Как се стерилизират буркани за консервиране

Как се стерилизират буркани за консервиране

Как се стерилизират буркани за консервиране

По това време на годината консервирането на плодове и зеленчуци е в разгара си, затова днес ще споделя с вас как се стерилизират бурканите предвидени за целта. Стерилизирането на бурканите е в основата за безпроблемното съхранение на консервираната храна.

Как се стерилизират буркани за консервиране

(short link)

Стерилизирането на бурканите и капачките става по два основни начина – във фурната или с помощта на гореща вода. Целта на процеса е да се унищожат бактериите, които биха допринесли за развалянето на храната която ще бъде консервирана в тях.

Как се стерилизират буркани за консервиране

Всичко, което ви е необходимо:

  • чисти буркани и капачки 
  • горща вода
  • голяма щипка за храна, с която да можете да захващате бурканите
  • 1 или 2 големи, чисти и изгладени памучни кърпи
  • чиста домакинска кърпа или ръкохватка
  • голяма тенджера
  • тавата от фурната или друга голяма тава, в която да се наредят бурканите и капачките

Изпълнение:

Напълнете голяма тенджера с вода. Загрейте на умерено силен огън докато водата кипне. Регулирайте огъня, така че да не ври много силно.

Застелете дъното на тавата от фурната с чиста, изгладена памучна кърпа. Измийте бурканите и капачките със сапун. Изплакнете ги обилно с вода (по възможност топла).

С помощта на щипката захващайте всеки от бурканите и го потапяйте във врящата вода (вижте снимката). Ако бурканите не са били плакнати с топла вода, ще трябва да ги темперирате. Т.е. да ги потопите внимателно в горещата вода. Задържете ги за няколко секунди върху парата излизаща от тенджерата, така ще дадете време на стъклото да се темперира. Потопете всеки от бурканите в горещата вода, колкото да се напълни с нея. Извадете буркана над водната повърхност и излейте водата обратно в тенджерата. Всичко това става с помощта на щипката.

Как се стерилизират буркани за консервиране

Захванете буркана за дъното (счиста кърпа или ръкохватка) и го поставете нахлупен върху памучната кърпа в тавата. Повторете процедурата с останалите буркани и с капачките им. Ако няма да ги ползвате веднага е добре да ги покриете с втората чиста и изгладена памучна кърпа.  

Стерилизиране на бурканите във фурната:

Бурканите и капачките може да се стерилизират и във фурната. За целта трябва да се наредят един до друг в тава застлана с памучна кърпа. Сложете тавата в предварително затоплена на 100°С фурна и засечете 15 минути.

Докато са топли бурканите може да се напълнят със всякаква гореща зимнина. Пълнят се до ръба (гърлото), така че да не остава много въздух и веднага се затварят с капачките. Оставят се обърнати върху капачките докато изстинат. Не забравяйте, че са горещи, затова ги придържайте с домакинска кърпа или ръкохватка. След като изстинат, бурканите може да се обърнат в нормално положние и да се съхранят за зимата или за по нататък. По този начин се пропуска изваряването на бурканите след напълването и затварянето им. 

Как се стерилизират буркани за консервиране

За съжаление това не е универсално. Сработва само за сладка, конфитюри и друга зимнина, която се приготвя чрез топлинна обработка. Компотите и зимнината които не се обработват топлинно или са студени в момента на затварянето на бурканите, трябва да се изварята в гореща вода за 5 до 15 минути (в зависимост от зимнината), за да се запечата капачката херметически. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се стерилизират буркани за консервиране
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

7 thoughts on “Как се стерилизират буркани за консервиране

  1. аз вече 30 години консумирам домашни неща от – внимание- НЕ Стерилизирани буркани! абсолютно излишна работа и врътня 🙂 достатъчно е хубаво измиване под течаща вода и отцеждане след това

    1. Надежда, всеки си решава сам за себе си!
      Със поста си показвам как става това, а дали някой ще се възползва или не си е отделен въпрос.
      А ако нещо приготвено за зимата не се стерилизира, няма да може да издържи дълги месеци и да е абсолютно сигурно, че ще запази качеството си.
      Хубавото измиване е достатъчно когато бурканите се варят (стерилизират) за 5 до 10 мин. след затварянето им. А и студената зима в БГ и зимниците, с температури на хладилници или фризери също помагат за доброто съхранение. При нас обаче температурите са си доста височки през всички сезони и особено през лятото, така че ако не направя подобна процедура за това, което искам да съхраня в буркан, нямам шанс да го запазя читаво за дълго, дори и в хладилник 🙂
      Във самата вода също има бактерии (особено когато там където живееш климата е топъл), които биха могли да се отразят на затвореният в буркани зеленчук или плод и стерилизирането е застраховка срещу това. Но пак казвам всеки сам си решава!!!
      А специално за сладката и мармаладите затворени по този начин – гарантирано ще останат за дълго страхотни, такива каквито са били в денят на приготвянето им.

      1. За сладката и мармаладите го разбирам донякъде, но все съм се чудила дали трябва да стерилизирам и бурканите, които после се варят 5-10 мин пълни със зеленчука, например с домати.
        А дори и за сладката не знам дали има смисъл. Някъде четох за стерилизация на бебешки шишета, че ако не се използват веднага след стерилизацията, дори ако престоят половин час във въздуха също има бактерии.

        1. Здравей, Златка!
          Целта на публикацията е да покаже как става стерлизирането и защо се прави. От там нататък всеки може да процедира според това кое му се срува най-правилно и лесно за изпълнение.
          Измитите буркани изсъхват за няколко сукунди след като се извадят от врящата вода, за мен това е предимство. Освен това буркана се загрява и ако се затваря нещо без варене (както е при сладката) е много по-практично за мен…
          Благодаря за отзива! Лека вечер ти желая!
          🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: