Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Най-разпространеният метод за приготвян на маренг (meringue) е познат под името Френски. За приготвянето му белтъците се разбиват на твърд сняг със пудра или кристална захар, а понякога и в комбинация от двата вида. ТУК може да видите десерти приготвени с него. 

Италиански меренг (Italian meringue) При него белтъците се разбиват на гъст сняг, към който на струя и при непрекъснато бъркане се добавя горещ захарен сироп. Този меренг, е подходящ за употреба и когато направеното от него не е печено. ТУК може да видите десерти приготвени с него.

Швейцарски меренг (Swiss meringue) При него, белтъците и захарта се смесват в съд, който се поставя над бен мари. Разбиват се с ръчен миксер, докато се сгъстят и увеличат обема си. След това се прехвърлят в Stand Mixer (или купата се маха от бен мари-то) и разбиването продължава докато сместа се охлади. ТУК може да видите десерти приготвени с него.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

  • Формулата (съотношението на продуктите) за приготвяне на Френският меренг е следната: 1 част белтъци, 2 части захар, от които половината пудра захар, половината кристална захар. Смятам, че така се получава най-добре, но ако някой желае може да ползва само пудра захар.
  • Към белтъците (след като станат на пяна), може да се добави малко лимонов сок. Това подпомага образуването на белтъчен сняг. 
  • Може да ароматизирате с ванилия, екстракт, ароматна вода, ароматен алкохол, подправки и каквото друго сметнете за подходящо. Колкото по-гъст е белтъчният сняг, толкова повече течни съставки може да добавите към него. За дозата по-долу може да се добави до 1 супена лъжица течност -аромат, алкохол или друго.
  • Конкретно с продуктите, който са дадени по-долу и е показано приготвянето на френският меренг съм направила 1 платка с диаметър 26 см. и 43 бр. розички с диаметър около 3 см. 

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Основни продукти:

  • 110 гр. белтъци
  • 110 гр. кристална захар
  • 110 гр. пудра захар

Допълнителни продукти които съм ползвала в случая:

  • 1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок
  • зрънцата на 1 шушулка ванилия
  • 1/8 чаена лъжица портокалов екстракт 

Начин на приготвяне:

Белтъците се сипват в купата на миксера. Разбиват се на висока скорост. Когато белтъците станат на пяна се добавя лимоновият сок, без да се прекъсва разбъркването. Кристалната захар се добавя на порции – лъжица по лъжица. Разбъркването продължава до получаване на гъст сняг. Към края на разбъркването се добавят ароматите. При мен в случая са зрънцата на 1 шушулка ванилия и екстракт от портокал. След това миксера се спира и пудрата захар се пресява над белтъчният сняг.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Разбъркването продължава с дървена лъжица или шпатула, докато сместа поеме равномерно пудрата захар.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

След това може да ползвате според предназначение. Може да се насипете в пош и да се оформят целувки или платки за торта.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Би могъл да се насипе и тава(и) застлана с хартия за печене, след което да се заравни с лъжица.
Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Варианти за печене (сушене):

  • Най-много обичам да суша така: Загрявам фурната на 180°С (работи само с вентилатор). Когато всички тави с целувки са готови ги нареждам във фурната, редуцирам градусите на 100 до 120°С. Суша ги така 1 час, след което изключвам фурната и ги оставям в нея докато фурната изстине напълно (поне 2-3 часа си стоят в нея). През това време врата на фурната не се отваря.
  • Варианта за печене предложен от читателката endemion: фурната се загрява на 200°С (с вентилатор). Изключва се, тавите с целувките се нареждат и остават в нея, докато изстине съвсем. Смятам, че този вариант за печене ще е подходящ и за хората, чийто фурни нямат вентилатор или не могат да работят само с горещ въздух, понеже колкото и слаба да е фурната, не можеш да печеш няколко тави заедно ако работят долни и горни реотани.
  • И на края „класическия“ вариант за „печене“ на целувки: Фурната се загрява на 90°С (работи само с горещ въздух). Всички тави се нареждат в нея и печенето (сушенето) продължава от 2 до 4 часа, в зависимост от големината на целувките. Когато са добре изсъхнали, целувките се отделят лесно от хартията за печене.

Ако желаете може да оцветите сместа със сладкарски бои.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

Ето и розичките, които направих.

Как да си направя Френски меренг (French meringue)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как да си направя Френски меренг (French meringue)
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)

2 thoughts on “Как да си направя Френски меренг (French meringue)

  1. Здравей Миме би ли споделила каква трябва да е температурата на белтъците:току що извадени от хладилника или със стайна температура? Приятна седмица ти желая !!!

    1. Здравей, Гале!
      Според мен температурата на белтъците не е от значение. Правила съм меренг и с белтъци извадени от хладилника и с такива на стайна температура – смятам, че се получава еднакво добре.
      Важното за меренга е купата и миксера да са сухи да не се вкара вода или др. течност в белтъците преди да се разбият на сняг.
      Когато ползвам ръчен миксер (който е по-слаб от станд миксера ми) правя въртеливи движения и с ръката, с която държа миксера – така увеличавам малко оборотите, за да стане белтъчният сняг по-бързо.
      Хубава да е седмицата и за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: