август 18

Как се белят (чистят) Скариди

Как се белят (чистят) Скариди

Скаридите трябва да се поддържат охладени докато работите с тях, затова е добре да ги потопите в студена вода по възможност с лед. Ако ползвате замразени скариди ги размразете в студена вода – в никакъв случай в топла – всъщност това правило важи за всички риби и морски продукти, които трябва да бъдат размразени. По начин описан и показан по-долу могат да се почистят както сурови, така и сварени скариди. 

Как се белят (чистят) Скариди

Как се белят (чистят) Скариди

Почистването на скаридите започва с остраняването на главата, освен в случаите, когато имате намерение да ги готвите с нея: С едната ръка се държи тялото, а с другата главата на скаридата. Главата се се извива към тялото и при това движение, тя лесно се отделя от него. 

Как се белят (чистят) Скариди След това се обелват люспите по тялото на скаридата, които са свързани с „краката“ (пипалцата). Люспите се отделят лесно, когато се повдигнат в основата на накое от „краченцата“. Последната люспа, тази която е свързана с опашката, обикновенно се оставя -приема се за красиво и е удобно за захващане при похапването после. Разбира се ако желаете или ако така е нужно за рецептата и тя се отстранява като не се дърпа, а се разпуква в долната част на скаридата и така се отделя лесно от месото без да се наруши целостта на скаридата.   

Как се белят (чистят) Скариди Последно с остър нож се прави лек разрез по „гръбнака“ на скаридите, за да се очисти от слузестата жилката, която се намира там. Обикновенно тя е с тъмен цвят – кафяво-черен, но може да бъде прозрачна или жълто-зеленееща. Даже да не се вижда (ако е напълно проздрачна, което е рядкост) с върха на ножа се отркива лесно и се издърпва.

Как се белят (чистят) Скариди

Почистените скариди се изплакват със студена вода и могат да се обработят, така както го препоръчва рецептата.

Как се белят (чистят) Скариди

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се белят (чистят) Скариди
Published On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:,

5 COMMENTS :

  1. By Еликсир on

    Благодаря,че сподели с нас,Мария!
    До сега съм взимала все бланширани,но не съм им чистила вената,трябва да пробвам и с небланширани,пак ли така лесно се свалят луспите и на суровите скариди?

    Reply
  2. Pingback: Дип с Авокадо, Чесън, Домат, и Пресен Кориандър | My Cooking Book Blog

  3. Pingback: Скариди с Домати и Фета – Youvetsi | My Cooking Book Blog

  4. Pingback: Лесна паеля (paella) със скариди – My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)