Ликьор Лимончело (Limoncello)

Ликьор Лимончело (Limoncello)

Limoncello е лимонов ликьор идващ от Италия. Произвежда се главно в Южната и част. През годините напитката става все по-популярна, превземайки със свежият, кристален лимонов вкус и аромат. Лимончело-то отдавна е напуснало границите на Италия и различни хора на всякъде по света я правят и в домашни условия с каквито лимони имат под ръка. Основните съставки са лимон, чист алкохол, захар и вода, но се срещат рецепти включващи и други продукти.

Ликьор Лимончело (Limoncello)

Самостоятелно е прието да се сервира изстудена (от фризера) в малки чашки (стояли няколко часа във фризера). И въпреки, че не е прието да се консумира с лед, на мен точно така ми харесва – върху натрошен лед! Освен това много ми допада да залея с нея ваниловия си сладолед наръсен със озахарени парченца лимон мммм…

Ликьор Лимончело (Limoncello)

  • Ако лимоните не са от двора ви, препоръчвам да си закупите биологични такива.
  • Ще ви е нужен един добре затварящ се, голям буркан с широко гърло.
  • За филтриране, може да ползвате филтър за кафе машина.
  • Рецептата, която съм приготвила се прави от цели лимонови кори. Някои източници препоръчват кората на лимона да се обели с помощта на картофобелачка. Така под нея ще остане много малко от бялата част.Ликьор Лимончело (Limoncello)

Необходими продукти:

  • 250 гр. чист алкохол 95°
  • корите на 8 лимона, по възможност да са от не поливано дърво. Предполагам, че това изискване е свързано с това, бялата част на лимона да е по-тънка. В крайна сметка издирих такива :)
  • настърганата кора от 3 големи лимона
  • сока на 1 лимон
  • 250 гр. вода
  • 200 гр. захар

Начин на приготвяне:

Лимоните се измиват старателно и се подсушават. Кората на 3 от тях се настъргва на ситно ренде. Останалите 8 лимона се обелва така, като се бели портокал. Вижте снимката. Корите и лимоновите стърготини се насипват в голям буркан, в които е налят чистият алкохол. Буркана се затваря с капачката и се разклаща. Така корите ще се напоят с алкохола. Покрива се с домакинска кърпа и се съхранява на прохладно и тъмно място за 15 дни. Всеки ден се разклаща по 1-2 пъти. От лимоните може да си направите лимонада.

Ликьор Лимончело (Limoncello)

След 15 дни буркана се отваря и се добавят захарта, сока от 1 лимон и водата. Затваря се отново. Разклаща се енергично и се оставя на тъмно и прохладно за 24 часа. След това сместа се прецежда през цедка или тензух. Корите се изстискват от алкохола и се изхвърлят. Полученият ликьор се налива в бутилка, затваря се и се оставя на тъмно и прохладно за 1 месец. След това може да се консумира.

Ликьор Лимончело (Limoncello)

За да стане бистър, може да се филтрира с помощта на филтър за кафе машина. Отнема малко време, защото преминава на капки през филтъра, но си заслужава!

Ликьор Лимончело (Limoncello)

Аз го съхранявам във фризера. Добре е и чашите, в които ще бъде сервиран да са замръзнали. Тук обаче е такава жега, че чашите и шишето ми не издържаха дълго да позират за мен със замръзнал вид :) 

Ликьор Лимончело (Limoncello)

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
Recipe Name
Ликьор Лимончело (Limoncello)
Published On
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .