април 22

Как се плете триизмерна плитка от тесто с 5 възела

Може да направите такава плитка от козуначено или хлебно тесто. Въобще всяко тесто, което не е прекалено меко може да бъде използвано. На снимките по-долу съм показала как се прави преплитането с тесто за курабии като това. Правих плитката и с козуначено тесто, чиято рецепта ще споделя по-късно, но така и не успях да снимам подробно процеса на оформянето и изобщо крайния резултат. Какво да се прави, като у дома сме от „лаком дол“ 🙂 Ето как изглежда плитката под формата на курабия, след като се изпече. 

Такава плитка може да се направи с 5 до 12 възела. Преплитането става почти по същия начин. Конкретно днес показвам как става оформянето и от 5 възела. Предварително трябва да решите какво искате да постигнете като краен резултат: ако желаете да завиете плитката на подкова, както е показано в случая, ще трябва да направите по-тънки фитили. Ако решите да я оставите права, така както си е оплетена е добре да я изработите от по-дебели фитили. Основно най-важните неща, с които трябва да се съобразите, за да се получи перфектна плитка  са следните:

 1. Тестото да е разделено на еднакви парчета, за целта е добре да се претегли. 
 2. От всяко парче тесто да се оформят еднакво дълги и идеално гладки фитили.
 3. Да не се объркате при преплитането 🙂

Фитилите се нареждат един до друг, вертикално върху работния плот. Номерирала съм ги започвайки от ляво на дясно. Следва разделянето им от към средата по дължина. Първите два фитила се поставят в дясно, а останалите три в ляво. Вижте снимката долу. Когато се прави нещо по-малко като курабийките в случая, не е нужно преплитането да започва от средата както показвам, то може да стане директно от върха на възлите. Когато обаче приготвяте козунак по този начин, препоръчвам преплитането да е от средата, защото прехвърлянето на дълги, по-големи, съответно по-тежки фитили, лесно може да повреди целостта им. 

Фитил 1 се повдига и поставя нагоре. 

Фитил 5 се прехвърля на ляво, минавайки върху останалите фитили и се поставя на мястото където е бил фитил 1.

След това фитил 1 се спуска вертикално надолу, минавайки върху фитил 5. Повдигнете фитил 2

го прехвърлете върху фитил 1.

Придърпайте фитил 1 в ляво, на мястото където е бил фитил 2.

Това е! Показах ви основните движения, нужни за преплитането на един от фитилите от дясната страна. Всичко се повтаря със всеки следващ фитил (стоящ най-горе от дясно), докато се стигне до края, където фитилите се прищипват, за да не се разплита плитката. Плитката се повдига внимателно, така че приплетената част до дойде от горната страна, а не приплетените фитили да дойдат отдолу. Приплитат се по същия начин.

Краищата на плитката се усукват, така че да не се разделят, когато тестото се надува при повторно втасване или печене. Когато плитката е направена от по-тънички фитили (както е в случая), е добре да се завие на подкова или нещо друго според фантазията ви.

Когато е направена от по-дебели фитили, ще стане по-дебела и може да се остави и така, както се вижда на снимката долу. Трябва само да подпъхнете крайчетата под нея. 

 ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:,

10 COMMENTS :

 1. By Dragomira on

  Не знам дали ще се осмеля да го направя, но след като го изчетох само едно голямо Благодаря исках да напиша…Урок по кулинария!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Няма какво да се чудиш и престрашаваш Драгомира!
   Какво пък толкова може да стане, най-много да се обърка някой възел!? 🙂
   При неуспех, винаги може да направиш тестото на топка и да го преправиш на каквото си знаеш и можеш!
   Мисля си, че може би изглежда по-сложно отколкото е, но на практика, просто трябва да си малко съсредоточен, да не объркаш възлите, а и като гледаш снимката…
   Опитай! Няма нищо страшно!

   Reply
 2. Pingback: Великденски курабии | My Cooking Book Blog

 3. By Зюмбюлка on

  Здравей, Мария. Отдавна съм фен на твоя блог и рецептите ти. Сега съм на Великденска вълна и много ми харесаха рецептите ти за руската плитка и козунака с филираните бадеми. В момента гледам как се прави плитката с 5 фитила. За съжаление не мога да видя снимките нито тук, в рецептата, нито след препратката.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Зюмбюлка!
   Чудесни са козунаците, които са ти допаднали!
   Колкото за снимките в поста, бих те посъветвала да опиташ пак по-късно…
   При мен всичко се вижда наред и в поста и в препратката към всички снимки в Picasa \Google+\
   Пробвах с Internet Explorer и с Google Hrom – нямах проблеми. Направих проверката от няколко електронни устройства…

   Reply
   1. By Зюмбюлка on

    Здравей, Мария
    Благодаря за отговора. Сега всичко се вижда много добре. Аз в момента не съм в БГ и ползвам safari на макинтош, може за това да не са се виждали снимките веднага. Сега всичко е нормално. Тия дни ще пробвам и двете рецепти за козунака, а на по-спокойно време ще пробвам и плитката. Много обичам интересните рецепти и почти винаги ги пробвам. А твоят блог е пълен с такива. Много от тях съм си свалила на моя комп в БГ и съм ги правила. Толкова добре обясняваш и всичко е съпроводено със снимки, няма начин да не се получат. Ти си истински професор в кулинарията.

    Reply
    1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

     Ама, такива комплименти получавам тия дни, че свят ми се завива вече!!!
     В добрия смисъл! 🙂
     Благодаря! Благодаря! Благодаря!

     Reply

Коментиране (Leave a Reply)