Ягодов Чийзкейк

Ягодов Чийзкейк

Този Чийзкейк го правих за партито по случай рожденият ден на децата ми, през 2010 -та година. Повечето ни познати обожават чийзкейк, затова реших да спретна на бързо един, с това което имах под ръка. 🙂 Ще се радвам рецептата да се хареса и на вас!

Ягодов Чийзкейк

  • Ще ви е нужна форма с диаметър 24 см, или по-малка, ако искате десерта да стане по-висок.
  • Аз не съобразих това, че към продуктите за основата добавих и шоколад, който щеше да стегне допълнително сместа когато бъде охладена. Постарах се да загладя добре основата, притискайки я с лъжица, както се препоръчва в повечето рецепти. В резултат основата ми стана доста сбита и беше трудна за разрязване, но поне беше вкусна. 🙂 Затова препоръчвам когато насипете сместа за основата в тавата, изобщо да не я натискате. Загладете я леко с върха на пръстите. В случая искаме да останат  шупли в основата – така сместа няма да стане корава когато се изстуди. Със същата основа, наскоро правих Малинов Чийзкейк и се получи перфектно – вижте го тук.
  • Продуктите за крема трябва да са със стайна температура.

Необходими продукти:

  • 156 гр. пълнозърнести бисквити, ползвала съм „Digestiv”
  • ½ супена лъжица пудра захар
  • 56 гр. краве масло без сол
  • 50 гр. шоколадова кувертюра 55%

За крема:

  • 100 мл. подсладено кондензирано  мляко
  • 300 гр. крем сирене „Филаделфия”
  • 1 пак. (от 11 гр.) желатин
  • 50 мл. вода за разтваряне на желатина
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • 270 гр. течна сметана 35%
  • 400 гр. ягоди нарязани на парченца

За украса:

  • 350 до 500 гр. ягоди 

Начин на приготвяне:

Бисквитите се счукват или смилат и се смесват с пудрата захар. Маслото и шоколада се разтапят на слаб огън и се добавят към бисквитената смес. Разбъркват се докато се получи хомогенна смес. Насипва се на дъното на тавата, която ще се ползва. Заравнява се с върха на пръстите или с лъжица, но без да се притиска. Формата се прибира в хладилник, за да стегне.

Ягодов Чийзкейк

Желатина се залива със студената вода и се оставя да набъбне. Втечнява се на водна баня (без да се оставя да заври) и се оставя на страна. Крем сиренето се разбива с миксер, докато се получи гладък крем. Без да се спира разбъркването се добавят последователно сметаната и кондензираното мляко. Когато сместа се сгъсти се прибавя предварително втечнения желатин. Ако още е топъл, това  може да втечни сместа, но това не бива да ви притеснява – после желатина ще я стегне. Ягодите може да се пасират или нарежат на парчета и се добавят при останалите продукти в купата. Разбърква се с лъжица докато се смесят добре. Получената смес се изсипва върху основата във формата и се прибира в хладилник за 1 нощ.

Ягодов Чийзкейк

Когато сместа се стегне, може да се извади от формата и да се прехвърли в подходящ за сервиране съд. Ягодите  се нареждат по повърхността непосредствено преди сервиране. Съхранява се в хладилник. Ако трябва предварително да украсите с ягодите, препоръчвам да се намажат с втечнен (затоплен и при нужда разреден с вода) мармалад от ягоди или кайсии. Това ще запази свежия вид на ягодите.

Ягодов Чийзкейк

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ягодов Чийзкейк
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

9 thoughts on “Ягодов Чийзкейк

  1. Направих го! Малко по-различно обаче…. Без обърна внимание се оказа,че едната „Филаделфия“ е с нещо зелено вътре :Д:Д:Д Отгоре сложих конфитюр от вишна… Но като го опитаме,ще установим вкуса му ;))))) Надявам се да е страхотен на вкус,както е и на вид,защото е изненада за моето момче ;)))) Благодаря за страхотните рецепти в този сайт! Аз тепърва започвам готварската си кариера,но има доста рецепти,които бих изпробвала 😉 Целувки и ще пиша утре,за да споделя еуфорията си от вкуса на тази прелест ;)))))

    1. Привет Антония!
      Наистина се радвам, че си се справила!
      Надявам се само филаделфията дето е била с „нещо зелено“ да не е пагубна за вкуса!
      Ще се радвам и в бъдеще да ме навестяваш и да радваш близките си с рецепти приготвени от блога ми!
      Поздрав най-сърдечен!

  2. Току що го направих този Ягодов Чийзкейк и вече е в хладилника да се изстудява 🙂
    Само да попитам, Миме ти какъв желатин слагаш и колко грама е твоето пакетче?
    Аз имах само желатин на красиви листа, но се наложи да ги разбъркам за да ги сложа в сместа. Пакета ми е 20 гр. от този :http://www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=dr%2Eoetker+select+leaf+gelatine+20g&sc_cmp=tescohp_sws-1_dr%2Eoetker+select+leaf+gelatine+20g
    Иначе нямах сметаната и сложих 1 кутия маскарпоне 🙂

    След 3 часа ще видим какво съм наготвила :))))

    1. Дани, пропуснала съм да отбележа, че пакета желатин е 11 гр. Благодаря, че ме подсети да го допълня!
      Най-често ползвам желатин Кипърско производство, от който съм доволна.
      Понякога ползвам и такъв на листи, но по-рядко, защото при нас е доста по-скъп от този дето е на прах.
      С маскарпонето ще стане много вкусно, но ще е добре да се намали желатина!
      Най-добре е когато се ползва рецепта с желатин (или с мая) количеството им да се съобрази и с това какво пише на опаковките на тези с които разполагаме. Стандарта в различните държави е различен, а и отделните продукти са различни. Понякога с една марка е нужно по-голямо количество от продукта, с друга по-малко!
      Така, че винаги е добре да се провери на опаковката на ползвания продукт (желатин в случая) какво количество ще е нужно за желиране на определено количество течност. А когато течността е по-гъстичка, количеството да се намали, за да не стане прекалено желирано!
      Ще се радвам всичко да е ОК!
      Поздрав най-сърдечен от мен и пожелания за успешна и изпълнена с много здраве и късмет година!

  3. Чийзкейка беше страхотен!
    Не можах да го снимам,че свърши,докато го изваждах от хладилника :).
    Не бях сигурна само как точно да го преместя от тортената форма в друг подходящ съд и го преместих заедно с дъното на тортената форма. Но както казах, веднага в следващите секунди свърши 🙂
    Явно съм улучила и количеството на желатина! Беше си се стегнал много добре!

    1. Много се радвам, Дани!
      Обикновено бисквитената основа стяга добре в хладилника и не е трудно да се премести от формата в чиния. Навдигаш кейка леко с върха на ножа и пъхваш шпатула или пръстите на ръката под него и го пренасяш! Ама това за друг път! 🙂

  4. Прекрасна красота! Моята сестра прави такива пайове и торти украсени с ягоди. Исках само да питам дали ще се реже лесно? Защото аз имам един поблем-обожавам да готвя и експериментирам, но торта или кейт като не мога да нарежа и се разпада пред очите ми-това е пагубна гледка и се ядосвам после страшно много. Благодаря за рецептата. ще се пробвам като ми отговориш:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: