юли 22

Желе с цветовете на дъгата

Желе с цветовете на дъгата

Децата обожават тези желета! Не знам защо, но е факт! А когато са поднесени с интересна форма или са направени на пластове (като това от днешния пост), направо изпадат във възторг! Мен ако питате бих предпочела желето да не е полуфабрикат, а да е направено от прясно изцеден плодов сок или плодово пюре! Факт е обаче, че на децата им харесва повече точно това – полуфабриката. Да направиш желе изглеждащо по този начин отнема време, защото всеки слой желе трябва да желира преди да се насипе следващия. Става обаче толкова шарено и весело, че си заслужава търпението! На горната снимка тъмните цветове са на дъното на чашата, а при желето от долната снимка светлите цветове са на дъното. На мен повече ми харесва когато светлите на повърхността, така че ако сервирам желето в чашките започвам с тъмните цветове, когато имам намерение да го обръщам (т.е. да не остава във формата в която е било приготвено) започвам със светлите цветове, така че като се обърнат да дойдат от горната страна.

Желе с цветовете на дъгата

Желе с цветовете на дъгата

 • Различните марки желета имат различна наситеност на цвета и вкуса, затова трябва да подберете такива, които ви харесват.
 • Ако се случи червеното и оранжевото да са почти еднакви на цвят може да добавите малко сладкарска боя за да засилите нюанса им. Аз обикновено за червено избирам желе с вкус на череша. Оцветявам със синя сладкарска боя желе от ягоди или такова от малини и къпини.  
 • Ползвам желе като желе „MONAMI”, което е в опаковка от 150 гр. и съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. За да се приготви желето, на 1 пак. от 75 гр. желе на прах, се добавят 2 до 3 ч.ч. вода. По-добре се получава с 2 ч.ч. (500 мл.). 

Желе с цветовете на дъгата

 • За да се получи ефекта на дъгата всеки цвят трябва да бъде приготвен и оставен да се желира, след което се приготвя следващият слой.
 • Ползвала съм пластмасови чашки миниатюри с вместимост 50 мл. и една купа.
 • Цветовете могат да бъдат подредени така като на вас ви харесва. Конкретно в случая съм ползвала желетата, които се виждат на долната снимка: ягодово желе на „Jolly“ оцветено със синя сладкарска боя, зелено – желе лайм на „Jolly“, жълто – бананово желе, оранжево – портокалово желе и червено с черешово желе.

Желе с цветовете на дъгата

Всичко което ви е нужно:

 • желе на прах с различен вкус и цвят
 • вода
 • сладкарска боя, ако е необходимо

Начин на приготвяне:

Всяко желе се разтваря според указанията на опаковката. В случая 1 пак. от 75 гр. се разтваря с 2 чаени чаши (500 мл.) гореща вода. За да ускоря процеса по охлаждането на желето го разтварям в 1 чаена чаша гореща вода, след което добавям 1 чаена чаша студена вода. Разпределям в чашките или изсипвам в общ съд (купа или форма) и прибирам в хладилника, за да желира. Ако искате да ускорите процеса, може да сложите желето и във фризера. Когато желира се приготвя следващия слой и така до края.

Желе с цветовете на дъгата

ТУК може да видите всички снимки. Хайде на желето!!! 🙂

Желе с цветовете на дъгата

 

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Желе с цветовете на дъгата
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, ,

3 COMMENTS :

 1. By The witch on

  Страхотна идея. Аз приготвям по този начин трицветен крем в чашки на столче. Разполагах ги под наклон в хладилника.

  Reply

Коментиране (Leave a Reply)