Как се прави бадемов марципан

Как се прави бадемов марципан

Как се прави Бадемов МарципанЗа качествен бадемов марципан се смята този, в които количеството на захарта не надвишава количеството на бадемите. Приложението му не се свежда само до направата на фигури за украса на торти и десерти. Бадемовият марципан участва в състава на множество десерти и бисквити. Не е никак трудно да си го направа сами в домашни условия. Така ще бъдете сигурни, че в него има много бадеми! 

Как се прави бадемов марципан

(short link)

Когато правя бадемов марципана за изработка на фигури или за покриване на торта, предпочитам да ползвам бадемово брашно от магазина, което е много финно смляно. В къщи не мога да смеля бадемите толкова фино. Ако имате обаче уред, с които можете да го направите, трябва само да обелите бадемите предварително..

  • Когато приготвяте сами бадемовото брашно е важно да съобразите това, че беленето на бадемите става с накисването им във вода. Трябва да ги обелите поне 24 часа преди да ги използвате за направа на Марципана, за да могат да изсъхнат. Когато са влажни ще тежат повече и вместо бадемово брашно, може да стане бадемова каша!
  • За спойка на бадемите със захарта може да ползвате вода (която аз предпочитам) или белтък. Може също да бъде добавена ароматна вода, като вода от портокалов цвят, розова или др. Смятам, че когато се ползва вода трайността на бадемовият марципан е по-добра, предвид горещините при нас. 
  • С по-долу посочените продукти получих 370 гр. готов марципан.

Как се прави бадемов марципан

Необходими продукти:

  • 200 гр. (2 пак. по 100 гр.) бадемово брашно или финно смлени белени бадеми
  • 80 – 130 гр. пресята пудра захар
  • 3 супени лъжици вода или 1 белтък (30 гр.)
  • до 1/2 чаена лъжица бадемов екстракт 

Начин на приготвяне:

В купа смесвете бадемовото брашно и пудрата захар (80 гр.). Добавете водата и бадемовият екстракт. Размесете хубаво докато се смесят еднородно и се получи гладко тесто. Ако е необходимо може да измесите с допълнително пудра захар – аз съм добавила още 50 гр.

Как се прави бадемов марципан

Както виждате няма нищо сложно! Важно е само бадемите да са ситно смлени и когато смесите продуктите да го направите добре. Готовият бадемомв Марципан се оформя на продълговато руло и се увива в прозрачно домакинско фолио. Добре е да се постави в кутия, която се затваря хубаво. Съхранява се на стайна температура. 

Как се прави бадемов марципан

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави бадемов марципан
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 24 Review(s)

55 thoughts on “Как се прави бадемов марципан

  1. Здравей,Мария исках да ти върна визитата!На бързо хвърлих по един поглед и открих доста интересни рецепти!Доста неща има да науча от твоя блог и на драго сърце ,с голям интерес ще се върна отново :))

    1. Нели, изключително ми е приятно, че ще мога да обменям опит с теб!

      🙂
      Хубава, много усмихната и успешна седмица!

  2. Искам да кажа,че по моя преценка прилича до 100% на този ,който може да си закупиш 200гр. за 5-6 лв. За качества ще добавя като го изпробвам ,това съм го решила.Имам пълно доверие в рецептата ти Maria,само не знам къде ще намеря бадемово брашно,но намеря ли да знаеш че веднага съм се изцапала:) и пак ще пиша!

    1. При нас лесно се намират смелени бадеми, но пък като грамаж идват доста по скъпо от целите бадеми… от друга страна пък се пести доста време и усилия с готовите.
      Когато правя марципана за покриване на торта винаги си взимам купешки смелени бадеми, ако правя обаче бонбони или нещо друго (където не е нужно бадемите да перфектно смелени) си го приготвям изцяло сама!

      Домашният го предпочитам, защото ми става още по-хубав от най-добрият и качествен купешки 🙂 Стига да разполагам с време – винаги бих си го направила аз!

      Иначе не се и съмнявам че ще направиш нещо вкусно и красиво с него!
      Поздрави!

  3. Така и не съм пробвала тази рецепта ,просто не съм се ангажирала да намеря смляни бадеми! Ще трябва да се организирам 🙂

  4. Здравей Мария,

    Водата не е ли много малко? Само 3 супени лъжици?

    1. Привет Силвия!
      На мен ми е абсолютно достатъчна за това количество бадемово брашно, екстракта от бадеми също е течност!

  5. Здравейте, и аз изпробвах рецептата и се получи страхотен марципан, вкусен и ароматен. Правих го със сурови бадеми, които обелих – лесно стана след бланширането. Имам въпрос обаче – тъй като направих доста марципан, а не използвах всичкия веднага, докога мога да го използвам останалия и как да го съхранявам? Завила съм го с фолио и е в кутия, колко време ще изкара така? Променя ли мириса си и вида си ако се развали, за да мога да преценя и да не го ползвам?

    1. Привет, Ники!
      Радвам се, че си опитала рецептата и резултата ти е харесал!
      Важно е марципана да е добре увит, за да не изсъхва! Добре си направила с фолиото и с кутията! Не ми се е случвало да съхранявам за дълго направен марципан и на този въпрос не мога да отговоря с точност, едно обаче е сигурно, ако на вкус е добър и е запазил еластичността си е годен за употреба. Имай в предвид обаче, че в домашният марципан няма никакви консерванти (за разлика от купешкия и едва ли ще издържи като него с месеци. То единственото в него, което може да се развали е бадемите, знаеш как ядките ако престоят могат да гранясат, но пък от друга страна, захарта ще ги предпазва от подобно нещо. Знам, че бадемовият марципан не трябва да се съхранява в хладилник, както е позволено за фондана. Мисля си обаче, че би трябвало да издържи, да няма проблем поне месец, два през зимният период, стига да не достига въздух до него и да се втвърди ( да изсъхне). За твърдя нещо такова със сигурност, ще трябва някой път да направя експеримент – да оставя парче от марципана и да наблюдавам как се „държи“ във времето. Пък може и ти да ми кажеш какво е станало! 🙂
      Поздрави!

  6. Здравей, Мария! Поздравления за прекрасните рецепти и търпението с което ни разказваш за толкова тънкости и подробности. Започвам да се занимавам тепърва с тортоправене и днес пробвах рози от марципан, но от готовия на йоткер. Ще се осмеля скоро и собствен да направя, но нещо не се получават листата на розичките, марципана се начупва и не е гладък, както съм виждала по тортите. Можеш ли дами кажеш къде евентуално бъркам? След това, готовите фигурки как се съхраняват, трябва ли да изсъхват в хладилник, как се закрепват на тортата устойчиво?

    1. Привет, Шази и добре дошла!
      Радвам се, че тук ти харесва 🙂
      Бадемовият марципан се напуква (начупва) когато започне да съхне или ако е бил стар (оставен не добре завит). Затова, винаги когато се работи (със каквито и да е било захарни теста), се взема част от тях, с която се работи, а останалото захарно тесто се завива с прозрачно домакинско фолио, за да не съхне.
      Ако правиш домашен марципан, за да е гладък и не се напуква при работа имай в предвид бадемите да са много ситно смлени, или си купи готово бадемово брашно, ако няма как да ги смелиш на ситно.
      Фигурите съхнат на стайна температура, може да ги поставиш и в картонена кутия. Колкото повече стоят по-твърди стават. Не съм държала никакви фигури повече от седмица, така че не знам дали по-продължителното им съхраняване се отразява на качеството на вкуса им.
      Към тортата се прикрепват с маслен крем, глюкоза или сладкарско лепило, което се приготвя от „Tylose powder“ или „CMC powder“.
      Успех Шази!

  7. Здравейте,
    Днес опитвам да направя марципана, но не ми се получава. Независимо колко пудра захар добавям, от него направо потича мазнина при натиск. Това означава ли, че трябва да продължа с добавяне на пудра захар?
    Благодаря ви.

    1. Анелия, привет!
      Не знам каква е причината тестото да пуска така мазнина (не ми се е случвало)
      От снимките в поста се вижда как съм го приготвила аз и какво количество захар съм изразходвала – явно качеството на ползваните продукти има значение.
      Аз бих опитала с добавяне на още пудра захар, въпреки че трябва да се внимава, да не се прекали с нея, защото марципана ще стане трошлив.
      Успех!

      1. Благодаря ви за отговора. Според мен самите бадеми са мазни и са по-скоро за добиване на олио. В крайна сметка направих нещо като трюфел бонбони. Получиха се много хубави, така че марципанът няма да отиде фира 🙂

  8. Здравей Мария,казвам се Владислава.Следя блога ти и се уча от теб.Знанията които споделяш са ценни за мен,благодаря ти!Днес правих бадемовия марципан,но не ми се получи-стана ронлив и бадемовото масло изби на повърхността.Какво съм объркала според теб?Бадемите сурови ли трябва да са?

    1. Привет, Владислава!
      Бадемите трябва да са сурови и много ситно смелени!
      Според мен причината да стане ронлив бадемовият марчипан, може да е ако бадемите не са били смелени ситно или ако е било прекалено с пудрата захар.
      Може да го използваш да направиш бонбони от него, ако не е възможно да се разточи.

  9. Уаааууу! Не съм и допускала, че мога да си направя у нас такова нещо, при това толкова лесно! Честно казано, след Коледа 2012 се бях отказала от захарните покрития – ползвах роял айсинг за украса на сладки, измъчих се докато му хвана цаката, но направих красиви сладки. Красиви, но… това нещо отгоре имаше отвратителен вкус (ползвах Wilton)!!! Едно такова пластмасово, сладникаво, развали ми бисквитите! Добре, че поне една частот тях украсих с шоколад, та да си ги ям с кеф. Фондан също не харесвам – не съм правила, защото съм опитвала торти с фондан и винаги ми е бил гаден на вкус… Просто бях решила, че ще правя вече само „ретро“ торти с традиционни глазури, поръсени с ядки и пр. Обаче тоя марципан мии връща вярата в моделиращите маси! При повод ще пробвам, пък да видим. Може и аз да направя една красива, перфектна торта:) … с покритие, което да се изяде, а не а се хвърли. Благодаря от сърце за този пост!

    1. Май имаме много общи вкусове, Александра! 🙂
      И аз никак не харесвам този айсинг – дето казваш, направо разваля бисквитите! По тази причина го правя много рядко, най-вече за някоя почерпка на деца – знаеш те харесват всичко що има захар! А пък украсата с него действително става ужасно красиво!
      На фондана не гледам като на нещо, което трябва да се изяде – лично аз почти винаги си го отделям от парчето торта – та то е като да ядеш захар с лъжицата. И въпреки, че от някои рецепти се получава фондан с добрър вкус, като хапнеш едно парченце, все едно си изял един камион с бонбони! 🙂 Мойте деца по едно време бяха луди по него (като повечето деца) но сега гледам, че им мина мерака, което е добре.
      Радвам се, че бадемовия марципан ти е харесал – и аз го харесвам!
      Поздрави!

  10. Здравей отново, Мария! Този марципан много сериозно ми е влязъл в главата и в тази връзка ми хрумна да те попитам, знаеш ли дали по тази технология може да се приготви „марципан“ и от други ядки/ ядкови брашна? Гложди ме любопитство и ми беше интересно дали си срещала нещо подобно? Все пак имаш повече опит:) И да няма такива данни, някой път ще „пожертвам“ някакво количество ядки в името на експеримента, но да си питам все пак. Благодаря ти за прекрасния блог и за търпението да отговаряш на всичките си фенове!

    1. Не съм пробвала, но няма причина да не стане, трябва само ядките да са ситно смлени и обелени преди това!
      Ейййй значи!!!
      Сега започнах да си представям едни шамфъстъкови марципани и разни други чудесии…

  11. То и аз точно за шамфастък си фантазирах, затова попитах:) Благодаря сърдечно за отгвора!

  12. Здравейте! Искам да направя торта със захарен фондан, но имам един въпрос и ще съм ви много благодарна ако ми помогнете. Може ли върху фондан да се рисува някаква картинка с шоколад?

    1. Венета, никога не съм рисувала с шоколад върху фондан и затова не мога да изразя мнение за това как би се получило.
      Нищо не пречи да опиташ върху малко количество фондан!

  13. Самият „марципан“ дава да се разбере, че е направен от бадеми (бланширани, обелени и смлени). Използването на словосъчетанието „бадемов марципан“ е недомислица, също като „сусамов тахан“ (или като „руса блондинка“ :D).

    Това е само уточнение-закачка :).

    Поздрави!

    П.П. Най-вероятно сте искали да го различите от т.нар. български „марципан“ (направен от евтина какаова маса), който ядохме по време на социализма; но младите хора не го познават.

    1. Включването на думата „Бадемов“ пред „марципан” е съвсем целенасочено.
      Слабо ме интересува ако това за някого е смешно, грешно или нелепо!
      Истината е, че за по-голямата част от света думата „Marzipan” не се нуждае от допълнителни пояснения, но на български това е необходимо и нямам намерения да се впущам в обяснения за това, както и за останалите неща споменати в коментара.
      Ако определена рецепта Ви харесва редактирайте си нелепите неща из текста и си я пригответе със здраве!

    2. За сусамов тахан не съм съгласна. Съществува лешников, фъстъчен, бадемов, зависи какво е смляно.

  14. Здравейте! Потърсих в интернет рецепта за направа на домашен бадемов марципан, тъй като ще ми е нужен за направа на торта (шоколадово-малиновата) по рецептата на Йоли, поводът е рожден ден на моя съпруг и бързам да споделя. Искам да Ви кажа, че рецептата е много сполучлива. Току-що направих марципана по следния начин: купих две пакетчета обелени сурови бадеми, които сама си смлях в блендера. Не се получи на 100% адски фино брашно (фино беше поне на 90%), но като започнах да меся, всичко си се слепи (ползвах белтък) и се омеси перфектен марципан, който се точи. Завих си го във фолио и го сложих в кутия за съхранение на стайна температура. Имам следния въпрос: тъй като съм ползвала белтък, се страхувам марципанът да не се развали на стайната температура, а ми трябва за след 6 дни.
    Възможно ли е да се развали?
    Благодаря предварително за отговора.
    За пръв път ще правя торта и съм леко нервна 🙂

    1. Дръжте го на прохладно (стая, която не се отоплява) и няма да се развали.
      Радвам се, че рецептата се е харесала!
      Поздрави и успех с тортата!!!

  15. Здравей, прекрасна Мария Митева!
    От този блог толкова рецепти съм си „откраднала“ и винаги са с прекрасен резултат, за което сърдечно благодаря!
    Да си кажа относно бадемовия марципан, че най-редовно го ползвам и си го приготвям точно по тази изписана рецепта от теб, купувам готово бадемово брашно на грамаж и не слагам белтък , а ползвам вода. Става на прекрасна паста, която срещу всички правила го съхранявам в камерата на хладилника, а когато ми потрябва го размразявам и … ами държи се прекрасно.
    Сърдечно благодаря за кулинарните съветите и рецептите!
    Сърдечен поздрав! Мария

  16. Здравей, искам да попитам от къде мога да закупя бадемов екстракт, защото не съм виждала по магазините?

    1. При нас се намира на щандовете със сладкарски бои и есенции. Би могла да потърсиш и закупиш бадемов екстра и онлайн.

  17. Здравейте и честита Коледа! Отдавна имам желание да направя марципан у дома, но всички рецепти, на които попадах са с белтък, който по мои субективни съображения не бих искала да влагам. Страхотно е, че преди Новогодишните празници попаднах на Вашата рецепта.
    Дали би се получило, ако от част от марципана направя топчета, които да овалям в разтопен шоколад, за да станат като домашни марципанови бонбони?
    Пожелавам Ви прекрасни и уютни дни и весело посрещане на Новата година!

    1. Благодаря за хубавите пожелания, Стефания!
      Да Ви се връща с пълни шепи!
      Няма причина да не се получат бонбоните, така както сте ги замислили!
      Успех желая и да ви е сладко!

  18. Здравей, скъпа! Един стар досадник и в двата смисъла. Ползвам те като източник на вдъхновение. Кулинарна муза. Не изчетох всички коментари. Много са. Защо навсякъде е захар. С мед не става ли. И мисля да ароматизирам с махлеби. Мнение?

    1. Здравейте!
      Бадемов марципан се прави с пудра захар, както е описано по-горе.
      Ароматите може да са според предпочитанията.
      Разбира се всеки е свободен да експирементира – така се стига до нови рецепти или до различна формула на стари такива!
      🙂
      Успех желая ако решите да експериментирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: