Карамелени блокчета

Страхотни са, направо не мога да им се наситя! Ако харесвате неща от рода на десерта „Twix“, този десерт много ще ви се хареса. Наситено сладък, топящ се в устата!!! А в комбинация със малко сладолед е абсолютна нирвана!

Карамелени Блокчета

  • Рецептата е на  Αθηνά Λοϊζίδου
  • Продуктите по-долу са за цяла доза, а снимките са от приготвянето на половин доза. Цяла доза се побира в тава с размери около 35 х 25 см., а половин доза съм направила в тава 28 х 18 см. 

Необходими продукти за основата:

  • 200 гр. брашно
  • 275 гр. захар
  • 100 гр. натурални кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • 150 гр. разтопено краве масло

Необходими продукти за карамела:

  • 600 гр. подсладено кондензирано мляко
  • 40 гр. разтопено краве масло
  • 3 с.л. (60 гр.) златен сироп (golden syrup)

Необходими продукти за шоколадовото покритие:

  • 400 гр. млечен шоколад
  • 90 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

В подходящ съд се смесват всички продукти за основата. Разбъркват се докато се смесят хомогенно и се разстилат на дъното на тавата. Тавата се слага в предварително затоплена на 170°С фурна (с вентилатор и включен горен и долен реотан). Пече се за 10-15 мин. Ако фурната работи само със включени горен и долен реотан температурата трябва да е по-ниска – 160°С.

Докато основата се запича във фурната, се приготвя карамеленият слой. Всички продукти се смесват в малка тенджера и се слагат на котлона. Разбъркват се непрекъснато за около 5 минути или докато се смесят хомогенно. Получената смес се излива върху основата и тавата се връща във фурната за още 8-10 мин. или докато повърхността се зачерви леко (аз попрекалих малко). Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно.

Шоколада се разтапя на водна баня или в микровълнова (на 60% мощност). Добавя се маслото и се разбърква докато шоколада го усвои. Разстила се върху сладкиша и се оставя да стегне.

Когато се охлади се покрива с домакинско фолио. Добре е преди да се сервира да се сложи в хладилника за около час – така ще се нареже по-лесно. Сервира се самостоятелно или със сладолед! Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.


Last updated by .

4 thoughts on “Карамелени блокчета

  1. Здравейте Мария, Рецептата изглежда страхотна, но на какво казвате „златен сироп“? Това карамелизирана захар ли е?

    1. Привет Дари!
      Така нареченият златен сироп (Golden syrup) е гъст сироп с карамелен вкус и цвят. Форма на инвертната захар, която се създава чрез хидролиза на обикновената захар, при което се получава смес от равни количества глюкоза и фруктоза.
      Просто казано това е гъст захарен сироп, който се вари до достигане на определена температура, при която започва да се карамелизира. По всяка вероятност се добавя нещо от рода на лимонена киселина, за да не се захаросва. Със сигурност може да се приготви и в домашни условия, но се съм се интересувала конкретно как точно е правилно приготвянето му, какво трябва да е съотношението на захар към вода и т.н. Просто защото ми е най лесно да си го купя.
      Може да се замести с кленов сироп или глюкоза. Понякога съм се чудила дали не би се получило и с мед, но не съм пробвала. Знам например, че моя позната беше опитала да го замени с мед, при приготвяне на захарно тесто и никак не се беше получило добре. Тази рецепта е различна, разбира се, но при положение, че не съм пробвала не бих те насърчила да сложиш мед, нямам идея как би се държал при обработката на такава температура в смес с кондензираното мляко. С кленов сироп или глюкоза ще се получи както и със златен сироп.
      Поздрави!

  2. С едно бързо търсене в нета, попаднах на тази рецепта на бългаски, която е за домашно приготвяне а златен сироп.
    http://foodiesbg.com/index.php/bg/kitchen-theory-bg/products-bg/142-golden-syrup
    Дадена е със засичане на времето, а не с температурно измерване и трябва да се търси 10% глюкоза от аптека.
    Когато се направи търсене от рода на „how to make golden syrup“ излизат множество резултати и повечето са със съставки, които всеки има в къщата си. Дори ако не владеете английски, може да преведете някоя от рецептите с помощта на translate Google. Ето една от рецептите, която ми се видя добра и също е без употреба на термометър.
    http://neckredrecipes.blogspot.com/2009/12/homemade-golden-syrup.html

  3. Звучи вкусно,мисля,че ще ми хареса,трябва да помисля с какво да заменя златния сироп.Ако се замени с глюкоза,мисля,че ще се изгуби карамеления привкус,който долавям.Дали пък да не заменя кондензираното мляко с карамелено такова,или да си направя гъст карамелен сос,или пък готов карамелен топинг?
    Благодаря за споделената рецепта!
    Хубава вечер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: