април 8

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

 

На този крем тук му казват Смигдаленьо което идва от названието на една от съставките му – σιμιγδαλι (грис). Наименованието на Български на този лек и много приятен дедесерт би звучало като „Грисов крем“, но понеже в къщи му казваме Смигдаленьо, така го нарекох и в поста си. Тук в Кипър с грис се правят доста десерти (всичките чудесни)!!! Докато живеех в България, не бях срещала толкова много вариянти за употреба на гриса…  Конкретно познанията ми стигаха до 2 десерта с него – грис-халвата във нейният най-класически вариянт и кремче с прясно мляко и грис… Тук в Кипър преоткрих гриса и това какви вълшебства може да бъдат направени от него! А, сега към рецептата!!!

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

  • Мерителната чаша с вместимост 250 мл.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. грис
  • 1 ч.ч. захар
  • 5 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. сметана
  • 1 ч.ч. белени бадеми – моите в случая бяха по-малко
  • 6 белтъка
  • бадемов или ванилиов екстракт
  • 1 консерва (410 гр.) плодов пълнеж по желание (fruit filling) – това е пълнеж като този, който се ползва обикновенно за чийзкейк. В случая моя пълнеж е от горски плодове.

Начин на приготвяне:

Отделете си част от захарта за разбиването на сметаната и белтъците. Остналата захар смесете с млякото и гриса и сложете на котлона. При непрекъснато бъркане се сварява крем (става гъстичък). Ароматизира се с бадемовият (или ванилов) екстракт, добавят се нарязаните белени бадеми и се разбърква добре. Крема се оставя да се охлади леко, като през това време се разбиват на сняг белтъците с част от отделената захар. Отделно се разбива на пухкав крем сметаната с останалата захар. След това на части към крема се прибавят разбитите белтъци и сметана. Разбърква се внимателно, до получаването на гладка смес.

Пригответе се подходящ съд или чашки в които да разпределите полученият крем. От една доза съм запълнила формата венец (на долната снимка) и 6 бр. не много големи чашки. Слага се пласт от крема, върху него пласт от плодовият пълнеж, които се покрива с втори пласт от крема. Заглажда се внимателно и се оставя да стегне. съхранява се в хладилник.

След като кремчето стегне, може да се извади от формата!

Знаяте какво пада след това – ядене 🙂

ТУК може давидите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , , , ,

Posted 08.04.2011 by Maria Miteva-Christou in category "Архив (Index)", "Десерти", "Крем, Мус, Кисел

Коментиране (Leave a Reply)