юли 6

Казан диби (Kazan Dibi)

Казан диби (Kazan Dibi)

Казан диби (Kazan Dibi) е приятен летен десерт, който често е определян като крем карамела на Изтока. Ако се изключи карамела по дъното на съда, на вид и вкус, по отношение на ползваните продукти и технология на приготвяне двата десерта нямат много общо. Основните продукти за приготвяне на Казан Диби са прясно мляко, захар, царевично нишесте и аромат, който може да бъде мастикс (мастикова смола), розова вода, вода от портокалов цвят или дори канела. Срещат се и рецепти, в чийто състав има някой друг жълтък. 

Казан диби (Kazan Dibi)

Казан диби (Kazan Dibi)

 • Тавата, която ще бъде ползвана трябва да е от материал, който може да се постави директно върху котлона.
 • Размера на тавата, която съм ползвала е 29 х 19 х 4 см. 
 • От по-долу посочените продукти се получават около 6 порции.
 • Лесно може да трансформирате десерта, така че да стане подходящ за хора, които постят или са веган. Всичко, което трябва да направите е да заместите прясното мляко с кокосово, бадемово или друго от не животински произход. 

Казан диби (Kazan Dibi)

Необходими продукти:

 • 750 мл. прясно мляко
 • 60 гр. царевично нишесте 
 • 115 гр. захар
 • ½ чаена лъжица вода от портокалов цвят (orange blossom water)

За карамела:

 • 50 гр. захар

Начин на приготвяне:

Нишестето, захарта и прясното мляко се смесват в тенджера. Слагат се на умерено силен огън и се варят при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Тенджерата се сваля от огъня, добавя се аромата – в случая вода от портокалов цвят. Разбърква се хубаво и се оставя се на страна до употреба.

Казан диби (Kazan Dibi)

Захарта за карамела се насипва на дъното на тавата, в която ще се приготвя десерта. Тавата се слага на котлона, за да се карамелизира захарта в нея. Половината от крема се насипва върху карамела в тавата. Разстила се равномерно с помощта на шпатула.

Казан диби (Kazan Dibi)

Тавата се връща върху котлона, докато карамела по дъното се разтопи и излезе на няколко места по страните на тавата. Става много бързо. Моята тава е продълговата, затова първо поставих едната ú половина върху котлона, после другата. Сваля се от котлона, останалият в тенджерата крем се насипва равномерно върху крема в тавата. Заглажда се внимателно и се оставя на стайна температура докато се охлади напълно.

Казан диби (Kazan Dibi)

Прибира се в хладилник. Преди да се сервира трябва да се охлади хубаво. Нарязва се на парчета с форма и големина според предпочитанията.

Казан диби (Kazan Dibi)

Всяко парче се прехвърля в чиния, като се обръща с карамелена страната нагоре.  Да ви е сладко!

Казан диби (Kazan Dibi)

п.п. Съхранява се в хладилник, най-добре е да бъде изяден в деня в който е бил приготвен – тогава е най-вкусен. 

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Казан диби (Kazan Dibi)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , ,

2 COMMENTS :

 1. By Силвия on

  Благодаря ви за страхотната и лесно изпълнима рецепта 🙏пробвала съм и други ваши рецепти,резултатите са отлични!!! Вашият сайт е откритие за мен ☺☺☺

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)