Домашните Кифлички на Руми

Домашните Кифлички на Руми„Тези кифлички са божествени! Просто не можеш да се спреш, като започнеш да ги ядеш” – така започва поста си Руми. Такива кифлички (точно същите), опитах преди 1-2 години на един детски рожден ден. Страшно много ми харесаха и разпитах домакинята, кой ги е правил и дали може да получа рецептата. Тя взе да осуква, да овърта и избагва въпросите ми, а когато настоях отново, направо ми докара вода от 9 дерета, но не и рецептата. Ей, такива хора са ми много странни! И след 100 години няма да ги разбера! Затова, щом видях снимките на Руми, веднага разбрах, че са те – същите кифлички!!!Домашните Кифлички на РумиНе знам вече, колко пъти съм ги правила, спрях да броя! Руми казва, че са идеални за замразяване, и че като се размразят или притоплият, стават като току що изпечени. Остават мекички 1-2 дени след като сте ги изпекли, ако ги запазите в найлонов плик. 

Домашните Кифлички на РумиОсвен със сиренце, съм ги правила и с други плънки (така пожелаха децата), макар че най-вкусни си остават със сиренето! На мен лично, не ми пречи към него да си добавя мармалад, когато закусвам с кифличките :) Ето, една снимка и на кифличките с мармалад от кестени.

Домашните Кифлички на Руми

Домашните Кифлички на Руми

 • Рецептата е подходяща и за приготвяне в машина за хляб, което е доста удобно – аз така съм ги приготвяла. 
 • Тестото е много мекичко и еластично, и е удоволствие да се работи с него!
 • Снимките от процеса на приготвяне на кифличките, се правини по време на приготвянето на такива със плънка от сирене.
 • Правила съм кифличките с различна мазнина – с масло, с маргарин и със мас. Най-меки и пухкави са се получавали с маргарин „Βιταμ“

Необходими продукти:Домашните Кифлички на Руми

около 850 гр. брашно  

+ брашно за разточването

500 мл. топло прясно мляко

200 мл. олио

2 яйца

1 белтък

1 с.л. захар

1 с.л. сол

1 с.л. суха мая

За оформянето на кифличките:

Домашните Кифлички на Руми

150 до 200 гр. маргарин, масло или домашна мас на стайна температура

Вариянти за плънка:

 • 200 гр. сирене
 • мармалад от кестени или друг по желание
 • маков пълнеж
 • орехи с канела и захар

 За намазване преди печене:Домашните Кифлички на Руми

1 жълтък

1 с.л. олио

2 с.л прясно мляко

Варианти за наръсване преди печене:

 • малко сусам и (или) ленено семе 
 • захар
 • маково семе

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в прясното мляко и се изчаква 5-10 минути да шупне. Ако правите тестото с машина за хляб, направете това директно в контейнера и. Прибавете към тази смес олиото, двете яйца и белтъка (леко разбити с вилица), солта и захарта. Разбъркайте за кратко и добавете брашното. Пуснете машината за хляб на програма за замесване и втасване на тесто или замесете ръчно, гладко и много меко тесто. Не се притеснявайте от мекотата на тестото и не добавяйте още брашно. Така трябва да бъде! Сложете готовото тесто в голяма купа, завийте го с прозрачно домакинско фолио и го оставете на топло да втасва.  Трябва да  увеличи обема си поне два пъти.

Домашните Кифлички на Руми През това време може да си подготвите плънката. Аз вече съм правила доста вариянти, ще ги изредя по-долу. Имайте в предвид, че каквато и плънка да изберете мазнината за намазване, при оформянето на кифличките винаги остава.

 1. Може просто да намазвате кифличките с размекнатата мазнина (маргарин, масло или домашна мас на стайна температура) и когато ги сервирате за закуска, да ги придружите с нещо сладко (мармалад) или солено (сирене, кашкавал и т.н.)
 2. Ако правите плънка със сирене: Натрошете сиренето и го смесете с размекнатия на стайна температура маргарин (масло или мас). С мас стават много мекички, а с маслото много уханни, но с маргарина остават меки за най-дълго време. За по-лесно (и ако ви се цапа), от плънката може да си оформите 32 еднакво големи топчета (по едно за всяка кифличка). Може да разпределите плънката и по друг начин – важното е да има по равно за всички кифлички.
 3. Ако ползвате маков пълнеж: Когато го приготвите и охладите го смесете с размекнатото масло или намазвайте тестото с масло, а след това разстилайте маковият пълнеж.
 4. Ако ползвате мармалад или сладко: Смесете го с размекнатото масло. Достатъчни са 200 гр. мармалад и 150 гр. масло или маргарин.
 5. Ако се спрете на орехи с канела и захар: Примерна комбинация – 200 гр. смелени орехи, 100 гр. захар ½ ч.л. канела и 200 гр. масло. Смесете всичко добре.

Домашните Кифлички на РумиКогато тестото втаса, работната повърхност се намазва с малко олио и тестото се изважда върху него. Разделя се на 32 парчета. За да не лепи тестото по работната повърхност, от време на време я намазнявайте с малко олио. Всяко парче се разточва на продълговата лента с дължина около 30 см. В единият край на лентата, направете три разреза с нож, които да не започват от самия край, а на сантиметър по-навътре. Разрезите трябва да достигат до 1/3 от дължината на лентата. Върху не нарязаната част на тестото се разпределя плънката. Завива се на руло към нарязаната част на продълговатата лента.Домашните Кифлички на РумиКифличките се нареждат в застлана с пекарска хартия тава, не е нужно да оставяте много разстояние по между им. Побират се идеално в тавата от фурната. Ако искате кифличките ви да не се допират една до друга, използвайте няколко тави за печенето им. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете отново да втасат.  След като втасат се намазват със сместта от жълтък, олио и мляко. Наръсват се със сусам, сусам смесен с ленено семе, ким, захар, маково семе или каквото ви се струва подходящо спрямо плънката им.Домашните Кифлички на РумиПекът се в предварително затоплена на 180˚С фурна със завихряне на въздуха и вклчени долен и горен реотан.  Печенето продължава, докато кифличките придобият приятен златист загар.

Домашните Кифлички на РумиЕто още една снимка на кифличките, приготвени с маков пълнеж! А, тук може да видите ои други снимки.

Домашните Кифлички на Руми

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .