Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

Защо за възрастни ли? Ами защото е с алкохол. С хубав, ароматен алкохол!!! Рецептата на тази Дукиса е доста по-различна (като продукти и технология на приготвяне) в сравнени с тази, която вече сте виждали в блога ми. За разлика от друг път, днес формата на десерта е стандартната, т.е. най-често срещаната. Лично на мен доста ми допада аромата на хубавото бренди, което ползвах за рецептата, но знам, че има хора които ще предпочетат алкохол с по-мек аромат и вкус. Майка ми на пример, каза че харесва десерта повече когато е без алкохол! Всичко е въпрос на вкус!

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

  • Рецептата е адаптирана от бр. 17/2011 на списанието „γλικές ιστορίες“ („Сладки истории“)
  • За оформяне на десерта съм ползвала продълговата форма за кекс с размери 28.5 х 11 см. (дъното и е малко по-тясно от горната част, чийто размери съм посочила). Може да се ползва и по-голяма правоъгълна тава и десерта да се нареже на квадратчета (bar) или правоъгълни дълги парченца.

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

  • Рецептата е със шоколадова кувертюра на „Nestle dessert“. Може да се ползва и друга, но не гарантирам, че резултата ще е абсолютно същият. Според мен би се получило страхотно и със шоколад със високо съдържание на какао 70-90% стига да ви харесва такъв шоколад. Лично на мен би ми допаднало изключително това към тъмният шоколад да добави портокалов ликьор и захаросани портокалови корички
  • В оригинал рецептата е с тъмен ром. Може да го заместите с качествено бренди, „Cointreau“ (или друг портокалов ликьор), „Baileys“ или друг качествен, ароматен алкохол, според предпочитанията си.

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

Необходими продукти: 

  • 200 гр. шоколад „Nestle dessert“ 53 % какао 
  • 4 яйца – 213 гр.
  • 2 супени лъжици (30 мл.) течна сметана 35%
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. тъмен ром,портокалов ликьор, Бейлис или друг качествен ароматен алкохол
  • 250 гр. краве масло без сол на стайна температура
  • 300 гр. бисквити ΠΤΙ-ΜΠΕΡ 

За декорация:

  • 180 гр. бял шоколад „Nestle dessert“

Начин на приготвяне:

Шоколада (53%) се начупва на парченца и се разтапя на водна баня или в микровълнова. Оставя се на страна до употреба. Яйцата и захарта се смесват в малка тенджера, разбиват се добре, смесват се със сметаната и се слаган на водна баня. Бъркат се непрекъснато, докато захарта се разтопи, а сместа се загрее добре и се сгъсти леко. Сваля се от котлона. Към сместа в тенджерата се добавят последователно разтопеният шоколад и маслото. Разбърква се до хомогенност и оставя да се охлади.

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

През това време може да начупите бисквитите на четвъртини. Към охладилата се шоколадовата смес се добавя алкохола. Разбърква се за кратко, след което се смесва с начупените бисквити. Размесват се с дървена лъжица, докато се смесят хомогенно. Получената смес се насипва във форма, предварително застлана с прозрачно домакинско фолио. Заравнява се с притискане, за да не останат шупли. Оставя се в хладилника за минимум 3 часа, най-добре 1 нощ.

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

За да се извади от лесно от формата, я потопете за кратко в гореща вода. След това формата се подсушава с кърпа и се обръща върху подходящ за сервиране съд. За декорация: 100 гр. от белия шоколад се разтапя на водна баня или в микровълновата. Насипва се в корне с малък отвор и с негова помощ по повърхността на десерта се правят ленти. Останалите 80 гр. бял шоколад се настъргват върху десерта, когато белите шоколадови ленти застинат.

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

Насладете се на десерта с чаша еспресо или ароматен алкохол. Да ви е сладко! Съхранява се в хладилник!

Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

12 thoughts on “Дукиса (Шоколадова Бисквитена Торта) за възрастни

  1. След мързеливия ябълков сладкиш това е следващото нещо което направих. Само че направих половин доза т.е. замерих продуктите наполовина . Освен това замених обикновените бисквити , които ти си използвала с бишкоти, но резултатът пак беше добър. Мисля че трябваше да престои в хладилника повечко, ама кой да го остави….Благодаря ти за изчерпателните рецепти и новите идеи!

    1. Деана, не стана ли рядко като консистенция със бишкотите?!
      Всъщност важното е, че ви е харесало, въпреки че аз в случая бих се придържала към бисквитките 🙂
      Но всеки със своя вкус!
      Радвам се, че тук намираш интересни идеи и се възползваш от тях!
      Поздрав най-сърдечен!

  2. здравейте мария искам да ви попитам за рецептата за торта дукиса за възрастни с какви бисквити мога да я направя защото не мога да намеря тези дето са дадени в рецептата

    1. Привет!
      Може да погледнете в поста ми за обикновената Дукиса – там съм дала и други примери на подобни бисквити. Смятам, че като видите снимките им в нета, ще се ориентирате по-лесно. На времето подобни бисквити (гръцки бяха), имаше във всички магазини, продаваха се на килограм.
      Обикновените бисквити в БГ имат друг вкус и друга структура и с тях може да се получи, но ще трябва да се експериментира какво количество да бъде добавено.
      Надявам се, че съветите ми ще са ви от полза!

  3. много ви благодаря за отговора желая ви всичко най-хубаво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: