август 23

Конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини

След Сиропа от смокинови листа днес е ред на конфитюра ми от смокини. В блога ми вече сте виждали други 2 рецепти за конфитюр от смокини – Конфитюр от смокини с орехи и Шоколадов мармалад (конфитюр) от смокини, но за разлика от тях днешната ми рецепта е някак по-семпла, по-натурална (защото съм ползвала минимално количество захар) и въпреки това крайният резултат е повече от прекрасен! Ще се радвам да я опитате и вие!

Конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини

 • При приготвянето на конфитюри, мармалади или сладка, количеството на захарта може да достига до това на плодовете – т.е. 1:1. Когато плодовете са сладки (както са смокините в случая) или когато предпочитате крайният продукт (мармалад, конфитюр или сладко), да са по-малко сладки (с по-натурален вкус) може да намалите количеството на захарта до половината от количеството на плодовете, че и по-малко. Смокините, които съм ползвала са доста сладки затова съм намалила драстично (почти до минимум захарта в рецептата. Конфитюра се получи не натрапчиво сладък и бих казала, че това доста ми допадна. 

Конфитюр от смокини

 • Теглото на смокините е чистото им тегло вложено в рецептата, след като плодовете са били измити и почистени от кожата. 
 • Лимонената киселина (лимонтозу) може да се замени с прясно изцеден лимонов сок (за количествата посочени по-долу, сока от  ½ лимон). Лимоновият сок може да се добави 10 минути преди края на варенето или в самия край на варенето, стига конфитюра да се е сгъстил достатъчно. Ако лимоновият сок го разреди повече от необходимото, всичко което трябва да направите е да продължите варенето до нужната гъстота.
 • Смокините които съм ползвала, бяха много добре узрели и реших да не ги нарязвам на парчета, както съм постъпила при този мармалад. При варенето ще се разварят, а ако се случи да не се раздробят напълно, винаги може да пасирате леко конфитюра, така както се вижда на снимките при мармалада от ягоди.
 • Не съм ползвала никакви аромати, за да се усеща само аромата на смокините. Бихте могли да го подсилите, добавяйки 4-5 смокинови листа по време на варенето.

Конфитюр от смокини

Необходими продукти:

 • 1300 гр. смокини
 • 500 гр. захар
 • ½ чаена чаша вода
 • лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Предполагам сте забелязали, че при приготвянето на сладка или конфитюри най-често постъпвам по 2 основни начина: В единият случай варя сладкото за кратко и го оставям да пренощува 1 нощ, за да пуснат плодовете соковете си и да се напоят със захарния сироп. На следващия ден довършвам варенето. Този мармалад от смокини е приготвен така. Другият начин по-който също ми харесва да процедирам е да засипя плодовете със захарта и да ги оставя да престоят 1 нощ. До другия ден плодовете отделят соковете си и по-голямата част от захарта се е разтопила. Така съм постъпила при приготвянето на мармалада от днешната ми публикация.

Конфитюр от смокини

Количеството на водата, което съм посочила по-горе би варирало в зависимост от това колко сок ще отделят смокините. При мен смокините изглеждаха така, както се вижда на следващата снимка. Добавих  ½ чаена чаша вода в тенджерата. 

Конфитюр от смокини

Мармалада се вари на умерено силен огън от началото до края. Разбърква се периодично в началото на варенето и непрекъснато към края. Пяната която се образува на повърхността му се отстранява с решетъчна лъжица. Варенето продължава до постигане на желаната гъстота.В случая аз съм варила около 35-40 минути. Сваля се от огъня и докато е горещ се насипва в чисти, сухи буркани (при мен 3 бр.). 

Конфитюр от смокини

Захлупват се и се обръщат върху капачките. Остават така докато изстинат напълно, след което може да се обърнат в нормално положение. Няма нужда от стерилизиране, защото капачката се запечатва от топлината на мармалада. Да ви е сладко!

Конфитюр от смокини

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Конфитюр от смокини
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , ,

3 COMMENTS :

 1. By vesela on

  Ох, как обичам. Направих си сока по твоята рецепта, сега и това ще приготвя!

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)