Как се пече тиква, ябълки или друго

Как се пече тиква, ябълки или друго

Как се пекат тиква, ябълки, дюли, червено цвекло и др

Виждам, че има голям интерес към това как се пече тиква, ябълки, дюли, червено цвекло или друго, затова при първа възможност подготвих публикация.
Печените плодове и зеленчуци, може да се консумират самостоятелно, да се направят на пюре, да бъдат добавени в салати или да участват в приготвянето на супи, разядки, ястия и десерти. 

Как се пече тиква, ябълки или друго

(short link)

В зависимост от това как и за какво искате да ползвате печените зеленчуци и плодове, може да печете по два начина.

  1. Когато искате плодовете или зеленчуците да останат по-сочни и да не хващат коричка  е най-добре да ги печете поставени върху скара в тава с вода. Нивото на водата не трябва да достига до поставеното върху скарата.
  2. Директно в тава с незалепващо покритие или обикновена тава застлана с хартия за печене. Без вода. Така вкусът се запазва по-интензивен. Изпечените по този начин плодове или зеленчуци имат и хубав външен вид – леко запечена повърхност. В зависимост от това какво точно се пече може да се ползва зехтин на тънка струя за заливане. Биха могли да се ползват и подправки. 

Как се пече тиква, ябълки или друго

  • Когато искате да печете цели плодове и зеленчуци е добре да нацепите повърхността им на 1-2 места с остър нож. Така няма да се пукнат по време на печенето и да изцапат фурната. Примерно целите глави чеснов лук се подрязват на около 2 см. в горната част и се нареждат с нарязаното към дъното на тавата. Печенето им на 200°С отнема 40 минути.
  • Патлажджаните, нацепени поне на 2-3 места, на 200ºС стават готови за 40-50 минути. 

  • По-долу съм показала печенето на парче тиква с тегло 1 кг. и 2 ябълки с тегло около 440 гр. По подобен начин може да печете дюли, червено цвекло и всякакви други плодове и зеленчуци.
  • Времето за печене посочено по-долу е това, което е било нежно в конкретният случай. Колко точно ще продължи печенето зави от вида на плодовете или зеленчуците, които ще бъдат ползвани, както и от големината им – съответно големината на парчетата, на които са нарязани.

Необходими продукти:

  • тиква, ябълки, дюли или др. 
  • тава със скара или тава с незалепващо покритие
  • вода

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 200ºС, с включени горн и долен реотан, без вентилатор. Сложете скарата на фурната на второ ниво, така че поставената върху нея тава да се намира в средната част на фурната. 

Измийте хубаво плодовете или зеленчуците, които ще печете. Не белете кожата им. По-едрите и твърди плодове или зеленчуци може да се разрежат наполовина или на повече парчета. Разбира се може да се пекат и цели, но ще отнеме по-дълго време. 

тиква разрязана наполовина

Поставете скара в подходяща тава. Върху нея наредете плодовете или зеленчуците, които ще печете – в случая тиква. Сложете парчетата с разрязаната страна към скарата в тавата, така кожата по-повърхността да се зачерви в края на печенето, а сърцевината да е мека и сочна. Сипете топла вода в тавата. Нивото на водата трябва не трябва да достига до плодовете или зеленчуците поставени върху скарата. Същевременно количеството на водата трябва да е достатъчно до края на печенето. Примерно ако скарата не е много висока и водата извира, ще се наложи да доливате гореща вода когато е необходимо.  

Как се пече тиква, ябълки или друго

Сложете тавата в предварително затоплената фурна. Печенето може да отнеме от 40 до 90 минути в зависимост от вида на това, което се пече и големината на парчетата. Готовността може да се проверява с дървена клечка или вилица. Когато и най-дебелата част е омекнаала е готово.

Как се пече тиква, ябълки или друго

В случая аз съм пекла тиквата 80 минути. След първите 40 минути добавих в тавата 2 цели ябълки (печеното на ябълките обикновено отнема около 40 минути). Може обаче да сложите всички плодове заедно и когато някой от тях е готов, да го изваждате от тавата.  

Как се пече тиква, ябълки или друго

Печена тиква без вода в тавата:

Тиквата на следващата снимка е печена директно в тава, без вода. Парчетата се поставят с разрязаната страна към дъното на тавата. Печенето отнема от 45 до 90 минути в зависимост от дебелината и големината на парчетата. Така тиквата остава по-месеста. Беля кожата защото така предпочитам, но в зависимост от това за какво ще се ползва или как ще се сервира, кожата може да се остави. 

печена тиква без вода в тавата

Печените плодове или зеленчуци, които ще се ползват за приготвяне на пюре е добре да изстинат напълно преди да се пюрират, за да може да се отделят соковете им и пюрето да стане гъстичко. Печените плодове и зеленчуци може да се съхранят в хладилник до няколко дни. Да ви е сладко!

печена тиква без вода в тавата

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се пече тиква, ябълки или друго
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

3 thoughts on “Как се пече тиква, ябълки или друго

  1. Миме,
    не съм пекла плодове или зеленчуци по този начин.Благодаря за идеята и чудесната публикация.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: