Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

Този десерт е много популярен в региона където живея. Обожавам го! Изварата в комбинация с канела, индийско орехче, вода от портокалов цвят и вкус и аромат на мед е като вълшебство! Този крем е един от първите десерти с извара, които опитах на острова! Той е причината да стана верен почитател на всякакви сладки изварени истории, защото знаете, че изварата в България не е толкова популярна за приготвяне на десерти. Тукашната извара – наречена Анари (αναρή) е една от най-разкошните, които съм опитвала. Ако се случи да попаднете на домашно приготвена или да я закупите от хора, които отглеждат животните и добиват млякото… нещо уникално е! Никога няма да можете да забравите вкуса! Купеното от магазина Анари също е с високо качество, но разликата във вкуса идва от наложените стандарти и това, че млякото, от което е направено не е с пълната си масленост, както би било при домашно приготвеното. Ако питате мен Италианците ряпа да ядат с тяхната Рикота! Станала е световно известна и не че е лоша, но Анарито е нещо много по-вкусно! Не бих го заменила с Рикота.

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и ОрeхиСпомням си времето, когато се опитвах да издиря рецептата за този крем. Всички ми казваха, че всъщност такава няма! Просто смесваш това, това и това и хоп – готово!!! Всяка домакиня го приготвя, така както и допада на вкус. Така започнах и аз, приготвяйки го на око, отбелязвайки си, какво и по колко слагам. Така с времето първоначалната рецепта, която съставих, се промени. И днес 10.03.12 ви предлагам новата версия на този крем, така както на мен ми се струва, най-близка до съвършенството! 

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орехи

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

  • Ако нямате вода от портокалов цвят, може да замените с портокалова есенция разтворена в 2 ½ супени лъжици вода. Няма да е съвсем същото, но пак ще е ароматно и вкусно.
  • Страхотно би станало и ако добавите малко (1 супена лъжица) портокалов ликьор.
  • От по-долу посочените продукти съм направила 8 чаши крем, чийто вместимост (пълни до горе) е 250 мл. Може да приготвите десерта в голяма (не много дълбока) купа или стъклена тавичка (pyrex). 

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

Необходими продукти:

  • ½ пак. (от 450-500 гр.) кори за баклава
  • 8 равни супени лъжици мед 
  • 8 супени лъжици орехи, нарязани с нож 

За крема:

  • 370 гр. Анари (αναρή), прясна извара без сол
  • 300 гр. течна животинска сметана 35%
  • 3/8 чаена чаша (69 гр.) пудра захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1/8 чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • 3 супена лъжица (26 гр.) вода от портокалов цвят
  • 1 супена лъжица мед

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвят препечените кори. Ако желаете, може да ги изпечете от по-рано или в по-голямо количество. Изпечените и натрошени кори се съхраните в чист, сух, добре затварящ се съд. Разделете корите за баклава на отделни листи. Всеки от листите се намачква (сякаш е лист хартия) и се нарежда в голяма тава, като тази на фурната. Вижте снимката долу. Пекът се в предварително затоплена, средно силна фурна (175°С), докато придобият приятен златист загар. Изпичат се доста бързо, затова е най-добре да ги наблюдавате непрекъснато. Когато се извадят от фурната се натрошават. Възможно е да има части от корите, които да не са се запекли добре, но те няма да могат да се натрошат. Отчупете запечените части на корите, а останалите върнете във фурната да се запекът. Когато изстинат, запечените и начупени на парченца кори се прехвърлят в чист сух съд, които се захлупва добре. Важно е да са плътно затворени, за да не се овлажнят и да си останат хрупкави.Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и ОрeхиПриготвя се крема: В купа се смесват изварата, захарта, канелата и индийското орехче. Разбъркват се на докато се смесят равномерно. След това се добавя на струя сметаната. В началото се барка на слаби, а след това на по-силни обороти. Когато сместа се  сгъсти се прибавят водата от портокалов цвят и меда – разбърква се докато сместа ги поеме. Ако желаете, може да опитате крема и да добавите още нещо – подправка, аромат, да го подсладите допълнително според вкусът ви. 

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

На дъното на всяка чаша се сипват по 2 супени лъжици от натрошените препечени кори за баклава. Върху тях внимателно се разпределя полученият крем, като се внимава стените на чашата да не се цапат много на високо. Заглажда се с притискане с помощта на малка лъжица. Ако стените на чашата са се оцапали над нивото на крема може да ги избършете внимателно с влажна кухненска хартия. 

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

Крема се прибира в хладилника за 1-2 часа (колкото да се охлади и да поеме уханието на меда, портокаловата вода и подправките). Преди да се сервира на повърхността му се наръсват по 1 – 1 ½ супени лъжици от  натрошените препечени кори за баклава и 1 супена лъжица от нарязаните орехи. Наръсва се с ленти мед в количество по желание – от 1 чаена лъжица до 1 супена лъжица.

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и ОрeхиВ никакъв случай не оставяйте в хладилника оформеният крема (става въпрос за горният слой препечени кори), защото корите ще се овлажнят и ще загубят хрупкавостта си – това не е желателно! Не отнема много време да го оформите преди да го сервирате, а резултата – определено си заслужава!

Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

Да ви е сладко! ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

19 thoughts on “Крем с Кори за Баклава, Извара, Мед, Канела и Орeхи

  1. Мими, вкусно изглежда кремчето – наподобява крем пита, но със сметана и извара 🙂

    Поздрави и спорна нова седмица 🙂

  2. Здрасти Тони! Само ако знаеш от колко време не съм се сещала за крем пита… Няма да излъжа да кажа, че със сигурност поне 2 години не ми е идвало да се сетя да направя, а в тетрадките на майка ми има една дето се топи в устата, тя е най-хубавата крем-пита която съм яла… Благодаря ти много че ме подсети! Но нали все ми се ще да пробвам нови рецепти и да експериментирам….
    Лека и спорна седмица!!!
    Тия твойте прасенца (ДЕТО МИ СЕ ЗАЛЕПИХА ОЧИТЕ НА ТЯХ)ми останаха в главата е скоро ще трябва да ги направя!

  3. И при мен е така – все гледам нови рецепти да приготвя и забравям за старите 🙂
    Прасенцата ги направи – децата са луди по тях! А аз триъгълничета ще правя, но кога и аз не знам.

    Прегръдки 🙂

  4. Много хубаво предложение и вкусно:)И аз само чета нови рецепти и всеки ден си сменям желанието?!Поздрави!

  5. Извините, что пишу по-русски, не знаю украинского языка. Выглядит очень аппетитно! Нужно будет опробовать!

  6. Здраствуйте! Удовольствие обо мне що ета вам понравиться! Мой русский не является совершенным! Нада попробовать – очень вкусно!

  7. Здравей, Мария.
    Случайно попаднах на блога ти, макар че съм срещала много твои предложения във форума гответе с мен. Много ми допадат рецептите, които представяш – различни, оригинални и определено вкусни!

    Поздрави,
    Ирина

  8. Καλημέρα.
    Ευχαριστούμε πολύ για το link που μας έκανες και ανταποδώσαμε.
    ΚΑΛΟ ΣΚ.

    Good morning!
    Thank you very much for your link to our blog and we did excacly the same.
    Have a nice weekend.

  9. Чудничко изглежда това кремче, обаче не намирам портокалова есенция. Имам ром, ванилия и лимон! С коя от тях би се получило най-добре?

    1. Привет Вики!
      Това кремче е супер вкусно, с хрупкавите корички и кадифената сладост на пълнежа. Ще се радвам да ти хареса!
      На въпросите ти!
      Относно аромата, би могла да сложиш това, с което разполагаш и това, което ти се струва на теб най-примамливо. Лично аз го харесвам много с портокалов аромат, в комбинация с канела, но ако не разполагах с тях бих опитала и нещо друго. На пример ако имаш сладко от портокалови корички, може да редуцираш (или изключиш) захарта в крема и да го смесиш с него. С лимон също би станало хубаво, но тогава не слагай канела, сложи настъргана кора и есенция от лимон. Може и ванилия да добавиш, но не и ако има канела, тя би „засенчила“ аромата и.
      Би могло да се ароматизира с ароматен алкохол като „Амарето“ и т.н. Действително вариациите могат да бъдат безброй! Всичко опира до това, какви са личните ти предпочитания.
      Просто добавяй по малко и опитвай, за да прецениш кога да спреш с добавянето на друг вид продукти.
      За сметаната. Винаги ползвам течна животинска сметана 35%, която няма никакви добавки. Може да се ползва за готвене и за приготвянето на десерти. Ако по някакво изключение сметаната е друг вид винаги бих го упоменала в рецептата. Това го казвам, в случай че ползваш и други рецепти от блога ми, да ти е ясно за какво става въпрос, т.е. не е само за конкретната рецепта. До колкото ми е известно подсладената сметана не е 35% и винаги има някакви добавки от рода на стабилизатори. Никога не съм използвала такава, дори когато рецептите са с нея – заменям с натурална 35% и си подслаждам на вкус.
      Успешно да е приготвянето на крмчето и вкусно да е похапването ме!
      Поздрави!

  10. Благодаря за изчерпателния отговор, Мария:) Сложих есенция Ром и стана доста ароматно. Малко по-рядък ми се получи крема от твоя на снимката, но се надявам да стегне в хладилника. Навярно причината е, че ползвах сметана за готвене 20%. Довечера имам гости и ще се радвам да им хареса.
    Блогът ти е прекрасен и рецептите са много добре илюстрирани. Дори аз, която не обича да готви, успявам да ги изпълня без особени притеснения:)))

    1. Вики, крема определено стяга в хладилника, но може да стане по-рядък и ако изварата е била по-влажна или сметаната не много гъсто разбита. За един крем, обаче, това не е проблем! 🙂
      Весело посрещане на гостите и да ви е сладко!

  11. Не издържах до гостите и опитах крема. Чудесен е! А препечените корички направо са уникални:))Мога само така да ги хрупам. Още веднъж благодаря, Мария!

  12. Дано не досаждам с коментари, но само минавам да споделя, че гостите бяха възхитени:)))Всичко се изяде!!! Дори приятелят ми, който не яде сладкиши, си хапна една чашка…Ще го пробвам отново с други миризми, със сушени плодове и каквото друго се сетя.
    Мария, страхотна си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: