж и лек! Основата е от чаени чисквити („Marie“), сърцевината от крема сирене „Фираделфия“, смесено със захар, лимоново желе и пюриран компот от ананас. Комбинацията е изключително вкусна и ароматна! Горещо ви препоръчвам да я опитате! 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Лимонов чийзкейк (без печене)

  • Мерителната чаша е с вместимост  250 мл.
  • За рецептата ще ви е нужно желе с вкус лимон. Аз съм ползвала „MON AMI”.  1 кутия от 150 гр. съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. За да се приготви желе, 1 пак. от 75 гр., се разтваря в 2 до 3 ч.ч. вода. За Кипърските атмосферни условия най-добре се получава с 2 чаени чаши (500 мл.). Тази информация ще ви е от полза за сравнение (ориентир), в случай че ползвате различна марка желе.

Лимонов чийзкейк (без печене)

  • Приготвила съм десерта в кръгла тава с подвижни стени, диаметър 24-25 см. Може да се приготви и в тава с по-голям размер, ще стане с по-малка височина. 
  • Рецептата ми е от Андрула от Продроми.

Лимонов чийзкейк (без печене)

Необходими продукти за основата:

  • 185 гр. масло
  • 30 мл. (2 супени лъжици) олио
  • 225 гр. (1 пакет) бисквити „Marie“ (чаени бисквити)

Лимонов чийзкейк (без печене)

За пълнежа:

  • 300 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • 20 гр. (1 супена лъжица) пудра захар
  • 1 пакет (от 150 гр.) желе „MON AMI” с вкус мимон
  • 500 мл. (2 чаени чаши) вода
  • ½ супена лъжица желатин на прах
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 2-3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок.
  • 1 консерав (средна консерва май е от 310 гр. сухо тегло на ананаса) копот от ананас
  • 1 консерва (410 гр.) неподсладено кондензирано мляко

За повърхността на десерта:

  • ½ пакет (от 150 гр.) желе „MON AMI” с вкус мимон
  • 450 мл. вода

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат. Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Добавят ес към смлените бисквити, разбърква се до хомогенност.

Лимонов чийзкейк (без печене)

Получената смес се насипва на дъното на тавата, в която ще се приготвя десерт, разпределя се равномерно и се заравнява, като се притиска с лъжица. Тавата се прибира в хладилник за 1 час или до употреба, може и във фризер за около 15 минути. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Кората на лимона се настъргва на ситно ренде, сокът му се изстисква, оставят се на страна до употреба.  Желето (1 пакет с 2 пликчета от по 75 гр.) се разтваря в 2 чаени чаши гореща вода. Добавя се желатина и се разбърква докато желето и желатина се разтворят напълно. Оставя се на страна. Компота от ананас се пюрира и се дрибавя към желето. Размесват се до хомогенност и се оставят на страна да се охладят. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

В купата на кухненски робот или миксер се смесват крема сиренето, пудрата захар, настърганата лимонова кора и прясно изцедениият лимонов сок (2-3 супени лъжииц). Разбиват се на средна скорост, като същевременно се прибавя неподсладеното кондензирано мляко. Разбъкването продължава докато стане пухкава смес, към която се прибавя и желето смесено с пасираният компот от ананас. Получената смес се насипва (с помощта на черпак) върху охладената бисквитената основа в тавата. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Тавата се прибира в хладилника за 1 нощ или докато сместта желира. На следващият ден се приготвя желето за повърхността на десерта. Аз не изчаках до другия ден и затова не се получи идеален на визия, но си беше много вкусен. Половината опаковка желе (само едното пликче 75 гр.) се разтваря в 1 чаена чаша (250 мл.) гореща вода, след това се добавят още 200 мл. студена вода. Получената смес се налива внимателно върху чийзкейка и тавата се връща в хладилника за още 6-7 часа, най-добре още 1 нощ. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Като цяло е добре да престои 2 нощи преди да бъде сервиран, това дава време на продуктите да се свържат по между си и да ръзгърнат ароматите си. Освобождава се от формата, прехвърля се в подходящ за сервиране съд и се съхранява в хладилник. Да ви е сладко!

Лимонов чийзкейк (без печене)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лимонов чийзкейк (без печене)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

5 thoughts on “Лимонов чийзкейк (без печене)

  1. Прекрасни аромати – ананас и лимон.Свежо лятно предложение за горещите летни дни.Красиво и апетитно.
    Поздрави сърдечни !

  2. Често правя лимоновия чийзкейк с кондензирано мляко и ягоди по твоята рецепта, Мария (замествам ягодите с малини или боровинки). Стана любим на всички вкъщи. Този също има потенциал, особено за лятото, и ще го пробвам в най-скоро време. Поздрави!

    1. И този ще ви хареса! Сигурна съм!
      Интересното при него е че става по-вкусен когато престои 2 дни от момента на приготвяне…
      Ще се радвам да го приготвиш и да ви се услади!
      Поздрави!

  3. Здравей,Мария. Отново прекрасно предложение. В момента го приготвям за един чудесен повод- за кръщене на дъщеря ми утре. Поздрави и усмивки от нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: