Констонтинополска Грис Халва

Констонтинополска Грис ХалваДнес дъщеря ми има рожден ден – навършва 10 години!!! Да ми е жива и здрава, да е винаги усмихната, все така очарователна и умна!!! Днешният пост би трябвало да е за торта, но за съжаление нямаме такава – дъщеря ми, освен, че категорично отказа да купим торта, ми заяви изобщо да не се опитвам да се измъкна от правенето на тортата, която си е пожелала и че ще чака някоя и друга седмица докато ми се оправи пръста и ще мога да изпълня желанието и!

Тази халва е най-добрата, която някога съм опитвала!!! Костантипол е старото име на днешен Истанбул, но Гърците продължават да го наричат на езика си, по старо му. Така и аз реших да не променям името – Константинополска ми харесва почвече как звучи!

Констонтинополска Грис ХалваРецептата е от прекрасната книга с рецепти на Атина Лоизидоу (Αθινα Λοϊζιδου) – миналото лято споменавах, често за тази книга! В един от постовете си даже разказах как по случайност се сдобих с нея! Почти не остана рецепта  (цели 115 рецепти има в книгата), дето да не съм я опитала – коя от коя по-вкусни… но за съжаление не съм успяла да ги споделя до сега – правя много повече неща, отколкото ми е възможно да публикувам :)

Констонтинополска Грис ХалваАтина Лоизидоу пише в книгата си, че опитала такава грис халва при едно от посещенията си в Турция – направо се влюбила в нея (абсолютно и вярвям) и в края на краищата получила  рецептата от местна жена, чрез своя позната.

Констонтинополска Грис ХалваМерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

 

Необходими продукти:

Констонтинополска Грис Халва½ ч.ч. (около 80 гр.) кедрови ядки

5 ч.ч. (1250 мл.) прясно мляко

250 гр. краве масло (без сол)

1 каф.ч. (50 гр.) кафява захар

1 ч.ч. (200 гр.) бяла захар

600-650 гр. грис

канела на прах

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180˚С. Запечете кедровите ядки за около 10 – 15 мин.

Констонтинополска Грис ХалваПодгответе си една тавичка с размери 30 х 12 см. или друга подходяща. Аз ползвах тава 26 х 19 см. Застелете я с прозрачно домакинско фолио. В подходяща тенджера замере млякото и го смесете с двата вида захар и маслото. Сложете на умерен огън и разбърквайте докато захарта и маслото се разтопят. След това се добавят кедровите ядки и гриса. Бърка се непрекъснато докато сместта се сгъсти и гриса поеме цялата течност.

Констонтинополска Грис ХалваСместта се прехвърля в предварително подготвената тава. Заглажда се с натискане – може да го направите и с ръце.

Констонтинополска Грис Халва

Оставяте да изстине, след което се изважда от формата в подходяща чиния или поднос.

Констонтинополска Грис Халва

Реже се на филии и се наръсва с канела и по желание няколко кедрови ядки. Чудесно се съчетава и с ванилов сладолед!

Констонтинополска Грис ХалваОпиташ ли тази халва веднъж, постоянно си мислиш за нея… докато не свърши и последното парче!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .