Грис халва по Кипърски

Грис халва по Кипърски

Лично аз съм голям почитател на десерта носещ името грис халва. Той може да бъде изключително очарователен дори в най-семплите си вариации, а най-хубавото е че ако човек има желание с рецептите може да се импровизира почти неограничено. В блога ми вече сте виждали не 1 и 2 рецепти за този десерт, но досега не бях споделяла Кипърски вариант, който за разлика от Българският е по-ароматен (в случая ухае на канела, лимон и портокал) и задължително е с бадеми. Съществуват множество рецепти, при които съотношението и вида на ползваните продукти е различно, но рецептата от днешната публикация е една от тези, които много ми харесва как се получава. Често правя грис халва по време на пости, въпреки че сама аз не постя, но така имам десерт с който мога да почерпя гостите си (хората в Кипър постят доста масово). 

Грис халва по Кипърски

Грис халва по Кипърски

  • Ползвала съм продълговата кексова формата с размери  28 х 11 х 8 см.
  • От по-долу посочените продукти се получават около 10 порции.
  • Рецептата е адаптирана от книгата Εύκολα & Κυπριακά“

Грис халва по Кипърски

Необходими продукти:

  • 130 мл. (113 гр.) олио
  • 220 гр. грис
  • 40 гр. бадеми, нарязани с нож

За сиропа:

  • 260 гр. захар
  • 560 мл. вода
  • настъргана кора от ½ портокал
  • настъргана кора от ½ лимон
  • 1 чаена лъжичка канела на прах

Начин на приготвяне:

В малка тенджера се смесват всички продукти за сиропа. Загряват се на силен огън докато захарта се разтопи и сиропа заври. Не трябва да ври повече от 1-2 минути.

Грис халва по Кипърски

Същевременно в голяма (дълбока) тенджера се сипва олиото. Загрява се на умерен огън. Когато се сгорещи се добавя гриса. Разбърква се непрекъснато за около 2-3 минути или докато гриса се зачерви леко.

Грис халва по Кипърски

Горещият сироп се налива на струя към запърженият грис. Внимавайте, защото сместа пръска – ако тенджерата е дълбока, а дървената лъжица с дълга дръжка, няма да имате проблеми с това. Сместа се бърка непрекъснато в продължение на 2 минути или докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се добавят бадемите. Разбърква се и се насипва в предвидена за целта форма.

Грис халва по Кипърски

Оставя се на стайна температура за около 2 часа или докато стегне. След това се изважда от формата като се обръща в чиния подходяща за сервиране. Съхранява се на стайна температура. Да ви е сладко!

Грис халва по Кипърски

ТУК може да видите всички снимки. Други рецепти за този десерт: Първата ми грис халваГрис халва с карамел и канелаГрис халва със Сумада (сироп от бадемово мляко)Грис халва с кокосово мляко, фъстъчено масло и маково семеКонстантинополска грис халва.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Грис халва по Кипърски
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

7 thoughts on “Грис халва по Кипърски

  1. Направих страхотно!! Само да споделя добавих и царевичен грис и се получи добре и орехи

  2. Миме,
    всичките ти рецепти за грис – халва са страхотни.Тази рецепта също е много ароматна и вкусна и ще я изпробвам.С бадеми и аромати е страхотно предложение.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: