Как се прави маков пълнеж

Как се прави маков пълнеж

Как се прави маков пълнеж

Днес ще споделя с вас как се прави маков плънеж. Ах, обожавам го! ❤ Може да се ползва за плънка на кифлички, тарти, бухти, пайове, козунаци, сладкиши, рула и каквито други  печива се сетите. Вижте и рецептата ми Бърз маков пълнеж, който е по-опростен вариант на описаният по-долу. А този » Ароматен  маков пълнеж (плънка) със стафиди, е по-засукан и много ароматен!

Как се прави маков пълнеж

(short link)

  • За замерване на продуктите съм ползвала мерителни лъжици и мерителна чаша с вместимост 250 мл. 
  • По желание към пълнежа може да се прибави канела – ½ чаена лъжица или количество на вкус. 
  • В зависимост от това за какво искате да ползвате маковият пълнеж, есенцийте посочени по-долу биха могли да се заменят с други или с някакъв ароматен алкохол.

Как се прави маков пълнеж - продукти

Необходими продукти:

  • 130 гр. (почти 1 чаена чаша) маково семе 
  • 6 супени лъжици (94 гр.) захар
  • 1 чаена чаша (250 мл.) прясно мляко
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • 1 чаена лъжица есенция масло (Butter Flavor)
  • 2 супени лъжици (10 гр.) стрити бисквити или бишкоти „Савоярди“
  • 2 супени лъжици (9 гр.) смелени орехи

Начин на приготвяне:

Маковото семе се смила с кафемелачка или в блендер. В малка тенджера се смесват прясното мляко, захарта и смляното маково семе. Загряват се на умерено силен огън с периодично разбъркване докато сместта заври. След това огънят се намаля, така че да къкри тихо и варенето продължава с непрекъснато разбъркване докато сместта се сгъсти и течността се изпари. При мен варенето (от момента на завиране) отне 15 -16 минути. Тенджерата се сваля се от огъня, сместа се ароматизира с ванилия и есенция масло. Оставя се да изстине и след това се смесва с бисквитите и ядките.

смилане на мака, топлинна обработка

Приготвяне в термомикс (monsieur cuisine):

Маковото семе се смила на скорост 8 за 4-5 минути. Прехвърля се в друг съд. Бисквитите и орехите се смилат с няколко пулсови завъртания Turbo и се прехвнърлят в друг съд. Приставката за разбъркване се поставя в купата на термомикс-а. Смляното маково семе се  сипва обратно в контейнера на термомикса, добавят се прясното мляко и захарта. Машината се пуща да работи на скорост 1, температура 120ºС, време 6 минути. След това (когато сместта заври), температурата се намаля до 95ºС, малкият капак се отваря, за да може изпаренията да излизат навън и варенето продължава на скорост 1 за 16 минути или докато сместта се сгъсти леко. Ароматизира се, охлажда се и се смесва със смлените бисквити и орехи. 

Употреба и съхранение: Охладеният маков пълнеж може да се използва веднага или да се прехвърли в подходящ съд, който се затваря добре. Съхранява се до 4-5 дни в хладилник.  

Как се прави маков пълнеж

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави маков пълнеж
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 thoughts on “Как се прави маков пълнеж

  1. Здравейте 🙂 Мисля това да ми е пълнежа за козунаците утре, но ме притеснява да не би мака, който взех да не е пресен. Не знам внушение ли е или наистина усещам леко гранив вкус, както и лека горчивина. Правила съм преди години сладкиш с мак, но нямам спомен да ми е горчал малко. Вие как бихте описали вкуса му? Благодаря

    1. Маковото семе не е горчиво, но има специфичен вкус, който сам за себе си не е силно натрапчив и за мен е приятен. Не ми е лесно да го опиша, просто защото не ми напомня нещо друго… може би напомня ядки…
      Ако се усеща вкус или аромат на гранясало, значи са стари…

  2. Благодаря , Мария 🙂 В крайна сметка използвах това маково семе, което имах, разкошни се получиха козунаците.. Правя ги по мамината рецепта, само с пълнежите разнообразявам 🙂 Маковият определено заслужава овации и ти благодаря че така добре си обяснила правенето му. Сега съм си запланувала твоите курабийки с мас ( никога не съм правила великденски курабии, нищо че не е трудно). Светли празници!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: