Ликьор Лимончело (Limoncello)

Ликьор Лимончело (Limoncello)Limoncello е лимонов ликьор идващ от Италия. Произвежда се главно в Южната и част. В случай, че се интересувате повече за историята му, възникването и употребата вижте тук – аз не бих могла да го разкажа по-добре! Тази разкошна лимонова напитка, отдавна е напуснала границите на Италия и различни хора, на всякъде по света, я правят в домашни условия с каквито лимони имат под ръка. Разнообразието от рецепти е голямо, макар че основните съставки са лимон, чист алкохол, захар и вода има и варианти включващи и други продукти.

Ликьор Лимончело (Limoncello)През годините напитката става все по-популярна – превземайки със свежият, кристален  лимонов вкус и аромат. Самостоятелно е прието да се сервира изстудена (от фризера) в малки чашки – стояли няколко часа във фризера. И въпреки, че не е прието  да се консумира с лед – на мен точно така ми харесва – върху натрошен лед! Освен това много ми допада да залея с нея ваниловия си сладолед наръсен със озахарени парченца лимон мммм…

Ликьор Лимончело (Limoncello)Ако лимоните не са от двора ви, препоръчвам да си закупите биологични такива. Ще ви е нужен един добре затварящ се, голям буркан с широко гърло. за филтриране, може да ползвате филтър за кафе машина. Рецептата, която съм приготвила се прави от цели лимонови кори. Някои източници препоръчват кората на лимона да се обели с помощта на картофобелачка. Така под нея ще остане много малко от бялата част.

Необходими продукти:

  • 250 гр. чист алкохол 95°
  • корите на 8 лимона - по възможност да са от не поливано дърво. Предполагам, че това изискване е свързано с това, бялата част на лимона да е по-тънка. В крайна сметка издирих такива :)
  • настърганата кора от 3 големи лимона
  • сока на 1 лимон
  • 250 гр. вода
  • 200 гр. захар

Начин на приготвяне:

Лимоните се измиват старателно и се подсушават. Кората на 3 от тях се настъргва на ситно ренде. Останалите 8 лимона се обелва така, като се бели портокал. Вижте снимката. Корите и лимоновите стърготини се насипват в голям буркан, в които е налят чистият алкохол. Буркана се затваря с капачката и се разклаща. Така корите ще се напоят с алкохола. Покрива се с домакинска кърпа и се съхранява на прохладно и тъмно място за 15 дни. Всеки ден се разклаща по 1-2 пъти. От останалите лимони може да си направите лимонада.

Ликьор Лимончело (Limoncello)След 15 дни буркана се отваря и се добавят захарта, сока от 1 лимон и водата. Затваря се отново. Разклаща се енергично и се оставя на тъмно и прохладно за 24 часа. След това сместа се прецежда през цедка или тензух. Корите се изстискват от алкохола и се изхвърлят. Полученият ликьор се налива в бутилка, затваря се и се оставя на тъмно и прохладно за 1 месец. След това може да се консумира.

Ликьор Лимончело (Limoncello)За да стане бистър, може да се филтрира с помоща на филтър за кафе машина. Отнема малко време, защото преминава на капки през филтъра, но си заслужава!

Ликьор Лимончело (Limoncello)Аз го съхранявам във фризера. Добре е и чашите, в които ще бъде сервиран да са замръзнали.

Ликьор Лимончело (Limoncello)Тук обаче е такава жега, че чашите и шишето ми не издържаха дълго да позират за мен със замръзнал вид :)

Ликьор Лимончело (Limoncello)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .