Желе с цветовете на дъгата

Желе с цветовете на дъгата

Децата обожават тези желета! Не знам защо, но е факт! А когато са поднесени с интересна форма или са направени на пластове (като това от днешния пост), направо изпадат във възторг! Мен ако питате бих предпочела желето да не е полуфабрикат, а да е направено от прясно изцеден плодов сок или плодово пюре! Факт е обаче, че на децата им харесва повече точно това – полуфабриката. Да направиш желе изглеждащо по този начин отнема време, защото всеки слой желе трябва да желира преди да се насипе следващия. Става обаче толкова шарено и весело, че си заслужава търпението! На горната снимка тъмните цветове са на дъното на чашата, а при желето от долната снимка светлите цветове са на дъното. На мен повече ми харесва когато светлите на повърхността, така че ако сервирам желето в чашките започвам с тъмните цветове, когато имам намерение да го обръщам (т.е. да не остава във формата в която е било приготвено) започвам със светлите цветове, така че като се обърнат да дойдат от горната страна.

Желе с цветовете на дъгата

Желе с цветовете на дъгата

  • Различните марки желета имат различна наситеност на цвета и вкуса, затова трябва да подберете такива, които ви харесват.
  • Ако се случи червеното и оранжевото да са почти еднакви на цвят може да добавите малко сладкарска боя за да засилите нюанса им. Аз обикновено за червено избирам желе с вкус на череша. Оцветявам със синя сладкарска боя желе от ягоди или такова от малини и къпини.  
  • Ползвам желе като желе „MONAMI”, което е в опаковка от 150 гр. и съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. За да се приготви желето, на 1 пак. от 75 гр. желе на прах, се добавят 2 до 3 ч.ч. вода. По-добре се получава с 2 ч.ч. (500 мл.). 

Желе с цветовете на дъгата

  • За да се получи ефекта на дъгата всеки цвят трябва да бъде приготвен и оставен да се желира, след което се приготвя следващият слой.
  • Ползвала съм пластмасови чашки миниатюри с вместимост 50 мл. и една купа.
  • Цветовете могат да бъдат подредени така като на вас ви харесва. Конкретно в случая съм ползвала желетата, които се виждат на долната снимка: ягодово желе на „Jolly“ оцветено със синя сладкарска боя, зелено – желе лайм на „Jolly“, жълто – бананово желе, оранжево – портокалово желе и червено с черешово желе.

Желе с цветовете на дъгата

Всичко което ви е нужно:

  • желе на прах с различен вкус и цвят
  • вода
  • сладкарска боя, ако е необходимо

Начин на приготвяне:

Всяко желе се разтваря според указанията на опаковката. В случая 1 пак. от 75 гр. се разтваря с 2 чаени чаши (500 мл.) гореща вода. За да ускоря процеса по охлаждането на желето го разтварям в 1 чаена чаша гореща вода, след което добавям 1 чаена чаша студена вода. Разпределям в чашките или изсипвам в общ съд (купа или форма) и прибирам в хладилника, за да желира. Ако искате да ускорите процеса, може да сложите желето и във фризера. Когато желира се приготвя следващия слой и така до края.

Желе с цветовете на дъгата

ТУК може да видите всички снимки. Хайде на желето!!! 🙂

Желе с цветовете на дъгата

 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Желе с цветовете на дъгата
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “Желе с цветовете на дъгата

  1. Страхотна идея. Аз приготвям по този начин трицветен крем в чашки на столче. Разполагах ги под наклон в хладилника.

  2. Здравейте,от къде да си купя цветно желе ?Не мога да намеря по магазините.Ако си го поръчвате online бихте ли ми дали сайта .Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: