Как се варят кестени

Как се варят кестени

Как се варят кестени

За да се консумират или ползват за приготвяне на храна кестените трябва да се сварят. Може също да се изпекат – на сух тиган, във фурната или на жар.

Как се варят кестени

(short link)

За да ги изпечете в тиган или на фурна отрежете острия им край. С остър нож направете 1 -2 цепки по кожата им, за да не се пръснат при печенето. 

Ако трябва да ги сварите, нацепете кожата им на кръст с остър нож. Моят опит показва, че и когато се направят разрези по дължината им от двете страни (вижте снимката) също се белят лесно.

Как се варят кестени

Може да се сварят на пара, в тенджера с вряща вода или в тенджера под налягане. Кората се обелва по-лесно, ако във водата се добави малко олио, така както се добавя и при варенето на спагети. 

Как се варят кестени

В зависимост от това за какво ще се ползват сварените кестени, времето на варенето може да е различно и да е указано в конкретната рецепта. Някои източници твърдят, че кестените трябва да се варят точно 15 минути (от момента на завирането на водата), след което се свалят от огъня и започват да се почистват, като се вадят от горещата вода един по един. От опит знам, че това е точно така, само ако става въпрос за прясно набрани кестени. Когато съм имала възможност да си закупя свежи кестени от регионите където виреят в Кипър, винаги са се сварявали много бързо. Но ако са били закупени от супермаркет се е случвало да ги варя и по 30 – 35 минути. Обикновено когато се сварят, кожата им (там където е сцепена) се отваря. Най-добре е след 15-тата минута да се пробва един, да се провери дали е сварен. Белят се и се ползват веднага или след като изстинат.

Как се варят кестени

ТУК са всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се варят кестени
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 49 Review(s)

12 thoughts on “Как се варят кестени

  1. Ама знам си аз къде да търся информация, за всичко свързано с готвенето! Отивам да ги бухвам в тенджерата 😀

  2. Попаднах на добри кестени,свариха се за 20 мин. и се обелиха лесно.

  3. Пробвах част от кестените да обеля сурови. Не беше толкова трудно, колкото очаквах. Махнах външната черупчица, а вътрешната мъхната ципа си остана. Останалата част от кестените само цепнах, както е описано в статията. Белените, разбира се свариха по-бързо и станаха много вкусни и ципата им се маха лесно, докато са горещи. Цепнатите оставих да се варят повече, но също станах много вкусни. Благодаря за съветите! Явно и на кестенчета от пазара съм случила ?

    1. Благодаря за споделеният опит, Ася.
      И на мен ми се е случвало (макар и рядко) да купя кестени, които се белят лесно както описваш.
      Според мен това е така, защото се е случило да са съвсем прясно набрани. Когато престоят черупката се втвърдява, за да може да запази вътрешността добре.
      Поздрав най-сърдечен!

  4. два пъти купувам от веригите хубави едри кестени! И с огромно желание в тенджерата варя,варя,варя и нищо! Нищо бе 1,5 часа , черна вода,а като обеля шарен кирпич! Как може да се продава и то на 10лв такъв боклук! Направо съм потресен!Някой проверява ли какво се предлага по щандовете на ,,европейките „( била,лидъл)ни магазини?

    1. Много жалко, че се е случило да попаднете на такива кестени!
      Дано някой ви напише от къде може да си вземете такива които са хубави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: