Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

В Кипър и Гърция има стари традиции свързани с домашното приготвяне на макаронени изделия. Разнообразието от рецепти и видове теста, от които се приготвят е доста голямо. Италия може да е направила пастата известна в цял свят и доста хора считат, че тя е нейната родина, но това не е точно така! Всички, които се интересуват повече от историята, различните видове теста и макарони, могат да прочетат този, изключително подробен и интересен пост (на английски е). Кипърските Равиоли се приготвят с плънка от настъргано Халуми, яйца и джоджен. Варят се в пилешки бульон и се поднасят с настъргано халуми. Тестото може да бъде приготвено от вода и брашно, с яйца или без и с добавка на малко мазнина. Рецептата за тестото, която съм приготвила днес е с хладка вода, брашно и малко мазнина. Не е задължително да се добавя олио, но смятам че с него тестото става по-еластично. Приготвянето на равиоли не е сложно (особено ако имате ръчна или електрическа машина за разточване на тесто), но изисква търпение и отнема време… Усилията определено си заслужават!!!

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

У дома много ги харесваме и аз не съм виждала кипърско дете (пък и възрастен), който да не ги обича. През годините в ресторанта ни съм наблюдавала и реакцията на туристите спрямо тях, която е доста противоположна – някои ги харесват много, други изобщо не ги харесват! Това че обожавате халуми на скара, не може да ви гарантира, че ще харесате равиолите с халуми. Туристите споделяха, че най-странното е това, че не се сервират със сос! Така в менюто ни се появиха „Cyprus Ravioli Special“ (друг път ще ви разкажа за тях), който се радваха на голяма популярност! 

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

  • Мерителната чаша е с вмистимост 250 мл.
  • Тукашния джоджен е с изразена ментова нотка, така че ако сте на друго място по света и искате да приготвите тези равиоли, препоръчвам да ползвате смес от джоджен и мента. 
  • Бройката на приготвените равиоли ще зависи от големината, с която ще се изработят. За изрязването на тестото съм ползвала кръгла формичка с диаметър 7 см. и получих 84 бр. равиоли. Може да се направят до 100 бр. по-малки.
  • Ако нямате машина за разточване на тестото, спокойно може да го направите ръчно. 
  • Ако разсточвате тестото ръчно, може да го разделите предварително на 84 парчета, които да покриете с влажна памучна кърпа (намокрена и добре отцедена), така тестото няма да хване коричка.

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

  • Грамажа на халумито, който съм посочила по-долу в рецептата е ориентировъчен. Добре е да се има предвид, че колкото по-прясно (не зряло) е халумито, толкова по-тежко ще бъде.Разбира се рзликата в грамажа няма да е огромна, но е по-добре да се придържате в замерването му с чаши. В случая аз съм ползвала домашно приготвено халуми, чийто калъпи са по-големи от купешкото, но ако купувате стандартните фабрични пакети ще изразходвате от 1 ½ до 2 пакета в зависимост от големината им.
  • Халумито се настъргва на средно ренде.

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

  • Равиолите се съхраняват много добре във фризер. Нареждам ги в поднос покрит с  хартия за печене, поръсена с брашно. Поръсвам и повърхността на равиолите с брашно, след което ги слагам във фризера. Когато замръзнат, ги прехвърлям в пликове за фризер.

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

  • Времето за варене зависи от големината на равиолите и от дебелината, на която е разточено тестото. Може да бъде от 15 до 25 минути.  

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши (590 гр.) брашно 
  • щипка сол
  • 3 супени лъжици (24 гр.) олио (слънчогледово, царевично)
  • 1 ¹⁄3 чаени чаши хладка вода
  • + допълнително брашно за оформянето на равиолите

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

За плънката:

  • 3 чаени чаши (300 гр.) настъргано халуми
  • 1 супена лъжица сух джоджен – mint
  • 3 яйца 

За сваряването им:

  •  пилешки бульон или вода, с добавени в нея:
  • 2 пакета домашен пилешки бульона „Knorr“ 
  • 1 супена лъжица олио

За сервиране:

  • настъргано халуми, микс от сирена или пармезана
  • листенца пресен джоджен за декорация
  • по желание – доматен сос

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта и олиото. За направата на тестото се ползва хладка вода (35°С), не бива да е много гореща, за да не попари брашното. Температурата и трябва да е приятно топла, когато потопите пръст в нея. В брашнената смес се прави кладенче и в него се излива водата. Замесва се тесто, като брашното постепенно се вкарва в него. Когато се сгъсти достатъчно, може да го прехвърлите върху домакински плот. Получава се еластично твърдо тесто. Увива се с домакинско фолио или  влажна (намокрена и добре отцедена) памучна домакинска кърпа и се оставя на страна.

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Настърганото халумито, се смесва със сухият джоджен. Добавят се яйцата и се разбърква добре, докато се смесят хомогенно. 

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Равиолите могат да се оформят по няколко различни начина, в зависимост от това с какви инструменти разполагате или как ви се вижда по-лесно. При нас се продават и специални формички, с който тестото се реже и след това се оформя на равиоли. Имат различни размери, което е удобно, но честно да ви кажа, май не съм използвала моите повече от веднъж, по-лесно ми е на ръка. Ако нямате машина за разточване на тесто, ще е най-добре да го разделите на 84 парчета. Не забравяйте да ги покриете с влажна кърпа. Всяка парче тесто се разточва на тънко – кръг с диаметър 7 см. В едната му половина се слага 1 ч.л. от плънката и се покрива с другата половина тесто. Там където краищата на тестото се застъпват се притискат леко, за да залепнат. След това се притискат с върха на вилица, за да се запечата добре плънката. Ако ползвате машина за разточването на тестото, нагласете я на 3. От тестото се къса парчета, което се формя на плоска, не много широка питка. Наръсва се от двете страни с брашно и се прекарва през машината. Ако тестото се е накъсало, може да го нагънете на пластове и да го пуснете на ново през машината. Аз пробвах и това да вмъкна пресни листенца джоджен в тестото…

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

След това може да оформите равиолите по този начин, или да изрежете тестото с формичка (кръгла или четириъгълна). Моята форма е с диаметър 7 см. Във всяко кръгче се слагала по 1 чаена лъжица от плънката. Покрива се с другата половина от тестото. Там където краищата на тестото се застъпват се притиска леко, за да залепнат. След това се притискат и с върха на вилица, така плънката ще се запечата добре и равиолите няма да се отварят по време на варенето. 

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Готовите равиоли се подреждат върху наръсена с брашно повърхност (маса, табла, тава или нещо друго). Не е нужно да ги завивате. Може да сварите част от тях веднага, а останалите да замразите. Пускат се една по една във врящ пилешки бульон (най-вкусно е да е домашен), а когато са замразени се изсипват наведнъж пак във врящ бульон. Когато равиолите попаднат в бульона, вренето ще спре за кратко, от понижилата се температура. Изчакайте да бульона да заври и засечете 25 минути, след това изключете котлона и ги оставете да киснат още 10-15 минути. 

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

Изваждат се с помощта на решетъчна лъжица. У дома когато са с домашен пилешки бульон всеки си сипва и от бульона, мъжете със сигурност си накъсват и парчета пилешко месо. Наръсват се с настъргано халуми или микс от сирена. Може да ги придружите и с домашно приготвен доматен сос. Да ви е сладко!

Кипърски равиоли с халуми и джоджен

ТУК може да видите всички снимки. Вижте още » Кипърски равиоли (с халуми) на фурна с доматен сос и кашкавал, и Кипърски равиоли (с халуми) на фурна със сметана и кашкавал.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кипърски равиоли с халуми и джоджен
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 thoughts on “Кипърски равиоли с халуми и джоджен

  1. Maria, s podrobnite opisaniya i sminki pravish vsyaka retzepta lesna za prigorvyane! Imam samo edin vupros. Dali ne mozhe halumito da se zameni s drugo sirene (kashkaval, mozzarela)?

    1. Саше, действително не е трудно да се направят, но е трудоемко, отнема време.
      Плънката, човек може да си я промени както му харесва – може да е с гъби, кайма, сирена и каквото друго си измисли – то е въпрос на предпочитания и желание за експериментиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: