Как се правят поширани (забулени) яйца

Как се правят поширани (забулени) яйца

Как се правят поширани (забулени) яйца

Пошираните яйца (познати още като забулени), са варени извън черупката си яйца. Може да се консумират за закуска, да участват в приготвянето на ястия или да са допълнение към тях. Много са вкусни и не са чак толкова трудни за приготвяне, колкото си мислят повечето хора.

Как се правят поширани (забулени) яйца

  • Ще ви е нужен не много дълбок, но широк съд, в който да поширате яйцата. 

Необходими продукти:

  • 4 бр. яйца
  • 1500 мл. вода
  • 3 супени лъжици оцет
  • 1 чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Водата се налива в подходящ съд и се загрява на умерено силен огън. Добавят се солта и оцета. При първите признаци на завиране, огънят се регулира така, че водата да не ври, но да се поддържа гореща. Ако имате готварски термометър, може да засечете и поддържате 75-80°С. Яйцата (по едно наведнъж) се счупват директно върху съда с горещата вода. Ако нямате много опит е добре да счупите яйцето в малка купичка и от нея с бързо движение да го прехвърлите в топлата вода. Изчаква се няколко секунди докато яйцето се забули – белтъка побелява и се увива около жълтъка, след което може да се добави следващото яйце.

Как се правят поширани (забулени) яйца

При самото падане във водата, белтъка побелява и се увива около жълтъка (това се вижда на следващата снимка, за съжаление не е много ясна, заради изпаренията от водата). Ако това не стане, процеса по забулването може да се подпомогне с лъжица, с която белтъка се премят вниателно върху жълтъка на яйцето.

Как се правят поширани (забулени) яйца

За перфектно поширано яйце се смята това, което е с течен жълтък, т.е. топлинната му обработка продължава само до побеляване на белтъка. Отнема броени секунди. Разбира се всеки може да приготви яйцата, както ги предпочита – повече или по-малко рохки. Лично аз смятам, че варенето не трябва да продължава повече от 5 минути, при което леко течен остава само центъра на жълтъка. Готовите яйца се изваждат от водата с помоща на решетъчна лъжица. Сервират се веднага, самостоятелно или с нещо друго. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки. Вижте тук » Яйца по Панагюрски

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят поширани (забулени) яйца
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: