Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Днес предлагам на вниманието ви един вкусен десерт с впечатляващо екзотична външност! Приготвя се лесно и сравнително бързо. Сиропиран е, но не прекалено. Повърхността на кадаифа, запечена до златисто остава приятно хрупкава, ухае на масло и се съчетава по един прекрасен начин със сладолед. В случая той е домашен, приготвен със сладко от рози и затова десерта е гарниран със същото сладко. В зависимост от предпочитанията на този, който ще консумира десерта, може да бъде поднесен с различен на вкус сладолед, с пресни продове или такива от сладко. Има страхотни възможности за импровизация. 

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

  • От по-долу посочените продукти се получават 8 порции.
  • Тавата, която съм ползвала е с размери 32 х 17 см.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλικά μυστικά“ (Сладки тайни) бр. 4/2012 

Необходими продукти:

  • 500 гр. кадаиф, пресен или предварително размразен
  • 200 гр. краве масло, разтопено, охладено

За сиропа:

  • 300 мл. вода
  • 280 гр. захар

За сервиране и гарниране:

Начин на приготвяне:

Предварително трябва да се приготви сладоледа или да се закупи готов. В подходящ съд се смесват захарта и водата за сиропа. Слага се на умерено силен огън. Когато течността заври, огънят се регулира до умерен и сиропа се оставя да къкри за около 7 минути. Сваля се от котлона, разбърква се и се оставя на стайна температура, за да изстине.  Фурната се загрява на 160°С. Кадаифа се разнищва с пръсти, така че нишките му да се отделят една от друга. Периодчно се наръсва с масло така че да се омазни равномерно докато се разчеква.

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Разпределя се на равномерен слой по дъното на подходяща тава. Пече се 25-30 минути или докато повърхността му се зачерви приятно. Изважда се от фурната и веднага се залива със студеният сироп. Оставя се на страна (на стайна температура) за 2-3 часа или докато поеме сиропа и изстине напълно. Нарязва се на 8 четириъгълни парчета.

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

Сервиране: 

На дъното на чинията за сервиране се слага парче кадаиф. Върху него се слага 1 голяма или 2 по-малки топки сладолед. Върху всяка топка сладолед се насипва по лъжичка Сладко от рози. За финал, десерта се наръсва с начупени карамелизирани бадеми. Да ви е сладко!

Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 thoughts on “Кадаиф със сладолед от рози и карамелизирани бадеми

  1. Само точа лиги на този пресен кадаиф, но тук в София все още не съм намирала. А това списание (със сладките тайни) е върхът. Имам един брой от миналата година, където постоянно го преглеждам. Ще трябва да си осигуря още някой брой, както и кафайф, де.

    1. До колкото знам в БГ много трудно се намира пресен, не обработен кадаиф и това според мен е странно, защото той много добре се съхранява във фризер.
      Ако се замрази докато е напълно пресен е нужно просто да престои една нощ в хладилник, за да може да се ползва по предназначение.
      Явно в България няма голямо търсене и затова не се предлага в из магазините, а иначе със сигурност се прави или внася, защото все пак сладкиша „Кадаиф“ е познат в България, макар че като вкус не може да се сравнява с този който съм опитвала правила тук.
      Списанието наистина е страхотно!!! Аз случайно попаднах на вторият му брой за 2012 г. (тогава започна да излиза) и през същата година успях да се сдобия общо, само със 6 бр., 🙁 През тази година не успях да попадна на нито един брой – или се разграбва веднага или не го внасят вече от Гърция!
      Между другото, имам този брой, който ти притежаваш и не бях обърнала никакво внимание на мармалад със смокини и какао, от който много се впечатлих когато го видях при теб. Страхотни снимки, определено много по-добри от тези в списанието. Смятам тези дни да го правя!,

      1. Има кадаиф, но е вече изпечен, само трябва да се залее със сироп. Суров… не знам защо няма.
        В сайта на списанието glykamystika.gr има публикувани рецепти, може да го следиш ако не го намериш по реповете.
        Сладкото повече ми хареса със захар, отколкото с мед. На плодовете им трябва и малко течност.

        1. Да спомням си го този кадаиф дето е изпечен, това имах предвид под „обработен“ и да ти кажа честно никак не бях очарована – това си спомням от последния път когато го опитах, защото вече имах съпоставка с това което представлява пресния…
          За сладките истории… посещавам сайта най-редовно, особено след като спрях да откривам списанието из реповете, но съдържанието му не е пълно, т.е. всеки месец в сайта се публикува една доста малка част от рецептите, които се съдържат в печатното издание.
          За сладкото. Щом казваш, че със захар е по-добре, напълно ще се доверя на мнението ти, а меда дето го купих днес едва ли ще остане в излишък! Смокините които имаме по това време са доста сочни и смятам като начало да не добавям вода, но ще преценя на момента.

          1. Ох, ама разбира се, че знаеш за сайта. 🙂
            Значи, няма да си купувам обработен кадаиф.
            А за мармалада – както си наумиш. С мед ми се получи твърде гъст и трябва да се внимава да не прегори, особено ако не се добави малко вода към плодовете. Ти си знаеш, смокините там са други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: