Крем карамел с тиква и канела

Крем карамел с тиква и канела

Крем карамела с тиква и канела мирише на есен!  Много ми е вкусен по това време на годината! Правих Чийзкейк с мус от тиква и ми остана сварена такава, която съхраних в хладилника. Няколко дни по-късно, реших да я изразходвам за крем карамел с тиква. Понякога го приготвям в тумбеста тава от огнеупорно стъкло и преди да сервирам, го обръщам в голяма чиния. Нарязва се на порции, за да бъде сервиран. На долната снимка се вижда едно такова парче. Сигурно ще забележите, че тиквеното пюре се е отделило на повърхността (като се обърне тавата отива отдолу). Този път пробвах рецептата с повече тиква и такова отделяне не се получи. Крем карамел с тиква и канела

По-практично и красиво е крема да се приготвя в индивидуални купички и да се сервира в тях, без да се обръща. Тиквата в крема го прави да изглежда някак рошав, не е гладък като класическият крем карамел. Освен това, веднъж обърнат върху чиния, крема трябва да се изяде веднага. Когато е изваден от съда, в който е бил приготвен, крема поема лесно чужда миризма, променя вкуса си и засъхва, затова не препоръчвам да се съхранява в хладилник по този начин.

Крем карамел с тиква и канела

Крем карамел с тиква и канела

  • За рецептата ще ви е нужно пюре от тиква. Тук може да видите как да го приготвите. Тиквата може да бъде печена, варена на пара или във вода. Ако варите тиквата ще трябва да я отцедите добре от водата. Има сортове които поемат много вода при варенето и за тях е по-удачно да се пекат на фурна.

Крем карамел с тиква и канела

  • 500 гр. пюре от тиква, получих от около 700 гр. сурова тиква.  
  • Ползвала съм 8 бр. огнеупорни купички. Вместимостта им (пълни до ръба) е 250 мл.
  • Забелязала съм, че крем карамела не се отделя красиво то стъклени съдове, затова ако държите да го обръщате е най-добре да ползвате метални купички за крем карамел.

Крем карамел с тиква и канела

Необходими продукти:

  • 500 гр. пюре от тиква
  • 600 мл. прясно мляко
  • 250 яйца, 5 бр.
  • 220 гр. захар
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия
  • ½ чаена лъжица канела

За карамела:

  • 100 гр. захар

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя пюрето от тиква. Охлажда се напълно преди да се пристъпи към приготвянето на рецептата. Може да се ползва замразено пюре от тиква, което трябва да се размрази предварително.

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Добавят се канелата и пюрето от тиква. Отново се разбърква. Последно се прибавя прясното млякото. Разбърква се за кратко и сместа се оставя на страна до употреба.

Крем карамел с тиква и канела

Приготвила съм карамела по т.нар. суха технология, при която захарта не се смесва с вода. Карамелизирането ú става на етапи (на слоеве). Приготвен по този начин, карамела има по-интензивен вкус. Най-удобно е да се ползва малка тенджера с дълга дръжка, защото не се разбърква с лъжица. На следващия колаж се вижда как съм карамелизирала 100-те грама захар на 4 пъти: Първоначално на дъното на тенджерата се насипва около ¼ от захарта (трябва да е на тънък слой). Тенджерата се слага на умерено силен огън и когато захарта в периферията на съда  се разтопи, тенджерата се разклаща, за да може разтопената захар да залее кристалите останали в центъра, така те също ще се разтопят. След като това стане се насипва втори слой захар, които се карамелизира по същия начин и така, докато захарта свърши. Съда се сваля от котлона и карамела се разпределя (по 1 с.л.) между купичките. Ако се ползва общ съд се насипва в него.

Крем карамел с тиква и канела

Пригответе си голяма тава, която да може да побере купичките, в които приготвяте крема. Застелете дъното и с памучна кърпа – така купичките няма да се движат из тавата при пренасянето и до фурната. В тавата се налива топла вода. Сместа за крем карамела се насипва в купички или един общ съд. Ако я разпределяте в купички, трябва да разбърквате всеки път преди да загребете, защото тиквата се утаява на дъното. 

Крем карамел с тиква и канелаПече се в предварително затоплена на 160°С фурна, с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето отнема около 75-80 минути. Тавата се изважда се от фурната, купичките остават в нея, докато изстинат напълно. Прехвърлят се върху кърпа (за да се подсушат) и се прибират в хладилник за 1 нощ (за това време карамела на дъното им ще се втечни). Сервира се в купичките, защото ако се обърне, няма много красив външен вид. Може да се украси с разбита сметана. Да ви е сладко!

Крем карамел с тиква и канела

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Крем карамел с тиква и канела
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

5 thoughts on “Крем карамел с тиква и канела

  1. Чудно ухае в момента и у нас 😀
    Ще кажеш, че сме се наговорили с теб 🙂 Само дето моята тиква е сурова. Когато видях твоята рецепта, започнах да се чудя какво ще стане с моя крем. Ще видя 🙂
    Поздрави 🙂

  2. Toni Ако си направила тиквата на пюре или ако е настргана не мисля, че ще бъде проблемно това че е сурова! Нало крема се пече час и половина… Непременно да кажеш какво е станало, ако може и бе да варим тиквата – спестява се време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: