януари 19

Как се прави Маков Пълнеж

Как се прави Маков ПълнежТози пълнеж може да се ползва за Кифлички, Тарти, Бухти, Пайове, Козунаци, Сладкиши и други  печива . Тук има и друг вариант.

Как се прави Маков Пълнеж

 • За замерване на продуктите съм ползвала мерителни лъжици и мерителна чаша със съвместимост 250 мл. 
 • По желание към пълнежа може да се прибави канела – ½ ч.л. или количество на вкус. 
 • В зависимост от това за какво искате да ползвате маковият пълнеж, есенцийте биха могли да се заменят с други или с някакъв ароматен алкохол.

Необходими продукти:Как се прави Маков Пълнеж

 • 130 гр. (почти 1 ч.ч.) мак (маково семе)
 • 6 с.л. (94 гр.) захар
 • 1 ч.ч. (250 мл.) прясно мляко
 • 1 ч.л. ванилов екстракт
 • 1 ч.л. есенция масло (Butter Flavor)
 • 2 с.л. (10 гр.) стрити бисквити или бишкоти
 • 2 с.л. (9 гр.) смелени орехи

Начин на приготвяне:

Мака се смила с кафемелачка. В подходящ съд се смесват прясното мляко, прясно смеленият мак и захарта. Слагат се на котлона. Когато сместта заври, огънят се регулира до тихо клочене и варенето продължава докато сместта се сгъсти и течността се изпари. Разбърква се периодично. На мен варенето (от момента на завирането) ми отне около  15 -16 мин. Сваля се от огъня и се ароматизира с ванилията и есенцията масло. Оставя се да изстине и след това се смесва с бисквитите и ядките.

Как се прави Маков ПълнежКогато изстине може да се използва веднага или да се прехвърли в подходящ съд, който се затваря добре. Съхранява се до 4-5 дни в хладилника.

Как се прави Маков Пълнеж

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , ,

5 COMMENTS :

 1. Pingback: Домашните Кифлички на Руми | My Cooking Book Blog

 2. By Мариана on

  Здравейте 🙂 Мисля това да ми е пълнежа за козунаците утре, но ме притеснява да не би мака, който взех да не е пресен. Не знам внушение ли е или наистина усещам леко гранив вкус, както и лека горчивина. Правила съм преди години сладкиш с мак, но нямам спомен да ми е горчал малко. Вие как бихте описали вкуса му? Благодаря

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Маковото семе не е горчиво, но има специфичен вкус, който сам за себе си не е силно натрапчив и за мен е приятен. Не ми е лесно да го опиша, просто защото не ми напомня нещо друго… може би напомня ядки…
   Ако се усеща вкус или аромат на гранясало, значи са стари…

   Reply
 3. By Мариана on

  Благодаря , Мария 🙂 В крайна сметка използвах това маково семе, което имах, разкошни се получиха козунаците.. Правя ги по мамината рецепта, само с пълнежите разнообразявам 🙂 Маковият определено заслужава овации и ти благодаря че така добре си обяснила правенето му. Сега съм си запланувала твоите курабийки с мас ( никога не съм правила великденски курабии, нищо че не е трудно). Светли празници!!!

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)