Крем пита

Крем пита

Крем Пита

Обичате ли крем пита? Кой не би харесал вкусни бисквитени блатове с варен домашен крем, ухаещ на ванилия?! Крем питата е семпъл, но много вкусен и лек десерт, които се харесва масово! Рецептата е тази, която приготвя моята майка.

Крем пита

(short link)

Крем Пита

  • Мерителната чаша е вместимост 250 мл. Лъжиците ползвани за замерването не са мерителни.
  • За приготвянето на платките ползвам пудра захар, която е ароматизирана с нарязани в нея парченца шушулки ванилия. Така тестото е с аромат на ванилия, в рецептата на мама то не се ароматизира.

Крем Пита

  • Към крема най-често добавям 1 шушулка ванилия (зрънцата и самата шушулка), но може да се ползва ванилия на прах (ванилин), която се добавя в края на варенето на крема. Ако се добави ванилова паста, кремът ще стане с по-тъмен на цвят (както се вижда на следващата снимка), иначе е жълт както е на горната снимка.

Крем Пита

  • Мама винаги прави крем питата в кръгла тава (диаметър 32 см.) и я реже на ромбове. Може да се ползва и правоъгълна тава (при мен pyrex) с размери 35 х 24 см. За оформянето и печенето на блатовете ще ви е по-лесно и по-бързо ако имате две еднакви тави.

Крем Пита

Необходими продукти:

  • 105 гр. (2 бр. средно големи) яйца 
  • 145 гр. (¾ чаена чаша) пудра захар
  • 2 супени лъжици (18 гр.) олио
  • 1 чаена лъжица (½ пак. от 10 гр.) амонячна сода
  • 1 чаена лъжица (5 мл.) оцет
  • 330 гр.(около 2 ¼ чаени чаши) брашно или колкото е нужно за умерено твърдо тесто
  • + брашно за разточване на корите и наръсване на тавата
  • + масло за намазване на тавата

Крем Пита

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 165 гр. (¾ чаена чаша) захар
  • 150 гр. (3 броя средно големи) яйца 
  • 32 гр. (5 чаени лъжици) брашно
  • 38 гр. (3 супени лъжици пълни с куп) царевично нишесте
  • 1 шушулка ванилия 

За наръсване:

  • пудра захар ароматизирана с ванилия

Начин на приготвяне:

В купа смесете яйцата и пудрата захар. Разбийте ги докато се смесят еднородно. Последователно прибавете олиото, амонячната сода (разтворена в оцета) и брашното. Замесете умерено твърдо тесто.

Крем Пита

Намажете с масло дъното на тавата (тавите), в които ще печете платките. Поръсете и с брашно. Разделете тестото на 2 равни части. Поръсете работният плот с брашно. Върху него от всяка част тесто разточете тънка кора с нужната форма и размер (според тавата).  Пренесете тестото в тавата с помоща на точилката – поръсете повърхността на тестото с малко брашно, навийте го около точилката. Пренесете кората върху тавата и я поставете в нея като развивате тестото от точилката. По същият начин разточете останалото тесто и го поставете във втората тава. Изпечете платките една по една. Покрийте с памучна кърпа изчакващата тава, за да не съхне тестото.

Крем Пита

На следващата снимка се вижда приготвянето на крем пита в кръгла тава. Ако се случи тестото да не прилегне точно в тавата след отвиването му от точилката, не се притеснявайте! Оправете го с ръце. Не бива да се притеснявате и ако някоя от корите се скъса – „залепете“ я с притискане и не му мислете. Може да използвате „закърпената“ платка за основа на десерта, ако държите леката неравност да не се вижда на повърхността.

Крем Пита

Печете в предварително затоплена на 180˚С фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето отнема 15-16 минути или докато повърхността порозовее приятно. Получават се твърди като бисквитки кори. Охлаждат се напълно преди да се сглобят с крема. 

На следващата снимка се вижда как може да процедирате, ако не разполагате с 2 еднакви тави и трябва да извадите блата веднага след изпичане. Тавата с изпечената кора се похлупва с тава с по-голям размер. Двете тави се хващат с ръкохватка и се обръщат наопаки. Блата от по-малката тава ще падне в по-голямата. Тавата, в която се е пекъл първият блат се измива и може да се ползва за изпичането на втория.

Крем Пита

Пригответе крема: 

Смесете в тенджера яйцата и захарта. Разбъркайте ги хубаво. Добавете последователно прясното мляко, брашното, нишестето и шушулката ванилия (разрязана на половина и с остъргани зрънца). Сложете тенджерата на умерено силен огън. Сварете крема при непрекъснато лъркане. Когато започне да пука (получават се пукащи се мехури по повърхността му), е готов. Шушулката от ванилията се изважда. Ако се ползва ванилия на прах се добавя на този етап.

Крем Пита

На дъното на тавата, в която са печени блатовете сложете едната от корите. Върху нея сипете горещият крем. Загладете повърхността му с лъжица и покрийте веднага с втората кора. Притиснете леко с ръце, така че платката да прилепне плътно към крема. Наръсете повърхността с пудра захар смесена с ванилия и се оставя да се охлади. Вижте тук и сглобяването в кръглата тава.

Крем Пита

Когато изстине напълно, тавата с крем питата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хлъдилник за няколко часа, най-добре 1 нощ. През сезоните, когато не е горещо може да се остави и на стайна температура за ден-два. нареж

Крем Пита

Нарежете на парчета с форма и големина според предпочитанията. Сервирайте като десерт след ядене, като почерпка с кафе или друго или за следобедна закуска. Да ви е сладко!!!

Крем Пита

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Крем пита
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

16 thoughts on “Крем пита

  1. Подобна крем-пита правеше и моята баба, но с повече кори…..Рецептата е страхотна, а ти както винаги фантастично си показала стъпките по приготвянето и резултата! Хубав ден!

  2. Обожавам крем -пити във всичките им вариации.
    Твоята е чудесна,нежна и сочна!
    Поздравявам теб и майка ти за страхотната рецепта!
    Приятна съботна вечер!

  3. Мими, Аз лично ти благодаря, скоро търсих подобна рецепта, но беше нещо сложно и със сложни продукти. Твоята е супер и обяснена чудесно! Ще пробваме! Благодаря ти и да ти е усмихнат и сладък целия Октомври!

  4. Бях забравила колко хубави са месените платки с амонячна сода.Благодаря за рецептата.
    Хубава неделя със слънце и усмивки!

  5. Ох, обожавам крем-пита. Никога не съм правила, но тази рецепта ме спечели. Благодаря !

    1. Добре дошла Тони!
      Радвам се, че рецептата ти е привлякла вниманието!
      Ще ми е драго да я опиташ и харесаш!
      Сърдечен поздрав!

  6. Крем – питата се получи , стана страхотна ,но свърши много бързо 🙂

  7. Привет! Искам да опитам да направя крем пита, но нямам амонячна сода. Ще се получи ли с обикновена сода? ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: