Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

Сигурно вече ви е станало ясно защо напоследък имаше толкова рецепти за домашни бонбони! 🙂 Почерпката или десерта може да бъдат поднесени нестандартно, да послужат за красива декорация на празничната масата или бюфет. Много оригинално!!! Много красиво и впечатляващо!!!  За съжаление при нас в Кипър, това оформление е възможно само в зимните месеци, когато не е много горещо. Не е сложно да се направи, но изисква малко търпение. 

Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

  • „Дръвчето“ може да бъде оформено и само с един вид домашни или купени бонбони, стига да не са много големи.

Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

  • Не е задължително бонбоните да са няколко вида, но е по-интересно и разнообразно на вкус когато са различни.
  • Ако не желаете да правите повече от един вид бонбони, но искате да е цветно, може да потопите бонбоните в два вида шоколад (бял и черен) или да ги оваляте в различни неща, като цветни пръчици, кокосови стърготини, светна захар, какао и др. 
  • Ще бъде много красиво и с един вид (цвят) бонбони. Помежду им може да се вмъкнат зелени листа, които не повяхват бързо.
  • Ако искате да направите тази вкусна декорация в по-голям размер, трябва да замените дървените клечки за стъблото. Може да ползвате истински клон от дърво, дървена, метална или пластмасова пръчка (колона), която би могла да се боядиса, да се увие във фолио или да се облепи с нещо подходящо.

Всичко което е необходимо, за да оформите вкусни декоративни дръвчета:

  • бонбони – трюфели. Подберете по-дребни бонбони или направете любимата си рецепта, като оформите бонбоните малки. Така няма да тежат много. Аз съм ползвала следните рецепти:
  1. Двуцветни Трюфели с Бадемова Сърцевина (Τρούφες δίχρωμες)
  2. Трюфели с Глазирани Черешки (Σοκολατάκια με κερασάκια)
  3. Трюфели със Сушени Кайсии, Кокосови Стърготини и Кондензирано Мляко
  • керамична(и) саксийка(и)  – ползвала съм глинени „вазички” те са от овче кисело мляко
  • няколко дървени шишчета или по една по-дебела заоблена дървена пръчка за всяко дръвче, което искате да оформите
  • дървени клечки за зъби
  • пиафлора – сивият материал на снимката по-долу. Сърдечни благодарности към Диана която не само, че ми каза как се нарича на Български „сивият материал“, а и даде изчерпателно обяснение за него). Може да се закупи от цветарските магазини. За повече информация за пиафлора-та, може да погледнете коментара на Диана.Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

Начин на приготвяне:

Ако ползвате керамични или метални саксии, които нямат гланц (т.е. не са лакирани) може да ги напръскате с бързо съхнеща боя-спрей в златно или сребърно (за Коледа) или друг цвят според предпочитанията. Ако ползвате боя, може да боядисате дървените клечки, които ще служат за стъбло на дървото.
Пиафлората се реже и обработва много лесно и с нож и с ножица. Ще са ви нужни следните парчета:

  1. Кубче, на което да се забучат бонбоните. Моето кубче е със страни около 4-5 см. Трябва да имате предвид, че колкото по-голямо е кубчето, толкова по-голяма ще стане „короната на дървото“. Големината на короната трябва да е съобразена с размера на саксията, с това дали тя е достатъчно тежка и голяма да я удържи. 
  2. Ще ви трябва и основа, която плътно да се побере във формата на саксията ви. Да е стабилна. Аз обърнах пиафлората на височина, сложих отвора на вазичката и очертах с молив контурите й върху него. След това с ножа изрязах излишното, като започвах от очертания горен край и слизах надолу, така сякаш режа филия хляб. Не е нужно да се оформя идеален кръг, целта е пиафлората да бъде стабилна, да се заклещи в саксията. Ако пиафлората не е достатъчно голяма, за да се заклещи в съда който сте подбрали, може да запълните около нея с декоративни, речни или морски камъчета. 

Когато пиафлората е добре заклещена в саксията, може да забиете в центъра ú, това което ще послужи за стъбло на дървото. в случая аз съм свързала няколко дървени шишчета – минимум 3 бр. В другият край на стъблото се забучва изрязаното от пиафлора кубче, върху което ще се закрепват бонбоните. Имах намерение да направя 3 различни по височина „дръвчета”, но децата нападнаха бонбоните и се видя, че няма да са достатъчни, затова направих едно по-ниско и едно по-високо. Бонбоните се прикрепят към кубчето от пиафлора с помощта на клечки за зъби. Помежду им може да вмъкнете малки свежи клонки или листа, които не повяхват бързо (чемшир, дафинов лист, листа от смокини и др.) „Листата при мен са от зелена опаковъчна хартия.Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

За да не се вижда повърхността на пиафлората я наръсих с малко кокосови стърготини. Може да се наръси и със счукани шоколадови бисквити, за да имитира пръст. Друг вариант е да се покрие с декоративни или истински дребни камъчета… Вариантите са много, трябва да оставите това на фантазията си, да действате според случая, както намирате за най-красиво.

Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

Доста се отдалечих от първоначалните си идеи за този проект и не го направих така както бих искала, но пък от друга страна много ми се щеше да видя дали изобщо ще успея да сглобя подобно нещо, което да не рухне след броени минути! 🙂 Надявам се, че идеята ви е харесала и някой друг също ще се възползва от нея!

ТУК може да видите всички снимки. Вижте и Букети от кексчета (Cupcakes).

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 thoughts on “Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

  1. Поздравления за дръвчето! Според мен е доста сполучливо. Правила съм дръвчета единствено от цветя, но идеята за дръвче от бонбони никога не ми е хрумвала, а определено ми допада. Сивият материал, за който споменавате, се нарича пиафлора. На мен са ми известни два вида сива и зелена. По принцип сивата се използва за аранжиране на сухи цветя и разни други сухи неща…спирали, пръчки и т.н., зелената се използва за набождане на живи рязани цветя. Може и сивата да може да се напоява, но по принцип се използва зелената.

  2. Мария, прекрасни дръвчета !
    Здраве и берекет през Новата година, и все така сладка да ти е !
    Пепеляшка

  3. Мими, много оригинално поднесени трюфели! Допадна ми и се замислих кога и аз ще ги направя тези дръвчета 🙂

    Прегръдки и 🙂

  4. Момичета благодаря на всички ви за милите думи!
    Диана много ти благодаря за това, си дала толкова хубаво обяснение за "сивия материал", и че сподели названието му! Ще оправя поста и ще вмъкна името му!
    Пепеляшке благодаря ти за пожеланията и от сърце желая всичко най-добро на теб и семейството ти!
    До скоро! Сърдечен поздрав за всички ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: