Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

В блога ми има не 1 и 2 рецепти за десерти с кадаиф, както и една много вкусна баница с кадаиф и тиквички, но за съжаление рецепта за кадаиф в класическият му вид (имам предвид навит на рула пълни с ядки), няма. Основната причина е, че най-често ме мързи да го навивам и го приготвям в тава на слоеве, така както е направен и кадаифа от днешната ми публикация. Навитият на руло кадаиф изглежда по-добре, въпреки, че това не го прави по-вкусен от кадаифа приготвен подобно на баклава.

Рецептата от днешната ми публикация е по-специална заради съчетанието на няколкото вида ядки – орехи, бадеми и лешници. На вкус не е тежко сладък и ухае дискретно на канела и вода от портокалов цвят, така се усещат и ароматите на маслото и ядките. Технологията на приготвяне – заливането на топъл кадаиф с топъл сироп го прави годен за консумация веднага след приготвянето му. Ще се радвам да го опитате и да се услади и на вас!

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

  • Тавата, която съм ползвала е с размери 40 х 30 см., височина на стените е 5 см. 
  • Рецептата е адаптирана от книгата Εύκολα & Κυπριακά“

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Необходими продукти:

  • 450 гр. кадаиф
  • 300 гр. краве масло, разтопено

За плънката:

  • 130 гр. бадеми
  • 150 гр. лешници
  • 120 гр. орехи
  • 25 гр. захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 30 мл. (2 супени лъжици) вода от портокалов цвят

За сиропа:

  • 670 гр. захар
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Трите вида ядки, захарта, канелата и водата от портокалов цвят се смесват в купата на кухненски робот. Роботът се пуща да работи, докато смели ядките – не е нужно да е на много ситно.

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Фурната се пуска да загрява на 180ºС, с включени горен и долен реотан и вентилатор. С част от разтопеното масло се намазва дъното на тавата, в която ще се приготвя десерта. Кадаифа се слага в голяма купа или тава. Залива се на струя с разтопеното масло. С ръце се отделя на нишки, като същевременно се размесва, за да може всяка от нишките да се напои с масло. Половината кадаиф се разпределя равномерно на дъното на тавата. Върху него равномерно се разпределят ядките. Покриват се с останалият кадаиф.

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Пече се в предварително затоплената фурна за 70-80 минути или докато повърхността му придобие приятен златист загар. Към края на печенето се приготвя сиропа. Захарта и водата се смесват в тенджера и се слагат на котлона. Вари се на силен огън за 3-4 минути от момента на завиране. Изпеченият кадаиф се нарязва на парчета докато е горещ и се залива с горещ сироп. След като поеме сиропа (изчаква се поне 30 минути) може да бъде сервиран.

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

Може и да изчакате да изстине напълно. Този вариант на кадаиф е най-вкусен в деня на приготвянето си, защото повърхността му е невероятно хрупкава, а долният слой супер крехък и сочен. Аз съм го сервирала с домашно приготвен сладолед без яйца, ароматизиран с ванилия и мастикс – вижте рецепта тук. 

Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кадаиф с лешници, бадеми и орехи
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

7 thoughts on “Кадаиф с лешници, бадеми и орехи

  1. Миме,
    много отдавна не съм правила кадаиф.Но вече не обичаме много сладките десерти.Може би ще е добре кадаифа да се залее с някакъв натурален, не много сладък сироп.Ще изпробвам този вариант.
    Поздрави !

    1. „На вкус и цвет товарищей нет“ 🙂
      Обикновено хората, които не ядат много сладко, не си падат по десертите от рода на кадаифа и баклавата, въпреки че почти всяка рецепта би могла да се пригоди по вкуса на този, който я приготвя…
      Аз например преди 1-2 седмици (когато се чудех какво да правя с ябълковата реколта, която обрах това лято) опитах една нова рецепта за ябълков сладкиш, много леко сиропиран със сироп, при който водата беше 3 пъти повече от захарта. Едвам се стърпях да не променя това, но се въздържах защото при първо приготвяне на нещо, което ми се струва по-необичайно, обичам да се придържам към рецептата – от опит знам че може и да се изненадвам…
      Като краен резултат десерта стана много лек, но някак воднист! Докато го опитвахме с дъщеря ми си обсъждахме, че ако го приготвя друг път ще е по-добре да пропусна сиропа или да увелича захарта за него… После на кафе дойдоха роднини и ги почерпихме с парче от сладкиша. На тях им хареса толкова, че ми поискаха рецептата. Възхваляваха го колко бил лек и приятен и т.н. Та мисълта ми е, че „за всеки влак си има пътници“…

  2. Аз първа на твоя влак, пък не знам:), поредната ти чудесна рецепта, Мария!
    Имам още малко замразен кадаиф, но нямам търпение, като идем до Гърция, да си купя нова партида!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: