Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Клина с тиква може е би най-популярната родопска баница. Сервира се дори в някои заведения, след предварителна поръчка. За тези, които не се е случвало да се „срещнат“ с него и да го опитат, ще трябва да спомена това – онова. 🙂 Най-общо казано клина представлява сравнително тънка баница, съставена от 2 (или 3) ръчно приготвени кори. Между тях има плънка, която може да бъде доста разнообразна, но като че ли винаги (или най-често) е с предварително сварен и охладен ориз. В случая плънката е от нарязана на малки кубчета тиква, сварен ориз и яйца. Традиционно печенето на Клин става върху плочата на печка с дърва. След като едната страна се изпече, клина се обръща върху т.нар. кръг за точене (голяма дървена дъска) и с негова помощ се връща в тавата, за да се изпече и от другата страна. На пръв поглед това може да ви изглежда сложно, но е по-лесно и от обръщането на палачинка. Печенето по този начин може да стане и във обикновена фурна, която работи само с долен реотан. Ако не ви се занимава може да печете и по стандартния начин, но ако следвате дадените от мен инструкции ще получите автентично вкусен Клин. Повърхността на изпечената баница се наръсва със захар. Покрива с кърпа или по-голяма тава и остава така за 5-10 минути, за да се задуши и омекне леко кората. Не само заради захарта, но и заради самата тиква има изявен сладък вкус, но хората в Родопите го консумират като основно ястие, въпреки че би могъл да се поднесе и като не много сладък десерт.  

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Други харесвани и по-често срещани баници са т.н. Яйченик или клин с варен ориз, яйца и кисело мляко. За него ще споделя и една много сполучлива (като вкус), рецепта с готови кори), Клин със спанак и ориз и др., с времето ще видите как се приготвят и те. Клина може да бъде сервиран като част от празничната трапеза, а в зависимост от вида си може да бъде и чудесно допълнение към асортимента на т.нар. Шведска маса, когато имате гости.


Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

  • От по-долу посочените продукти се получава баница в тава с диаметър 33 – 35 см.
  • Плънката за родопския клин трябва да е охладена, защото ако е гореща ще разкъса разточените листове и ще настане голямо мазало. За целта предварително трябва да сварите и охладите ориза (инструкции за това по-долу).

  • Теглото на тиквата посочено по-долу, е чистото и тегло вложено в рецептата, т.е. след като е била почистена от кора и семена. Тиквата също има малко предварителна подготовка. След като се нареже на кубчета се прехвърля в цедка и се поръсва с малко сол (½ чаена лъжица), размесва се и заедно с цедката се оставя върху купа за 1-2 часа. За това време от нея ще се отдели излишната вода. Ако тиквата е доста сочна, преди да пристъпите към приготвянето на баницата, може да я отцедете допълнително, като я стискате в шепа.

  • Всички продукти за плънката трябва да са предварително подготвени, но се смесват непосредствено преди плънката да се насипе върху първата кора.
  • Обикновено клина се пече върху плочата на печката с дърва. Когато се изпече от едната страна се обръща и се пече и от другата. Ако нямате печка работеща с дърва, може да го направите и във фурната. Добре е на дъното на фурната да се постави ниска скара, така че тавата да не опира директно върху реотаните (да не е в непосредствена близост с тях). Фурната се пуска да загрява на 200°С, с включени горен и долен реотан (без вентилатор) – така загрява по-бързо. Когато тавата се сложи във нея, горните реотани се изключват и печенето продължава само с долни реотани, при затворена врата (следват подробни инструкции по-нататък в текста). Времето, както и температурата на печене посочени по-долу са тези, които са били нужни при мен. Възможно е при различна фурна, да се наложат корекции свързани с температурата или времето на печене. За редовните ми читатели, които са приготвяли многократно рецептите ми ще е по-лесно, защото са забелязали дали особеностите на фурната, която имат са в синхрон с моята, т.е. ако обикновено пекат, така както е посочено от мен в рецептите и този път всичко ще е наред.

Необходими продукти за тестото:

  • 120 мл. хладка вода (около 35°С)
  • 1 чаена лъжица оцет
  • 1 чаена лъжица олио
  • ½ чаена лъжица сол
  • 210 гр. брашно
  • + около още 40 гр. брашно за разточване на корите

За плънката:

  • 500 гр. тиква, нарязана на малки кубчета
  • ½ чаена лъжица сол
  • 3 яйца (158 гр.)
  • 110 гр. (½ чаена чаша) ориз, предварително сварен в
  • 250 мл. (1 чаена чаша) прясно мляко или гореща вода

За намазване:

  • супени лъжици олио, за тавата
  • 90 гр. краве масло, нарязано на филийки

Начин на приготвяне:

След като сте нарязали тиквата и сте я оставили да се отцежда, може да пристъпите към варенето на ориза, което може да стане по два начина:

1. Като замерите количеството на течността нужна за варенето на ориза. На долния колаж се вижда как става това със вода, но смятам, че този вариант е по-подходящ за вареното на ориза в прясно мляко. Измития ориз (110 гр.) се сипва във вряща вода или прясно мляко (250 мл.) Вари се докато ориза поеме по-голямата част от течността. Сваля се от огъня и остава в съда докато поеме останалата влага и изстине на пълно.Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

2. Другият вариант за варенето на ориза е да се залее с гореща вода и да се вари за 10-11 минути от момента на завиране. Сред това ориза се прехвърля в цедка, за да се отцеди от водата в която се е варил. Охлажда се под течаща студена вода и остава в цедката до момента на употреба. Според мен по-този начин става по-бързо и ориза се запазва по-пръхкав.

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

След като сте приготвили всички продуктите за плънката, може да пристъпите към направата на тестото, която може да видите на видеото или в поста ми ТУК.

Омесеното тестото се покрива с домакинска кърпа и се оставя за около 10 минути, за да се отпусне. Ако е топло е добре кърпата да е влажна. Полученото тесто е около 300 гр. Разделя се на 2 части – една по-голяма (200 гр.) и една по-малка (100 гр.). Тавата, в която ще се оформя баницата се намазва с 3 супени лъжици олио. В началото не ползвам масло, защото то загаря по-лесно от олиото. 

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Първо се разточва по-голямото парче тесто. Как става това, може да видите снимките ТУК или следващото видео.

Кората трябва да е достатъчно голяма да покрие дъното и стените на тавата, дори да излиза извън тях. Така, разточения лист няма да се свлича от стените. Пренасянето на кората от работния плот в тавата, става с помощта на точилката по следния начин: Тестото се навива на точилката и с нея се пренася до тавата. Края на тестото увито около точилката се поставя в единия край на тавата. Тестото се развива от точилката, която същевременно се придвижва над тавата, за да достигне срещуположния и край. Така разточената кора покрива цялата тава. След това с ръце се намества така, че да покрие равномерно дъното и стените на тавата.

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Отцедената от водата тиква се смесва с охладения ориз и разбитите с вилица яйца. Разбърква се докато се смесят добре. Получава се доста сочна плънка. Разпределянето и върху кората в тавата, става с наръсване, като за целта може да ползвате вилица и лъжица или едната си ръка. Плънката се разпределя равномерно по дъното на тавата. Тесто по стените на тавата се загръща (обръща) върху плънката, като се нагъва равномерно.

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Следва разточването на останалото тесто, което става по-абсолютно същия начин, с тази разлика, че втората кора трябва да е с диаметъра на тавата. С нея се покрива повърхността на баницата. 

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Оформянето на клина може да се види и на следващото видео, където приготвям т.нар. Яйченик (клин с плънка от ориз, яйца и кисело мляко).

 В долната част на фурната се поставя ниска скара, така че тавата с клина да не е в непосредствена близост с реотаните. Фурната се загрява до 200ºС, работеща с горен и долен реотан. Готовата баницата се поставя върху ниската скара в долната част на предварително затоплената фурна. Повърхността на баницата се покрива с алуминиево фолио, но така че да не е плътно прилепнало. Пече се за 30 минути. Добре е след първите 15 минути тавата да се завърти, така че предната част да отиде отзад. Това се прави, за да сме сигурни, че баницата ще се изпече равномерно, в случай че реотаните са разположени по начин който не обхваща равномерно цялата тава. Когато развъртите тавата преместете фолиото върху средната скара, т.е. да е малко над тавата, пак ще предпазва повърхността от запичане, но ще позволи на горният лист да засъхне до толкова, че да не лепне при обръщането на баницата.

Ако не сте сигурни дали тестото по-дъното се е запекло добре, може да проверите, като надигнете клина леко с дръжката на лъжица или нещо друго подходящо. Когато долната част се запече, при разклащането на тавата се чува един „шум на изпечено“ 🙂 Извадете клина от фурната, покрийте тавата с кръг за точене (може да ползвате голяма дъска за рязане или нещо друго подходящо, което няма стени). Аз съм ползвала Кипърски сач, който се вижда на долния колаж. В краен случай, ако не намирате нищо подходящо за обръщането на клина, може да ползвате втора тава, но ще трябва да намажете дъното и стените и с масло или малко олио. С рязко движение обърнете клина върху това, с което сте покрили тавата. Така изпечената страна идва отгоре. Намажете дъното на тавата с 1 супена лъжица олио и 2-3 парченца от маслото. 

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

След това, клина се връща обратно в тавата като се прохлузва. По време на печенето кората, която е била отгоре е засъхнала, така че няма опасност от залепяне – не се притеснявайте. По повърхността на баницата се разпределя останалото масло, нарязано на парченца и тавата се връща във фурната, на средна скара и градусите се редуцират до 180°С. Печенето продължава докато повърхността се зачерви приятно. При мен това отнема 50-60 минути.  

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Когато се извади от фурната (1), клина се наръсва с няколко лъжици кристална захар (2), похлупва се с нещо подходящо (3) и се оставя така за около 10 минути. 

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

Задушава се, за да омекне леко кората. Не го пропускайте, защото и след това в краищата си остава хрупкави. Лично на мен, това ми е любимата част! Да ви е сладко!

Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

ТУК може да видите всички снимки

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

10 thoughts on “Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео

  1. Мимче,много вкусна баница си направила.Ще я направя когато си отида на село и ще я изпека на печката с дърва,защото сегашната ми фурна тук няма включване само на долен реотав.
    Благодаря за споделената рецепта-приятен ден ти желая!

    1. Живче, много вкусна става!
      На мен тази ми е любимата – сигурно защото е сладка! 🙂
      На село върху печката с дърва най-вкусно ще се получи, макар че би могла да се изпече и на горен и долен реотан, като някъде по време на печенето да се добави и маслото. Разбира се няма да е точно същото. Веднъж с майка ми и върху скарата (грил) в ресторанта я правихме. 🙂
      Хубав да бъде и твоят ден!

  2. Няма нищо по-вкусно от родопският клин , бил той с яйца и сирене,тиква или картофи.Сега в сезона на тиквите е страхотно домът да замирише на него.Тъй като имам родопски корен харесвам всичките тестени изкушения,които предлага родопската кухня.Благодаря за споделената рецепта,изкуши ме и няма как да не го направя скоро.

    1. Много точно си го казала Елена! И аз съм на това мнение!
      Освен това знам, че направата му не отнема кой знае колко повече време от направата на една баница с готови кори, а се получава толкова вкусно!!!
      Радвам се, че поста ми те е изкушил и довел до решението да си приготвиш и ти клин! Да ти е сладко!

  3. Здравей Мария! Както винаги с теб и твоите рецепти се чувствам спокойна да правя всичко, което ми се е струвало невъзможно. Направах я! Супер си! И тези видеа са много полезни! Само ако може да те попитам две неща? Може ли тиквата да е настъргана? Може ли вместо със сол да поръся настърганата тиква с пудра захар( много обичам сладко)?

    1. Здравей, Гери!
      Да знаеш, че много се радвам на такива отзиви!!!
      Браво на теб, че си опитала и си успяла!!!
      Наръсването на тиквата със сол е със цел да се отдели излишната вода от нея, но и захарта би свършила същата работа.
      По принцип тиквата за клин се нарязва на малки парченца и на мен никога не би ми хрумнало да я стържа, защото изобщо не обичам да стържа тиква. Когато ми се налага, гледам да намеря някой който да я настърже вместо мен! 🙂 Смятам обаче, че би могла и да се настърже.
      Аз също обичам сладко и понякога – слагам малко захар и в самата плънка…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: