Как да си направя Свинска мас и пръжки

Как да си направя Свинска мас и пръжки

Свинска мас (пакетирана подобно на маслото) може да се купи от супермаркета, но аз предпочитам да си я направя сама. Знам как се прави това от моята баба Миче, която редовно си приготвяше. Не е нужно да чакате клането на прасето (ако имате такова), може да си вземете свинска сланина от всеки щанд за месо в големите вериги супермаркети или от месарниците. Тук изрязват (почистват) добре свинското месо от сланината и ако никой не я поиска – отива на боклука. Дават я безплатно.

Как да си направя Свинска мас и пръжки

Как да си направя Свинска мас и пръжки

  • Не съм теглила количеството на сланината, защото това не е никак важно за крайният резултат. Беше една полиетиленова чанта. Когато я нарязах се побра в тенджера с вместимост 7 литра. На долните снимки се вижда, до къде се е напълнила. Това го казвам като ориентир, ако все пак някой се притеснява от това, че няма грамажи.
  • Задължително трябва да се добави вода в тенджерата със нарязаната сланина, преди да се сложи на котлона. Ако не се налее вода, сланината на дъното на тенджерата ще залепне по него и ще загори, а това ще даде неприятен ефект върху крайният резултат – получената мас ще става само за готвене, но не и за сладкиши. Количеството на водата също не е от голямо значение, просто гледайте да не се изпари напълно, преди част от сланината да се е разтопила.
  • Баба ми казваше, че с добавянето на прясно мляко в края на варенето „гасим“ направената мас и когато изстине става снежно бяла и гладка. За тази голяма тенджера (7 л.) е достатъчна 1 чаена лъжица прясно мляко.
  • Топлата свинска мас е течна и има златист цвят, а когато изстине става кремообразна и снежно бяла.

Необходими продукти:

  • прясна свинска сланина
  • вода
  • 1 чаена лъжица прясно мляко

Начин на приготвяне:

Сланината се почиства от кожата (ако има такава) и се нарязва на не много големи кубчета. Ако по нея има и малко месо ще се получат и хубави пръжки. Нарязаната сланина се слага в подходяща тенджера (моята е с вместимост 7 литра). Залива се с 2-3 чаени чаши студена вода и се слага на средно силен котлон. Разбърква се постоянно в началото на топенето. Наблюдава се, водата на дъното на тенджерата да не се изпари, преди сланината да е започнала да се топи. Ако е необходимо се долива още вода. Разбърква се често, поне докато се разтопи половината от сланината. Готово е когато парченцата сланина се разтопят, а останалите малки късчетата месо и черупки от сланината (т.нар. пръжки), придобият златист загар. Тенджерата се сваля от котлона и веднага се добавя 1 чаена лъжица прясно мляко. Сместа ще „изсъска“, но се не притеснявайте. Оставете я да отдъхне поне 10-15 минути преди да я прецедите и насипете в буркани. Ползвайте телена цедка, а по възможност и метална фуния.

Как да си направя Свинска мас и пръжки

Предпочитам да насипя получената мас в буркани, защото мога да запечатам, тези които са в повече и да ги запазя за дълго време. Слагам фунията в буркана, върху нея цедката и прецеждам получената мас. Пръжките слагам в отделни буркани. Не ги запазвам всичките, че стават много. Бурканите със свинската мас, които няма да се ползват веднага, се захлупват с капачките и веднага се обръщат върху тях. От топлината на свинската мас, гумичката по капачката ще я уплътни и по този начин свинската мас ще се консервира. 

Как да си направя Свинска мас и пръжки

Останалата свинската мас, която няма да консервирате, оставете да се охлади на пълно и след това захлупете буркана и го приберете в хладилника. През зимата, когато е студено може да се съхрани и на стайна температура. В родният ми край в България с пръжките се прави качамак, кисело зеле, сарми – в плънката им при навиването се слага по една пръжка.

Как да си направя Свинска мас и пръжки

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как да си направя Свинска мас и пръжки
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 77 Review(s)

21 thoughts on “Как да си направя Свинска мас и пръжки

  1. Много „за“ и „против“ сланината се изписа. Ето какво прочетох някъде и съм склонна да вярвам. Не се смесват растителна и животинска мазнина. Разтопяваш масло и капваш олио, за да не загори – не бива. В такива случаи холестерола е неминуем. И още – не тровете децата си с маргарин. Опитайте да измиете ножа, с който сте намазали филийка, с топла вода. Ще се изненадате, ако вече не сте го забелязали – ами, не се мие, маргарина остава, докато маста и истинското масло се топят. Много ястия са по-вкусни с мас, например сарми с кисело зеле. Аз харесвам филийка с мас и след това препечена. Браво за рецептата!

    1. Привет, Ани!
      Днешните дни ни заливат с информация за какво ли не и това е и хубаво и лошо…. дълга тема!
      Хубавото, е че всеки може да избере как и с какво да се храни! 🙂
      Има много неща, които със свинска мас стават разкошни!
      Дано рецептата ти е била от полза!

      Поздрави!

      1. Привет и благодаря за отговора. Така е, всеки избира, но храненето трябва да се възпитава. Научих го по трудния начин, ноо.. дълга история. Много ти се радвам и..успех и късмет

        1. Да се ползва олио или зехтин за пържене е опасно за здравето,това са ненаситени мазнини и се окисляват при пържене. Единствените полезни мазнини за пържене са кравето масло,свинската мас,гъшата и патешка мазнина. Олиото и зехтина- само за салати в сурово състояние. Благодаря за рецептата!

          1. За олиото не мога да твърдя със сигурност, но за зехтина съм стигнала до извода, че едва ли е опасен за здравето ако се ползва за запържване…
            В Кипър зехтинът е основна мазнина и особено в региона където живея се ползва масово за готвене. Пълно е с възрастни хора – повече от 70 годишни, които цял живот са го ползвали и в сравнение с хората на тази възраст в БГ или други места където съм била са в по-добро здраве и доста по-енергични и дори работоспособни…
            Смятам че всичко е до организъм!
            Разбира се всеки може да избягва храните, за които вярва че са вредни за здравето му, но лично аз смятам, че не е хубаво да се изпада в крайности по подобни въпроси!

  2. За колко време приблизително е готова маста ? Цвета Весели празници !

    1. Цвета не съм засичала време, за да споделя
      То това зависи от това на колко ситно е нарязана сланината – колкото по-ситно толкова по-бързо става, но отнема време! Не е като да се разстопи масло. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: