Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Всички които харесват Азиатската кухня, ще оценят по достойнство това екзотично ястие!  Заради тази рецепта си приготвих домашна Червена къри паста (Red Thai Curry Paste), с която вече ви „запознах“ в предишната си публикация. Комбинацията от продукти е изненадваща, екзотична и много вкусна!  

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

  • Може да се ползват замразени броколи и грах. Трябва предварително да ги размразите и да отцедите отделилата се вода, след което да замерите нужното за рецептата количество. Ако броколите са пресни е добре да ги бланширате за няколко секунди във вряща вода, след което да ги охладите. Ако снопчетата са млади и малки, няма да има нужда от бланширане.
  • За мариноването на месото се ползва кисело мляко. Препоръчвам да е цедено (т.нар. Гръцко кисело мляко), за да не става много течна маринатата – така ще остане  полепнала по пилешкото. Може обаче да се ползва и обикновено кисело мляко.
  • Mango chutney (Манго чътни) е наименованието на популярен сос (паста), който си отива изключително много с пилешко месо и не само. „Сhutney“ е дума навлязла в Английският от Хинди и описва пастообразни сосове характерни за Индийската кухня. Може да участва в състава на основни ястия или да се сервира самостоятелно, като добавка към тях. При нас се намира много лесно. В бурканчета като за мармалад е, и на външен вид много прилича на такъв. Ако не можете да намерите готово, може да си направите сами – не е сложно. В Интернет е пълно с рецепти, но тази на Kevin ми се струва много добра, а и съм пробвала и други подобни негови рецепти, така че съм сигурна, че ще стане страхотно!

Mango chutney

  • От по-долу посочените продукти се полечават 4-5 порции.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.livingetc.com

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Необходими продукти:

  • 550 гр. пилешко филе, нарязано на ленти (жулиен)
  • 1 супена лъжица сусамово олио (sesame oil)
  • 300 гр. броколи начупени на парченца (китки)
  • 150 гр. грах
  • 125 мл. (½ чаена чаша) топла вода
  • 1 пилешки бульон
  • 1 супена лъжица mango chutney
  • 250 мл. кокосово мляко (coconuit milk)
  • 1 средно голямо манго, нарязано на ленти

За мариноване на пилешкото

За сервиране:

  • сварен ориз басмати (Basmati rice)

Начин на приготвяне:

В подходящ съд се смесват червената къри паста и цеденото кисело мляко (1). Добавя се пилешкото месо, предварително нарязано на жулиен (2). Разбърква се, така че всяко от парчетата да се потопи от всички страни в приготвената марината (3). Съда се покрива с домакинско фолио и се прибира в хладилника за 3 часа, най-добре цяла нощ.

Екзотично пилешко с манго, броколи и грахСусамовото олио се загрява на умерено силен огън, в тиган с незалепващо покритие. Едно по едно парчетата мариновано пилешко се изваждат от купата (1), без да се премахва полепналата по тях паста. Запържват се (2) до зачервяване и от двете страни (3). Става бързо. Ако искате соса да остане със светъл цвят, прехвърлете пилешкото в друг тиган – аз не съм го направила. Запържените пилешки филета се заливат с бульона, предварително разтворен във водата (4). Добавят се кокосовото мляко (5), чътни-то от манго (6),  броколите и граха (7). Разбърква се внимателно, докато сместа заври и се сгъсти леко – става кремообразна (8). Последно се добавя мангото. Разбърква се още веднъж и топлинната обработка продължава не повече от минута.

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Ястието се срвира веднага, придружено със сварен ориз (Жасминов или Басмати). Да ви е сладко!

Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Екзотично пилешко с манго, броколи и грах
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 thoughts on “Екзотично пилешко с манго, броколи и грах

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: