юли 4

Желиран Десерт Мозайка

Желиран Десерт МозайкаПоредният желиран десерт! Толкова ми е горещо това лято (със сигурност е от килограмите), че не ми се стои много, много в кухнята. Гледам да се подслаждаме все пак, но десертите в последно време са такива – разхлаждащи,  бързи и лесни за направа!  

Желиран Десерт МозайкаЖелиран Десерт Мозайка

 • Рецептата е адаптирана от книгата на Σάνδρη Λυσάνδρου „Μαγειρεύοντας για φίλους Τόμος ΣΤβ”
 • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
 • Ще ви е нужна продълговата стъклена тава (pyrex) с размери 23 х 35 см. или 27 х 27 см., или нещо друго подходящо.
 • Ще ви бъдат нужни 3 продълговати тавички с размер около 24 х 19.5 см., в които да насипете и да оставите да се желират плодовите желета. Може да ползвате всякакъв съд, който може да побере 500 мл. течност. Желето трябва да достига височина не повече от 1-1.5 см. за да се получат, след това хубави квадратни парченца. 
 • Ползвала съм желе „MONAMI”, което е в опаковка от 150 гр. и съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. всяко. За да се приготви желето, на 1 пак. от 75 гр. желе на прах, се добавят 2 до 3 ч.ч. вода. По-добре се получава с 2 ч.ч. (500 мл.). Тази информация ще ви е от полза за сравнение (ориентир), в случай че ползвате различна марка желе. Възможно е например, опаковката на желето да е с по-голям грамаж, но да се разтваря, в същото количество течност както посоченото от мен.
 • Ще ви бъдат необходими три различни на цвят желета. Най-добре е цветовете да се контрастни, за да стане по-красиво. По-долу дадените цветове желе са примерни. Каква комбинация от цветове и вкусове да изберете оставям да решите сами, според настроението и ситуацията. 
 • Ако имате време и желание, може да желирате плодов сок или плодово пюре, вместо готовите желета.  
 • Важно е да изчакате млечното желе да се охлади напълно, защото ако е топло може да втечни плодовите желета и даже и да не ги разтопи напълно, което не е желателно за външният вид на десерта.Желиран Десерт Мозайка

Необходими продукти: 

1 пак. (от 75 гр.) оранжево (портокал) или зелено (слива) желе на прах

1 пак. (от 75 гр.) червено желе на прах (череша или горски плодове)
1 пак. (от 75 гр.) жълто желе на прах (лимон)
6 ч.ч. (1500 мл.) гореща вода
3 ч.ч. (750 мл.) прясно мляко
1 ч.ч. (200 гр.) захар
2 пак. (от 11 гр.) желатин или нужното количество за желирането на 750 мл. течност
½ ч.ч. (125 мл.) студена вода за разтваряне на желатина
¾-1 ч.ч. белени бадеми нарязани на малки парченца
Начин на приготвяе: 
Всеки пакет желе (всеки от цветовете) се разтваря в 2 ч.ч. (500 мл.) от горещата вода. Разбърква се добре, докато желето се разтвори напълно във водата. Насипват се в 3 подходящи съда и се оставят да се охладят. Прибират се в хладилника за няколко часа или докато желират. Може да приготвите цветните желета и от предната вечер или дори по-рано. На следващият ден или тогава, когато решите да довършите направата на мозайката, разтворете желатина в студената вода. Оставете го да набъбне за около 10 мин. След това това го разтворете на водна баня. 

Желиран Десерт Мозайка

Загрейте прясното млякото до кипване. Свалете от котлона и добавете захарта и втечненият желатин. Разбъркайте добре, докато захарта се разтопи напълно. Добавете бадемите (предварително обелени и нарязани). Получената смес трябва да се охлади напълно. От време на време може да я разбърквате, за да подпомогнете изстудяването и. За да изстине по-бързо, може да поставите съда с млечната смес в друг съд пълен с вода и лед. Когато млякото се охлади напълно, но преди да е почнало да се желира, извадете цветните желета от хладилника. Нарежете ги на малки кубчета и ги смесете с млечната смес. Разбъркайте за кратко, колкото различните цветове да се смесят. Насипете получената смес в подходящ съд (може да направите смесването директно в този съд) и приберете в хладилника за няколко часа да се желира.
Желиран Десерт МозайкаДесерта се поднася нарязва е на квадрати. Да ви е сладко и прохладно! 🙂
Желиран Десерт Мозайка
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , ,

Posted 04.07.2012 by Maria Miteva-Christou in category "Десерти", "Желирани десерти, Парфе, Панакота, Желета

7 COMMENTS :

 1. By Гисчо on

  Отново изключително изкусителен десерт! Точно днес обяснявах как искам да се справя с желираните десерти и как имам чувстото, че никога няма да се науча! А твоят е толкова апетитен!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Гери, със желатин и изобщо желираните десерти се правят лесно и бързо!
   Не изискват никакви специални умения, просто трябва да знаеш две три неща за желатина:
   1. Количеството на ползваният желатин трябва да е съобразено с количеството смес за желиране. Обикновено на опаковката на желатина има такава информация. Възможно е при отделните марки да има различия.
   2. Активиране на желатина:
   2.1. Ако е на листа се тегли необходимият грамаж или бройка листи, ако грамажът на всеки е известен. Може да се реже с ножица. Обикновено желатина на листа трябва да се накисне за 2 до 5 мин. във студена вода. Времето при различните марки може да е различно. Целта е да омекне, без да започне да се разваря. След това се отцежда от излишната вода и обикновено се добавя към свалена от котлона смес или така както се препоръчва в конкретната рецепта.
   2.2. Ако е на прах се разтваря в малко студена вода и се оставя да набъбне (за 5-10 мин.), след което се втечнява на водна баня без да се оставя да заври. Ползва се по педназначение.
   Важно е желатина или сместа с него да не се оставя да ври. Знам че и прекаляването със захарта в дадена смес може а попречи на желирането.
   Това е!
   Просто пробвай и не му се притеснявай толкова!
   Поздрави!

   Reply
   1. By Гисчо on

    Благодаря ти много за подробното обяснение! Вече съм съвсем мотивирана да се пробвам. Веднага ще пиша какво се е получило, независимо дали съм се справила или не 😉

    Reply
 2. By Veni on

  Ехаа, че готино десертче! Идеално за горещите дни. Супер е браво, ще го направя непременно :))) Поздрави!

  Reply
 3. By Vili Konova on

  Мария, непременно ще пробвам десерта, но с желирани плодови сокчета, че нещо нямам доверие на пакетираните желета .
  Поздрави и хубави летни дни!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Вили, чудесно би се получило и със желирани сокчета!
   Би могло да се направи и от желиран нектар, пасирани плодове или пасиран компот (става като нектар)… Вариантите действително могат да са много – въпрос на вкус и предпочитания!
   Поздрав най-сърдечен и от мен!

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)