Курабии Гъби

Курабии Гъби

Курабии Гъби

Честита Коледа скъпи приятели и читатели на блога ми! С пожелание за здраве, късмет, уют и любов в домовете ни!!! Черпя с тези красиви курабии гъби, които са били изключително популярни на времето в СССР. Спомняте ли си онези плочи за правене на орехчета и гъбки? На мен ми се струва, че някой който е нямал такава е измислил начин как да си приготвя красиви курабии гъби с ръчно оформяне. Като истински са, нали?

Курабии Гъби

Тестото е много лесно и бързо за приготвяне, а това че е супер меко, но без да лепне прави и оформянето на сладките бързо и лесно. Стори ми се много вкусно и съвсем сурово – имам навика да го опитвам! 🙂 За вкуса на курабиите очаквах да е като на съвсем обикновени курабии, но не е съвсем така. Текстурата им е по-нежна а похапването доста интересно – сърцевината е пухкава, а обвивката хрупкава и с вкус на карамел. Направо не знам защо не съм ги правила още преди много години, рецептата я имам разпечатена от не знам кога!?!

Курабии Гъби

Курабии Гъби

(short link)

Курабии Гъби

  • Продуктите са замервани с електрона везна, мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл.
  • Iиропа, в който се  потапят шапките на гъбите не ми стигна, въпреки че бях направила половин доза повече (по-долу съм дала продуктите за сиропа в количество, което би било достатъчно за покриването на шапките на всички гъбки). Затова част от гъбите са декорирани на принципа на „Курабии Праскови“ – потопени са във вода боядисана с червена сладкарска боя и са оваляни в захар. 

Курабии Гъби

  • От по-долу посочените продукти съм оформила 50 бр. големи гъби и 19 бр. малки, направени по този начин
  • Тестото, което се оформя като пънче за гъбите се увива във фунийки, предварително изрязани от хартия за печене. Аз пробвах да ги пека без да са сложени във фунийката от хартия, но установих, че развалят формата си, дори се разливат леко (вижте как стават без хартията). Затова не пропускайте хартиените фунийки. Оформила съм ги по следния начин: Хартията се нарязва на квадрати със страни около 11 см. Всеки квадрат се разрязва на 2 триъгълника, като се започва от единия ъгъл на квадратното парче и се стига до срещуположният. От всеки триъгълник се оформя 1 фунийка, така както се вижда на колажа. 

Курабии Гъби

Курабии Гъби

Необходими продукти:

  • 212 гр. (1 чаена чаша) маргарин („Витам“)
  • 420 гр. (2 чаени чаши) захар
  • 52 гр. (1 бр.) яйце
  • 250 мл. (1 чаена чаша) заквасена сметана
  • 140 гр. (1 чаена чаша) царевично нишесте
  • ванилия
  • 1 щипка сол 
  • ½ чаена лъжица сода бикарбонат
  • ½ супена лъжица оцет
  • 800 гр. брашно
  • + около 30-40 гр. брашно за доизмесване на тестото

За карамеления сироп:

  • 70 гр. (1/3 чаена чаша) захар
  • 30 мл. (2 супени лъжици) вода 

За карамелено – какаовият сироп:

  • 140 гр. (2/3 чаена чаша) захар
  • 60 мл. (4 супени лъжици) вода
  • 2 равни супени лъжици какао
  • 60 мл. (4 супени лъжици) вода

Допълнително за декорация:

  • маково семe

Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват захарта, разтопеният маргарин, яйцето, заквасената сметана, солта и содата разтворена в оцета. Разбъркват се до хомогенност. Добавят се нишестето и половината брашно. Размесват се.

Курабии Гъби

Когато сместа ги поеме се добавя останалото брашно. Меси се докато се оформи тесто, което се прехвърля върху наръсена с брашно (30-40 гр.) работна повърхност и се оформя на топка. Тестото става много меко и пухкаво, но не лепи. 

Курабии Гъби

Ако мислите, че ще ви е по-лесно може да разделите тестото на 2 еднакви части – от едната да оформите шапчиците на гъбите, а от другата пънчетата. И двете части (пънче и шапка на гъбките) се оформят от тесто с тегло 15-16 гр. За „шапките“ тестото се оформя на топчета, чрез овалване между длани. За „пънчетата“ му се придава капковидна форма и се поставя във фунийка направена от предварително изрязаните от хартия за печене триъгълници – вижте в съветите по-горе. Нареждат се на разстояние в тави застлани с хартия за печене. Аз в случая съм направила по 50 бр. „шапчици“ и „пънчета“. С останалото тесто оформих малки гъби (пак от 15-16 гр. тесто), които направих по начина показан ТУК.

Курабии Гъби

Пекат се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето при мен отне около 18 минути, но си мисля че трябваше да ги оставя по-бели, т.е. да пека по-кратко. „Шапките“ на гъбите се издълбават от долната страна с помощта на нож със заострено острие, докато сладките са топли. „Пънчетата“ се изваждат от хартиените формички и се прехвърлят в купа или друг подходящ съд.

Курабии Гъби

Слепване и декориране на курабии Гъби:

Сладките трябва да са напълно охладени, преди да пристъпите към съединяването на двете части. За целта ще ви е нужен карамеленият сироп. Пригответе си 2 големи табли или тавите, в които сте пекли сладките, за да има къде да поставяте слепените гъби. Застелете ги с хартия за печене. В тенджера се смесват захарта и водата. Варят се на умерено силен огън докато се получи сироп с лек карамелен цвят. Заострената част на пънчетата се потапя в карамеленият сироп и се поставя в предварително издълбаният отвор върху шапките на гъбите. Притиска се леко, карамела стяга почти веднага и така шапките на гъбите се прикрепят към пънчетата. „Слепените“ гъби се нареждат една до друга в предварително подготвен поднос или друго подходящо. 

Курабии Гъби

Докато приключите със слепването на всички гъби, карамеленият сироп ще започне да изстива, от което ще се сгъсти. Може да го загреете леко, за да се втечни. Долната част на пънчетата на всяка от „гъбите“ се потапя в карамела, изтръсква се така че излишният карамел да се махне и бързичко се потапя в купичка пълна с маково семе. Много добре се получава имитация на пръст по пънчето на гъбката. Нареждат се в подноса.

Курабии Гъби

След това се приготвя карамеленият сироп с какаото: Захарта (140 гр.) и водата (60 мл.) се смесват в подходящ съд и се варят на умерено силен огън докато се получи сироп с лек карамелен цвят. Добавя се разтвореното в допълнителната вода какао. Разбърква се непрекъснато докато се получи хомогенна смес. Тенджерата се сваля от котлона. Една по една и бързичко „шапките на гъбите“ се потапят в сместа, изтръскват се от излишното (внимавайте да не ви пръсне, защото ще се изгорите), нареждат се в тавите, където остават докато засъхнат или до другия ден. Карамелът с какао не засъхва толкова бързо, колкото карамела без какао. 

Курабии Гъби

След това може да се прехвърлят в подходящ за съхранение съд с похлупак. Гъбите, за които не ми стигна карамеленият сироп са потопени във вода със боя и захар (вижте подробности в съветите по-горе). Освен за Коледа биха могли да се направят и за Великден или за всеки друг празник, защото са впечатляващо красиви!

Курабии Гъби

През първите 1-2 дни са хрупкави, после омекват и стават още по-вкусни. Местата, които са споени с карамел са по-твърди, което много се харесва на по-младите и на децата и по-малко на възрастните. Да ви е сладко, и празнично и уютно!!!

Курабии Гъби

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Курабии Гъби
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

4 thoughts on “Курабии Гъби

  1. Честито Рождество Христово Миме ! Честита Коледа ! Весели, мирни и благословени празнични дни !Чудесни, много красиви курабии.Правила съм от тези, които са без пънчета, но твоите са много красиви.
    Поздрави !

    1. Благодаря, Елена!
      Честита Коледа и на теб и семейството ти!
      Тези сладки стават много красиви – направо са като истински, въпреки че на вкус не са нищо особено, като обикновени курабии са.
      Весело посрещане и на останалите празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: