Френски сладкиш с круши

Френски сладкиш с круши

Рецептата за този сладкиш видях във форума „Гответе с мен“ (публикувана от  Natalyna). Хареса ми и си записах рецептата. На няколко пъти се опитвах да го приготвя, но купувах круши и оставах без круши! 🙂 После го забравих, увлечена по нещо друго… След време в разговор за рецепти, моя позната (Роди) ми напомни за него. Чух едни такива отзиви… как бързо изчезвал… как правела едни двойни дози!!! Френски сладкиш с круши

Това беше повода да изровя рецептата и да я приготвя. Много ни хареса и на нас! Получава се много вкусен, фин сладкиш! Коричката, която се образува от заливката е невероятно вкусна – топи се в устата. Опитайте го и вие!

Френски сладкиш с круши

  • Ползвала съм огнеупорна стъклена тава (pyrex) с диаметър 23-24 см. и височина на стените 6 см. По добре се получава в тава с диаметър 22 см., стига да е с височина на стените 6-7 см. Двойна доза става перфектно в тава с диаметър 24-25 см.Френски сладкиш с круши
  • В случая в рецептата съм вложила само 2 круши с тегло 600 гр. Толкова оцеляха! 🙂 С повечко круши става още по-хубаво. Сложете минимум 3 бр.Френски сладкиш с круши

Необходими продукти:

  • 3 – 4 бр. добре узрели, здрави круши
  • 2 яйца, 110 гр.
  • 100 гр. захар
  • щипка сол
  • 100 мл. прясно мляко
  • 3 супени лъжици (26 гр.) олио
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 150 гр. брашно
  • + масло за тавата
  • + брашно за таватаФренски сладкиш с круши

За заливката:

  • 80 гр. краве масло
  • 50 гр. (3 супени лъжици) захар
  • 1 яйце, 55 гр.

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 170°C, с включени горен и долен реотан и вентилатор. Тавата, в която ще се пече сладкиша се намазва с масло и се наръсва с брашно.Френски сладкиш с круши

Брашното се смесва с бакпулвера, а олиото с прясното мляко.

Френски сладкиш с круши

Яйцата, щипката сол и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се на висока скорост за 3-4 минути или докато сместа побелее и утрои обема си.

Френски сладкиш с круши

Последователно се добавят млякото смесено с олиото и брашното смесено с бакпулвера.

Френски сладкиш с круши

Разбърква се до хомогенност. Половината от полученото тесто се насипва на дъното на формата. 

Френски сладкиш с круши

Крушите се разрязват на четвъртини, обелват се и се почистват от семенната част, след което се нарязват на филии.

Френски сладкиш с круши

Нареждат се върху тестото в тавата. При мен в случая са се побрали на един ред, понеже съм сложила само 2 круши. Когато са повече всички парчета се наслагват, така че да се получи по-плътен слой, покриващ тестото. 

Френски сладкиш с круши

Останалото тесто се насипва равномерно върху слоя от круши. Ако е необходимо може да загладите повърхността с лъжица.

Френски сладкиш с круши

Тавата се слага на средна скара в предварително затоплената фурна. Пече се за 30 минути. Докато сладкиша се пече, се приготвя заливката: Маслото се разтапя на слаб огън. Яйцето се разбива с вилица. Когато маслото се разтопи се добавят последователно захарта и разбитото яйце. Разбърква се непрекъснато, докато сместа се сгъсти леко и захарта се разтопи. Отнема няколко секунди. Получава се смес с консистенция на сироп.

Френски сладкиш с круши

След като изминат 30 мин. от запичането, сладкиша се изважда от фурната и се залива с маслено-яйчената смес.

Френски сладкиш с круши

Повърхността на сладкиша с надупчва с вилица, за да поеме заливката. Тавата се връща във фурната и печенето продължава още 20 минути.

Френски сладкиш с круши

Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно, след което ако желаете може да го извадете от формата. Има невероятна златно-жълта коричка!!!Френски сладкиш с круши

Може да се поръси с пудра захар или да се полее с карамел. Чудесен е и с лъжица студено цедено кисело мляко или топка сладолед! Да ви е сладко!

Френски сладкиш с круши

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Френски сладкиш с круши
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

38 thoughts on “Френски сладкиш с круши

  1. Мария,
    това е нещо уникално!
    Много ме впечатли този разкошен сладкиш!
    И тази заливка и тези круши, ох преглъщам!
    Все още съм на диета, но трябва да го направя!
    Благодаря за страхотния сладкиш!
    Поздрави и хубава вечер!

  2. Хей, Русанка така ме зарадва….

    Приятно се изненадах, защото не очаквах така бързо и такъв очарован коментар! радва ме много, че сладкиша ти е харесал – аз си мислех, че може би повечето поддържащи кулинарни блогове вече са го правили и само ще ги отегча…

    Усмихна ме широко!!!
    Хубава вечер и от мен за теб… и още по-хубава седмица!

  3. Мария, правих го миналата година
    и страшно ми хареса 🙂
    Твоят е толкова изкушаващ…
    Поздрави и усмихната седмица!

  4. Мария,
    страхотно изглежда.
    Предполагам за вкуса и аромата, а и със сладолед – едно неустоимо предложение.
    Поздрав и сладка вечер, Диана

  5. Дани, Дианка

    Благодаря ви!
    Тази заливка го прави със страхотен вкус!
    Искяше ми се да го пробвам и с друг плод, но така и не успях, може пък тези дни да опитам….

    Лека вечер момичета!

  6. Дали ще стане с ябълки? Нямам круши, но няколко ябълки отлежават и ще ги претворя в нещо такова.

  7. Здравейте Георги и Краси!
    Няма начин да не стане и с ябълките, само да не са кисел сорт – няма да му отиват кисели ябълки според мен – но то пак е въпрос на предпочитания!
    Аз даже докато подготвях поста си мислех как ми се ще да го направя с друг плод и из главата ми се въртят черешки….
    Ще се радвам ако споделиш за резултата с ябълките!
    Успех и не прекалявайте с порцийте 🙂

    п.п. Забравила съм да вмъкна в поста, че ако не искате плодовете да потъват на дъното трябва да се овалят в брашно, ей сегичка ще го добава!

  8. Рецептата е страхотна, изпробвах я два пъти, като си позволих леко да импровизирам. Направих двойна доза, тъй като не остана почти нищо от тестото, след покрих дъното. Вторият път го направих с по-твърди кайсии, като в тестото добавих орехи и мак. Резултатът беше впечатляващ!
    Искам да изкажа позравления за иключително елегантната визия както на блога, така и на рецептите!

    Тони

  9. Ех, Тони какв страхотна импровизация – представям се вкусът, който се е получил!
    Аз също много исках да го изпробвам с друг плод, но така и не успях… може би есента като захладнее ще ми се доще да стоя по-често около фурната! Сега през лятото гледам да правя повече десерти тип крем които се сервират охладени…, но твоята импровизация страшно ми допадна и определено ще се изпробва и у нас 🙂

    Благодаря ти за милите думи, много ме радва одобрението ти!

    Хубаво, слънчево и усмихнато лято ти желая!

  10. Мария,забравих махлепито, замества канелата отлично!

    И на теб много цвят и емоции през лятото!

  11. Тони, това е чудесно! Щом ти харесва! Аз и двете подправки ги харесвам и използвам често!

    Сърдечен поздрав!

  12. Мария. благодаря ти за прекрасната рецепта, отдавна не бях правила нещо толкова вкусно и леко. Направих малка промяна-използвах ябълки, вместо круши и направих дозата Х 2, че ми се видя малко.Но сега като го вкусих ми се струва, че пак ще е малко .Суперрр :))))

    1. Радвам се Диди!
      Ние също много го харесахме в къщи!

      Мислила съм си как ли би се получил и с други плодове, и ето че ти си го опитала и с ябълки, трябва и аз да го изпробвам!

      Сърдечен поздрав от мен!

  13. Вчера направих сладкиша с круши и мога да кажа, че се получи нещо много вкусно. Сервирах го залят с малко течна сметана.
    Мария, благодаря за чудесната рецепта.

  14. Здравей Мария!
    Не съм се включвала досега в блога ти,но с удоволствие следя нещата,които добавяш!Благодаря ти,за чудесните рецепти,които предлагаш!Този сладкиш съм приготвяла поне дузина пъти и всеки,който го е опитал е останал очарован!Поднесен със ванилов сладолед е изумителен!Много от твоите рецепти съм изпробвала и всичко се получава много добре!Харесва ми как прилагаш подробни снимки,на самия процес на приготвянето!
    Чакам с нетърпение новите ти шедьоври!

    1. Благодаря за споделеното, Валентина!
      Сладкиша действително е невероятен и на нас много ни хареса, въпреки че в опитването на все нови неща сме го позабравили…
      Радвам, се че блогът ми ти харесва и ще се радвам на отзивите ти и в бъдеще!

  15. Мими, страхотна е рецептата на Наталинка. Днес и аз приготвих сладкиша, получи се страшно вкусен десерт. Благодаря ти, че ни го показа. Поздрави сърдечни!

    1. Гери, аз от доста време не го бях правила (поне 1-2 години) и просто бях забравила колко лесно се прави и колко е вкусен.
      С добавка на карамелен сос е невероятен, но и със сладолед или цедено кисело мляко не е за изпускане! 🙂

  16. Здравей Мария,
    днес и аз приготвих слакиша.В малко по голяма от посеочената в рецептата тавичка за една доза,но пък се получи много хубав и вкусен.Довечера ще видя дали ще се хареса и на останалата част от домакинството 😉 поздравявам те и ти благодаря за хубавата рецепта

  17. От няколко години щом имам круши правя този сладкиш, наистина е много френски и се харесва на всички които са го пробвали. днес пак ще го правя.

  18. Благодаря за вкусната и ароматна рецепта! Аз изпълних сладкиша като кекс, стана много приятен. Споделих го във фейсбук с приятели и добавих Вашия линк за рецептата.

  19. В момента се пече 🙂 За съжаление сладкиша не успя да поеме целия сироп и част от него остана отгоре, в следствие на което не изглежда така професионално както Вашия. Мисля, че е в следствие на големината на яйцето, което беше домашно и много голямо, та самия сироп стана много гъст и макар упоритото дупчене с вилица, не успя да се пропие. В кухнята обаче ухае приятно и нямам търпение да изстине, за да го опитаме. Обожавам блога Ви и винаги, когато се чудя за някоя хубава рецепта го посещавам. Поздрави и благодарности! – Анелия

    1. Благодаря за доверието, Анелия!
      Гледам да бъда максимално точно при представянето на рецептите, но при различни условия и когато нещо се прави за пръв път е възможно да се получат отклонения! Важното обаче е крайният резултат да е удовлетворяващ!
      Да ви е сладко!

  20. Здравейте, мисля че прочетох всичко, но не видях на какви градуси се пече сладкиша.
    Благодаря Ви!

    1. Привет, Илина!
      „Фурната се пуска да загрява на 170°C, с включени горен и долен реотан и вентилатор.“ – с това започват обясненията за приготвянето на рецептата, явно ти е убегнало!
      🙂
      Успех желая! Страхотен е сладкиша!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: