Домашно приготвен карамелен Бейлис

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Днешната рецепта е за домашно приготвен карамелен Бейлис. Това е една от малкото напитки с високо съдържание на алкохол, която ми харесва да пия. Сигурно защото силният алкохол е умело замаскиран в сладостта и кадифето на останалите продукти. В блога ми вече сте виждали една рецепта за домашно приготвен Бейлис (Irish Cream), която е по-семпла от тази и не толкова сладка. Аз харесвам да пия питието с много лед, така че сладостта му не ми се видя толкова много, но приятели които не слагат лед споделиха, че ликьора им се е видял прекалено сладък. 

Домашно приготвен карамелен Бейлис

(short link)

Домашно приготвен карамелен Бейлис

  • Ползвам „Glenmorangie“. За мен то е уискито с най-невероятният аромат, въпреки, че не бих го пила чисто, но пък с удоволствие го ползвам в десерти или за направа на подобни напитки.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.evatoneva.com

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Продукти за 600 мл:

  • 250 м. течна  сметана 35%
  • 20 мл. прясно мляко
  • 30 гр. захар, за карамела
  • 170 мл. подсладено кондензирано мляко
  • 50 мл. кафе еспресо (готова напитка)
  • ½ супена лъжица нес кафе
  • 200 мл. ирландско уиски
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Добавете нес кафето към еспресото. В тенджера смесет прясното мляко и сметаната. Загрейте ги до кипене и оставете на страна до употреба. В друг съд карамелизирайте захарта.

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Сипете горещата млечна смес върху карамелизираната захар. Наливайте на тънка струя, като бъркате, така че да се хомогенизират. Последователно добавете кондензираното мляко, кафето, уискито и екстракта от ванилия. 

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Сложете тенджерата на умерено силен огън и загрейте с периодично разбъркване. Когато заври свалет от огъня. Оставете на стайна температура докато изстине напълно. След това налейте в бутилка, която се затваря плътно.

Домашно приготвен карамелен Бейлис

Оставете ликьора да узрее в хладилника за 2 седмици. Сервирайте самостоятелно или както на мен ми харесва  – с много лед в близост до камината. Наздраве!

Домашно приготвен карамелен Бейлис

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Домашно приготвен карамелен Бейлис
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

25 thoughts on “Домашно приготвен карамелен Бейлис

  1. Много прекрасно изглежда това питие. Съвсем като онова, което струма куп пари. И аз ще опитам. Благодаря, Мария.

  2. Здравей,
    Чета блога от доста време, но рядко коментирам по принцип. Имате хубави, вкусни и идейни рецепти.
    Рецепти за домашен бейлис съм пробвала няколко – ами, нищо не може да докара вкуса на истинския бейлис. Мирише и има вкус на жалко подобие. Може да не е твърде силна тази разлика, но е достатъчна, за да я усещам и да ми пречи. След няколкото опита, които направих, съжалявам най-вече за похабените материали.
    Идеята да смесвам уиски като Гленморанджи с други неща, направо ми се струва еретична.

    1. Привет, ltinuviel.
      „Бейлиса“ (и подобните му) едва ли щяха да са това което са, ако всеки можеше да докарва вкуса им на 100% – 1:1 в домашни условия!
      🙂
      Лично аз, правейки домашни напитки не се стремя към това нещата да са 1:1 със съществуваща на пазара такава напитка.
      За мен е важно да харесвам крайния резултат. А за това как точно ще се получат нещата на края, зависи не само от рецептата, а и от вида и качеството на вложените продукти. Или казано по друг начин употребата на „Glenmorangie“ или други подобни на него в една добра рецепта е повече от задължително за мен. Не бих ползвала за готвене и вино, което не бих пила самостоятелно. Надявам се разбираш какво имам предвид. Всеки човек е свободен да преценява сам какво да консумира.

      п.п. Не бих определила нищо свързано с кулинарията като „еретично“.

    2. Ами, девойко, като ви е жал за марковото и хубаво уиски си сложете от домашната ракия на баща си, която не е еретична. Аман от селянИя и бай Ганьовщина 🙁

  3. Ей , момиче , ти си неизчерпаем източник на идеи ! Едно време си правихме яйчен ликьор и се напивахме като казаци . Беше сладичко , а ние бяхме още ученици и не усещахме силата на алкохола . Има 30 години откакто нося лоши спомени за подобни напитки , но със сегашния си акъл ще пробвам тази рецепта . А и е време децата ми да тръгнат по моя път …

  4. Как мислите би ли се получило ,ако сложа вместо сметана кондензирано мляко- неподсладено
    ?

    1. Прочетох внимателно рецептата и ще я направя така както сте я написали Вие ,извинете за безпокойството !

    2. Привет Ива!
      Аз не бих заместила сметаната с неподсладено кондензирано мляко. То има друг вкус и друга плътност.

      п.п. Не се притеснявай, не си ме обезпокоила! 🙂

  5. Здравейте! Рецептата Ви изглежда страхотна, както всички останали, които следя с огромно удоволствие. Имам леко притеснение само – когато заври уискито не си ли губи аромата и свойствата като цяло?

  6. Здравей Мария, искам да те питам с каква гъстота е Бейлиса. Питам защото аз често го ползвам за да напоявам малко блатовете за торти с него. Става разкошно. Дали не става гъсто, дали може да се направи по -рядко? Благодаря ти много.

    1. Тони гъстотата става като тази на купешката напитка. Бих я описала по-скоро като кремообразна.
      Винаги когато искаш да ползваш напитката за напояване на блатове може да я разредиш леко с прясно мляко, до консистенцията, която ти харесва.

  7. Мария,Честита нова 2015 г!
    Здраве,късмет и много успехи!
    Направих ликьора и с него посрещнах новата година!!!
    Страхотен е и без да зрее,и без лед!!!!
    Поздрави

  8. Здравей, Мария, направих този бейлис, еми страхотен е! Аз също не пия алкохол, освен в редки случаи, но тази напитка ми допада. Направих си рецертата с домашна сгущенка( в която има рожков) и кондензирано мляко.
    За домашното варено кондензирано мляко ползвам рецептата от Сладко и солено. Става много добре.
    Мерси за рецептите!

    Поздрави!

  9. Скъпа адашке Мария, аз пробвах с ракия и спирт, домашно правен, но не стана. Правя рецепта за веселия готвач, за тая прекрасна страница и форум. Ако може да взема от теб рецептата ще съм радостна. защото имам и друга, без варене и искам да направят хората разлика…. ще напиша че съм я взела от теб. Със сигурност ще стане по-добре! Аз правя така пред мен вземам и сипвам чаша оригинал и от моя…опитвам направения бейлис, ако има разлика добавям малко от отва което му липсва. Става супер когато си го направя сама. нищо че е същите пари! Поздрави!

    1. Привет Марияна!!!
      Аз не бих си и помислила да правя тази напитка с ракия (при това домашна) или със спирт… Мога да си представя, че няма да се получи добре, поне на мен не би ми харесало….
      Може да ползваш материали от блога при положение че ще упоменеш от къде са!!!
      Поздрав най-сърдечен от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: