Големи, кисели (туршия) зелени маслини

Големи, кисели (туршия) зелени маслини

Едно от най-хубавите неща на село, когато си обграден с роднини и съседи отглеждащи всякакви плодове и зеленчуци, е това че получаваш много свежи и вкусни подаръци! Тези маслини – не знам точно какъв сорт са, но костилката им много ми прилича на каламон, та сигурно са някаква рода :-), са месести и по-големи поне 2-3 пъти от обикновените кипърски маслини (вижда се на снимката горе). Берат се зелени и се консервират в оцет – като туршия. Преди 1-2 седмици, пред вратата си намерих торба пълна с такива маслини и много се зарадвах!!!

Големи кисели (туршия) зелени маслини

От години не бях правила „кисели“ маслини! За пръв път ги опитах преди повече от 10-12 години, когато живеехме в близост до роднини, които отглеждат няколко дръвчета от този сорт. 

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Имах смътен спомен за това как се приготвят и трябваше да поровя в тефтерите, за да видя дали не съм записала рецепта… Докато търсех,  проведох разговор с Андрула (моя позната) и след като ú споделих какво се опитвам да открия, тя каза да зарежа търсенето! Преди много години някаква гъркиня ú описала как да приготвя тези маслини и до ден днешен така ги правела, защото по-вкусни не била опитвала!!! Нищо не е случайно в този живот!!! Зарязах търсенето в тефтерите, записах си каквото ми каза Андрула, защото на практика рецептата не беше с грамажи и замервания и се захванах с приготвянето на маслините…

Големи, кисели (туршия) зелени маслини

  • Повечето снимките, от процеса на приготвяне са направени на изкуствена светлина и затова са много лоши, но все пак се вижда.
  • Ако животът ви поднесе такива маслини, непременно опитайте тази рецепта, защото действително е много сполучлива!!!
  • Смятам, че по този начин биха могли да се приготвят маслини от всякакъв сорт. 

Необходими продукти:

  • зелени маслини (моите бяха почти 6 кг.)
  • едра морска сол
  • вода 
  • бял винен оцет (изразходвах общо не повече от 4.5-5л.)
  • саламура 
  • маслиново олио (зехтин)
  • риган

Начин на приготвяне:

Ден 1, късен следобед: Маслините се измиват. Върху всяка маслина, в зависимост от големината ú, се правят 3 до 4 разреза, така както се вижда на снимките. Разрезите се правят по дължината на маслините, дълбоки са, но не достигат до краищата им, за да се запази целостта им.

Големи, кисели (туршия) зелени маслини

Маслините с направени разрези се пущат в купа или друг подходящ съд пълен с чиста студена вода. Когато приключте, може да ги покриете с чиния или нещо друго подходящо, което да ги държи потопени във водата. 

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Ден 2: Водата на маслините се сменя 2 пъти – сутиринта и вечерта. 

Ден 3: Водата на маслините се сменя 2 пъти – сутиринта и вечерта.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Ден 4: Водата на маслините се сменя сутиринта. Вечерта водата, в която са стояли от сутринта се изхвърля. Маслините изглеждат така…

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Измиват се, след което се насипват в подходящ съд като помежду им се ръси едра морска сол.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Аз ги насипах на 4 реда меду които ръсих сол.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Най-отгоре също се наръсват със сол. Солта не се замерва тъй като по-късно се изхвърля – маслините ще поемат само каквото им е нужно. Разбира се аз засякох колко сол съм изразходвала – 1200 гр., за да ви е ориентир. 

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Ден 5, сутринта: Наръсените със сол маслини се заливат с оцет в количество колкото да ги покрива. На мен ми бха нужни 4 литра. Остават така до вечерта.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Същевременно се приготвя саламура. Понеже знам, че различните партиди сол са различно солени, предпочитам да приготвям саламура с помощта на прясно, сурово яйце. Реших (преценяйки на око), че 3600 мл. вода ще са ми достатъчни. Във водата се пуща прясното яйце и се добавя сол на части, като след всяко добавяне се брка докато солта се растопи.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Когато яйцето изплува, означава че саламурата е перфектна. На мен ми бяха достатъчни 700 гр. едра морска сол. Ако по дъното на купата има неразтворена сол, а яйцето е изплувало е добре разбълкването да се прекрати. Саламурата внимателно да се прехвърли в друг съд, така че солта останала по дъното на купата да не се радзтопи и направи течността по-солена от нужното.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Ден 5, вечерта: Маслините се изваждат от оцета с помощта на решетъчна лъжица. Оцета и солта се изхвърлят. 

Реших да съхраня маслините в големи буркани с приблизителна вместимост между 2.5 и 3 литра. На дъното на всеки буркан се сипва оцет – нивото му да е малко под ръбчето на дъното на буркана. Запълва се с маслини, като помежду им се ръси риган – около1 пълна с връх супена лъжица за всеки буркан. Налива се зехтин, докато нивото на течността в буркана се увеличи с 3-4 пръста. Изразходвах общо около 500-600 мл. зехтин. След това буркана се пълни до горе с предварително приготвената саламура.

Големи, кисели (туршия) зелени маслини

Затварят се с капачки. Отлежават поне седмица преди консумация, като е добре поне веднъж на ден бурканите да се разклащат.

Големи кисели (туршия) зелени маслини

Страхотни стават!!! Точно като зелените маслини пълнени с чушка или бадемче, само дето не запазват зеленият си цвят – потъмняват. Другия път може да опитам да направя нещо с цел да запазя цвята – например малко лимон във водата в която киснат…

Големи кисели (туршия) зелени маслини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Големи, кисели (туршия) зелени маслини
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

4 thoughts on “Големи, кисели (туршия) зелени маслини

  1. Миме,
    страхотна рецепта.Бих я опитала веднага, но тук в България няма такива маслини.Но ти благодаря от сърце.Знае ли човек някой ден може да ми потрябва точно тази рецепта.Страхотно изглеждат маслинките ти, които много , много обичам.
    Поздрави и лека седмица !

  2. Лелеееее, уникална рецепта, напълни ми се устата ! За жалост никога не съм виждала в България такива ( истински) маслини

  3. Здравейте,
    реших да пробвам да направя маслини и се спрях на Вашата рецепта. Имам обаче нужда от помощ. На 5-тия ден след солта и оцета все още са горчиви маслините. Така ли трябва да е? От саламурата ли се променя вкуса?

    1. Здравейте, Юлиянна!
      Прясно приготвените маслини, дори след като са изкиснати, във вода за няколко дни е нормално да имат горчив вкус. След като отлежат в саламурата горчивината изчезва. Дайте им време. При нас е топло и по принцип (не конкретно за тази рецепта а общо казано) след 3-4 седмици в саламура стават за консумация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: