Крем с нар

Крем с нар

Крем с нар

Този крем с нар е изключително популярен в региона където живея. Доста закъснях с това да го опитам и да се присъединя към почитателите му, но както е казано „По-добре късно отколкото никога!“ 

Крем с нар

Много бях чувала за този десерт, но не се беше случвало да го опитам. Комбинацията от нар, бишкоти потопени в сок от ананас и слой бита сметана (смесена със захар и крема сирене) не ми се струваше кой знае какво. Оказа се, че греша (и то много)!!!

Крем с нар

Не си падам особено по сметанови торти или десерти, в които има слой бита сметана, но този крем ме покори с първата хапка! Невероятно е как с толкова семпла комбинация от продукти, може да се получи толкова завладяващо вкусен и много лек десерт!!! Възможно е и на вас да ви се струва обикновен (поне на мен така ми звучеше преди да го опитам), но гарантирам ще ви омагьоса със вкуса си, затова непременно го опитайте!

Крем с нар

Най-досадната част по приготвянето на десерта е добиването на зрънца от нар, но винаги може да „излъжете“ някой да го направи вместо вас! 🙂

нар

Тази година дръвчета в двора ни са отрупани с нар и за пръв път децата ми не се карат кой е изял повече! 🙂 Много обичат нар и обожават този десерт! 

Крем с нар

(short link)

Крем с нар

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Крем с нар може да се приготви и сервира на порции – в купички или чаши. Когато го приготвяте за празненства или просто за по-голям брой гости, е най-практично да ползвате голяма тава или купа за трайфъл.
  • Ползвам тава (pyrex) с размери 27 х 39 см. Понякога приготвям част от крема в тава (25 х 20 см.), а друга част в чаши (11 бр. не много големи чаши за шампанско с вместимост около 100 мл.)

Крем с нар

  • Зрънцата от нар нужни за рецептата, добих от 5 бр. едър плод.
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Σανδρη Λυανδρου (Сандри Лисандроу) „Μαγειρευοντας Για Φιλους τομος Ι“ („Готвейки за приятели – том И”). 

Крем с нар

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 200 гр.) бишкоти „Совоярди“
  • 1 – 1 ¼ чаена чаша сок от ананас (от кутия)
  • 9 ½ – 10 ½ чаени чаши зрънца от нар 

За крема:

  • 3 чаени чаши (750 мл.) животинска сметана 35%
  • 200 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • ¾ чаена чаша (140 гр.) пудра захар

Начин на приготвяне:

Една по една потопете бишкотите в сока от ананас. Трябва да се напоят добре със сок, но не до толкова, че да се разпадат. Наредете ги на дъното на тавата.

В чаши за шампанско слагам по 1 бишкота разрязана на две.

Крем с нар

Върху бишкотите в тавата (съответно чашите), разпределете половината зрънца от нар.

Крем с нар

Пригответе крема:

В купата на миксера смесете сметаната, крема сиренето и захарта. Разбийте ги до получаване на пухкав крем. С помощта на голяма лъжица, разпределете полученият крем върху зрънцата нар.

Ако правите десерта в тава, насипете сметановият крем на купчинки върху плодовете, след това внимателно заравнете с лъжица или сладкарска шпатула. 

Крем с нар

По повърхността на крема разпределете останалите зрънца от нар. Покрийте с прозрачно домакинско фолио и приберете в хлядиник за няколко часа или цяла нощ.  

Крем с нар

Преди да сервирате, може да гарнирате с клонче мента или да залеете всяка порция с малко сироп от нар. Да ви е сладко!

Крем с нар

ТУК може да видите всички снимки. А тук може да видите рецептата за Мус с цедено кисело мляко и нар.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Крем с нар
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

12 thoughts on “Крем с нар

  1. Oooo, това кремче ще бъде опитано!
    Вкусно, красиво и подходящо за сезона!

    Сърдечен поздрав и усмихнат ден!

    1. Леви, няма да съжалявяш!
      Този десерт е от онези, дето като ги опиташ веднъж, не спираш да ги приготвяш редовно, защото са омайно вкусни и лесни за приготвяне!
      Уникално съчетание на вкусове! Ананасовият сок в бишкотите така си пасва със всичко останало, че да ти се доплаче от прекрасният вкус на това на пръв поглед съвсем обикновенно кремче! А когато нарът се случи да не е с твърди семки… е като сън в лятна нощ!

      Прегръдки!

  2. Миме, каква ти Коледа – при теб все едно не зима, ами лято настъпва – оттук надуших слънцето в снимките 🙂 И с това нежно кремче изобщо, ама изобщо не бих си и помислила за сняг и студ! А тук какво е…брррр! Щастливка си! 🙂
    Сърдечни поздрави! 🙂

    1. Марийче, аз така си правя асоциации за идващите празници с цветовете харектерни за тях 🙂
      Зашото, както казваш тук нищо в природата не напомня че идва зима – напротив! Ливадите започват да зеленеят от първите дъждове и само узрелите мандарини, а по-късно и портокалите може да ти напомнят на окичени елихички. Лошото време по това време на годината наистина ми липсва, но иначе си е супер!

      Сърдечен поздрав и от мен!

  3. Mimka , she go napraviq sega za praznitcite , ima mnogo ,znaesh. Blagodariq za vkysnite idei.Da si ni jiva i zdrava .Leka i sporna rabota 🙂

  4. Кремът и сладкиша са страхотни,наистина много цветни,а снимките и цялата подредба е както винаги впечатляваща,мила Мария!

    Сърдечен поздрав от мен!

  5. Мими, този сладкиш е по мой вкус, знаеш, но кой да ми изчисти толкова нар ? 🙂
    Радвам се, че си харесала идеята ми !
    Прегръдки!

    1. Дани, много хубав става и си заслужава чистенето на толкова нар – и за мен си е досадно, пък и цапа много, та гледам да „вържа“ някой друг за тая работа 🙂

      А идеята ти не само, че си я харесах, полудях от радост като я намерих ей-така и беше точно на време!

      Прегръщам те и аз!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: