Кекс с портокалов сок

Кекс с портокалов сок

Понеже сезона на портокалите дойте при нас, използвам случая да споделя тази много вкусна (за мен и икономична) рецепта за кекс. Приготвя се с портокалов сок, ухае на портокал и е невероятно пухкав! Разполагам ли с портокали, не се сещам за друг кекс! Това е нашият фаворит напоследък!

Кекс с портокалов сок

В края на 2013 г., племенницата ни Катерина ми донесе разпечатки на няколко рецепти, сред които и този кекс. Опитах го почти веднага, не само защото разполагах с нужните продукти, а защото много ми допадна идеята за кекс направен със сок. Като изключа Кекса с гореща вода, май е рядкост рецепта за кекс да не е с продукти като масло, кисело или прясно мляко, а резултата да е така зашеметяващо вкусен. 

Кекс с портокалов сок

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл. Ако ползвате разграфена мерителна чаша, за 1 чаена чаша пълнете до там където е обозначено, че е 200 мл.

Кекс с портокалов сок

  • Ако желаете може да замените портокаловия сок със всякакъв друг прясно изцеден сок. Съответно и аромата може да се промени според сока, който сте ползвали или според предпочитанията ви. Вместо сок може да се ползва прясно мляко, кокосово мляко или някаква друга течност, която ще намерите за подходяща. Аз например си мисля да опитам рецептата с „Бейлис“ или шоколадов ликьор, вместо със сок! 😀
  • Най-важното за перфектния краен резултат е хубавото разбиване на захарта и яйцата Това по принцип е важно за приготвянето на какъвто и да е било кекс, но в случая е нещо, което трябва да бъде направено задължително. Яйцата и захарта не трябва просто да побелеят и да удвоят обема си, трябва да го увеличат поне 4 пъти. Това става с продължително разбиване на висока скорост. При мен разбиването отнема около 10 минути.
  • Ще ви е нужна дълбока, кръгла кексова форма с дупка в средата. Моята е с диаметър 25 см., височина на стените 8 см., диаметър на дупката в средата на формата 7 см.

Кекс с портокалов сок

Необходими продукти:

  • 6 яйца, 330 гр.
  • 250 гр. (1 ¼ чаена чаша) захар
  • 200 мл. = 190 гр. (1 чаена чаша) олио
  • 200 мл. (1 чаена чаша) прясно изцеден портокалов сок
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 360 гр. самонабухващо брашно (self-rising flour)
  • ½ чаена лъжица бакпулвер
  • 20 гр. (2 супени лъжици) какао
  • + олио за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 175ºС, с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Тавата, в която ще се пече кекса се намазва с олио и се наръсва с брашно. Самонабухващото брашно се смесва с бакпулвера.

Кекс с портокалов сок

Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се продължително, на висока скорост, докато побелеят и увеличат обема си 4-5 пъти (купата на миксера почти ще се изпълни). 

Кекс с портокалов сок

На струя, последователно, без да се прекъсва разбъркването се прибавят олиото и портокаловия сок.

Кекс с портокалов сок

Последно се добавят настърганата портокалова кора и брашното, смесено с бакпулвера.

Кекс с портокалов сок

Разбърква се докато се получи гладка смес. Добре е страните на купата да се оберат с шпатула, след което да се разбърка още веднъж. Една трета от тестото се смесва хубаво с какаото. Втората трета от тестото се насипва на дъното на предварително подготвената форма. Върху него, равномерно се насипва какаовата смес, която се покрива с останалото тесто.

Кекс с портокалов сок

Пече се за 40 минути, на средна скара в предварително затоплената фурна. Готовността се проверява с клечка. Когато се охлади се освобождава от формата.

Кекс с портокалов сок

Повърхността на кекса се наръсва с пудра захар. Съхранява се на стайна температура. Добре е да е в кутия за кекс или да е покрит със стъклен похлупак, за да не засъхва. Опитайте го и вие!

Кекс с портокалов сок

 Сервирайте кекса с чаша прясно изцеден портокалов сок. Да ви е сладко!

Кекс с портокалов сок

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кекс с портокалов сок
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 79 Review(s)

34 thoughts on “Кекс с портокалов сок

  1. Правила съм кекс с портокалов сок и е чудесен на вкус! А твоят изглежда прекрасно, Мими!
    Честита Нова година! Бъди здрава и нека всяко твое желание достигне до удовлетворяващ успех! Всичко най-добро. 🙂

    1. Благодаря ти, Гери!
      Честита да е новата 2015 година и за теб и близките ти! Нека е изпълнена със здраве, успехи и сбъднати мечти!
      Прегръщам те!

  2. Изпробван днес, отличен кекс, благодаря много за точните рецепти!

  3. Здравейте от мен!!!Още една страхотна рецепта!!!БРАВО!!!Следя редовно блога Ви и досега няма лоша рецепта,всичко което съм направила от Вас се харесва страшно много в семейството ми.Много Ви БЛАГОДАРЯ,че Ви има!!!!

  4. Кекса е превъзходен!!! Досега съм имала 2 неуспешни опита с портокалови кексове, но този стана невероятно пухкав и вкусен. Изяде се за отрицателно време :))

  5. Страхотен кекс и със страхотно желание днес ходих да купувам портокали и да го правя, само че претърпях голям провал. Понеже ми пече по – силно отгоре печката и се запича твърде бързо всичко – реших да пробвам първо да пека на долен реотан да се надуе за 30 минути и после 10 минути на горен и долен(чувала бях за този велик метод) и резултата беше тотално спадане на кекса (разбира се и на интусиазма ми :)) )след като го извадих. Ноо още утре ще пробвам отново. Чудя се дали ще стане, ако го покрия с фолио и да го махна към края 🙂

    1. Привет Сиси!
      Ако кекса е спаднал след изваждането му от фурната причината е била, че не е бил изпечен напълно. Не направи ли проверка с клечка, преди да го извадиш?
      Препоръчвам, да печеш така както по принцип си печеш кекс във твоята фурна, без да се съобразяваш с времето и температурата дадени от мен в рецептата.

      1. Първият път, когато правих кекса, не бях обърнала внимание на начина на печене и стана превъзходен във фурна на вентилатор и 170-175º. Вторият път спазих всичко и не ми се получи 🙂

        1. Привет, Ана!
          Това означава, че първия път си пекла по правилния начин за твоята фурна!
          Т.е. явно си пекла, така както по принцип печеш кекс във фурната си.
          От фурна до фурна има разлика!!! В случая твоята фурна, явно е по-силна от моята.
          Не веднъж съм споменавала, че подобни разлики са съвсем естествени. В този смисъл градусите и програмата на фурната посочени в рецептите са по-скоро ориентировъчни за читателите ми.
          Когато изпробваш няколко рецепти от блога ми ще можеш да се ориентираш по-лесно как да нагласяш посочените от мен градуси към своята фурна.
          Добре е да прочетеш „Прочети за да готвиш сполучливо с мен“.

  6. Мария, здравей, коментарът ми няма да е дълъг, защото следното изречение казва всичко: Това е най-хубавия, ама наистина най-хубавия и ароматен кекс, който съм вкусвал и ти благодаря за пореден път! 🙂

  7. Благодаря за прерасната рецепта.Ако не искаш да разбиваш,толкова дълго яйцата,просто ги раздели на белтъци и жълтъци,като белтъците разбити на сняг се прибавят накрая.

  8. Супер кекс! Днес чакаме гости на чай и мъжа ми си поръча кекс, аз имам една рецепта, която правя но ми е втръснало и за това търсих рецепта с портокалов сок( моя приятелка беше правила скоро но не взех рецептата). Та така търсих рецепта с сок попаднах на твоята перфектна рецепта както винаги! Получи се страхотно! Моята фурна е газова и пекох първо отдолу и после отгоре но се получи супер. Имаме нов любим кекс….този!

  9. Да кажа…и на гостите има хареса. Кекса свърши. Това мисля е показателно. Благодаря за рецептата!

  10. Здравейте,
    Не съм виртуоз със сладкишите, но обикновенно се получават, също така признавам че рядко се придържам към дадена рецепта на 100%. Ще опиша какво се случи този път: използвала съм както винаги кафява захар; понеже нямаме набухващо брашно изпозлвах обикновено, но вместо половин ч. лъжижка бакпулвер сложих една; още, защото имах само един портокал, сокът от портокал не беше една пълна чаена чаша. Сложих да се пече, минаха около 20 мин и погледнах, още не беше бухнал, реших че грешката е брашното. Както и да е, пекох повече от 40 мин, вече се беше надул и изглеждаше готов. Проверих с клечка за зъби два пъти – беше суха. Извадих от фурната и оставих да изстине. За съвсем кратко време поспадна. Вече го опитах на вкус – е много вкусен, но на вид изглежда неготов, нмакар че всъщност е готов. Мисля че грешката ми е в брашното. Веджъж пробрах да направя кекс с банани който се получи пак така. Мисля че когато сместта е по течна тогава нещо не ми се получава. Та въпросът ми е, дали не би трябвало да слагам малко повече брашно в подобни ситуаций?
    Благодаря, и знайте че кексът ще се изяде и е наистина мн вкусен. 🙂

    1. Здравей, Весислава!
      Когато нямаш самонабухващо брашно може да си го направиш сама с обикновено брашно, бакпулвер, малко царевично нишесте и сол. В почти всички рецепти в блога при списъка с продукти думите „самонабухващо брашно“ са препратка (линк) към публикацията ми за това как се
      прави самонабухващо брашно. Рецептите, които са с това брашно определено няма да се получат по същият начин с обикновено брашно, така че съвета ми е да си приготвяш от него когато ти е нужно http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-samonabuxvashto-brashno-self-rising-flour/
      Поздрави!

      П.п. при теб в случая бакпулвера не е бил достатъчно, но друга причина за това кекса да не бухне е това фурната да не е била предварително затоплена или градусите на печене не достатъчно високи. Ако си правила и други мои рецепти ще ти е по-лесно да прецениш как работи твоята фурна спрямо моята. Виж и Прочети, за да готвиш сполучливо с мен.
      Успех желая другият път!

  11. Вече му се наслаждаваме. Много е хубав. Благодаря и за тази рецепта. Спорна и успешна нова година!

  12. Здравейте, много хубав кекс, лично аз съм изпробвала рецептата миналата година няколко пъти. Винаги сполучливо и много харесвам този вкусен кекс.
    Сега точно сложих отново да се пече , но забелязах едно несъответствие: за брашното, казвате около 2, 1/3, чаени чаши, ( в началото пише: ч.ч.- 200мл. ), и сметнах че 2,1/3 ч.ч.от 200 мл. е около 300 гр.брашно ( 1ч.ч.- 130 гр.).
    А в рецептата пише около 360 гр., 2, 1/3 ч.ч.
    Кое да спазвам чашите или гр.?
    Благодаря предварително.

    1. Здравей, Ива!
      Благодаря ти за този коментар, защото ще се уточнят нещата за рецептата…
      Бях готова да ти пиша да следваш грамажа, защото аз обикновенно така правя (меря с чаша само ако не ми е известен грамажа), обаче реших да изчакам да се прибера в къщи и да проверя нещата, т.е. да забъркам една доза.
      Замерих брашното с чаши отчете ми 280 гр. Тестото беше рядко като за палачинки с това количество и когато добавих още 80 гр. брашно (т.е. общо 360 гр.), стана както трябва. Погледнах източника на рецептата, който е даден по-горе и там е написано така както съм я дала и аз (360 гр. 2 1\3 ч.ч. самонабухващо брашно)…
      Мисля че стана ясно… Май е най-добре да махна замерването на брашното в чашите…

  13. Благодаря за прекрасната рецепта!От доста време търся подобна рецепта.Приготвих кекса,като му сложих и портокалова кора,която я приготвям сама.Не дочакаха да изстине,едва смогнах да го опитам.Още веднъж благодаря!!!

  14. Здравейте, Мария! Кекса е невероятен !!!! Въздушен, пухкав , лек и безкрайно вкусен!! 3 пъти изпробвам рецептата като всеки път мъничко си я модифицирам /на95 % спазвам точно пропорциите /и 3 пъти се получи повече от страхотен!!! Аз не съм любител на сладкото, но заради семейството се опитвам да приготвям сладки неща и това е най-сполучкивия кекс който някога съм приготвяла…:) Благодаря за споделената рецепта :):)

    1. Благодаря за отзива, Ваня!!!
      Много се радвам, че рецептата така се е харесала и че си приложила свои модификации.
      ?

  15. Здравейте,
    Моля кажете ми , ако нямам самонабухващо брашно, а обикновенно. Колко брашно и колко бакпулвер трябва да сложа

    1. Думата самонабухващо брашно е линк към рецепта за това как да си го направите. Може да ползвате и търсачката в блога за да намерите рецепта за самонабухващо брашно.

  16. Преди седмица направих половин доза, че нямах достатъчно яйца. Смея да твърдя, че се получи най-хубавите ми кекс досега:)
    В момента се пече цяла доза. Сигурна съм, че пак ще е отличен!
    Благодаря за рецептата!

    1. Благодаря за отзива, Даниела!
      Много се радвам, че рецептата така се е харесала!
      Да ви е сладко и с цялата доза! ❤

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: