Ципура на фурна

Честит Никулден! Сърдечни поздрави и пожелания за здраве и късмет, към всички именници. Иначе празника е и за всички останали и на днешният ден се консумира риба. В България по традиция рибата е шаран, но аз откакто съм в Кипър не съм се натъквала на такъв, пък и сладководните риби, не са на особена почит по тези географски ширини. Примерно тук, на този въздух скумрията има доста по-остра миризма и не ми харесва всякак приготвена, така както ми е харесвала в България. Затова пък, човек може да се натъкне на страхотни екземпляри пъстърва… Но това е друга тема… По повод празника – рецепта за риба! 🙂

Ципурата е риба, която е изключително популярна в Кипър. Морето наоколо изобилства от нея. У дома всички много я харесваме, особено децата ми. Няма много кокали, пък и така както се сервира, повечето от тях се отстраняват предварително и месото и е много вкусно, без тлъстини, бяло и сочно. Днешната рецепта е много семпла, лесна е за приготвяне дори в домашни условия. По този начин, ципурата най-често се сервира и в заведенията. За чужденците е известна като „sea bream“, а за месните като „Τσιπούρα“ – както е и на български.

Ципура на фурна

  • Ще ви трябва тава с ниски стени, като тази на фурната. Но имайте предвид, че големината и трябва да е съобразена и с броя на рибите, които ще печете. Тавата не трябва да е прекалено голяма или малка спрямо бройката им. Когато рибите се наредат в нея, трябва да има малко разстояние по между им.
  • В повечето случаи рибата ще ви бъде почистена на мястото от където се закупува, освен ако не е директно от рибарска лодка. Май ще трябва да подготвя един пост за това как става почистването и – за всеки случай! Знам със сигурност, че доста хора си нямат идея от това.
  • Преди да сложите рибата да се пече ще е добре да я оставите поне за половин час, наръсена с лимонов сок и шайби лимон. По този начин може да съхраните прясно закупена риба, която желаете да приготвите на следващият дене. Важно е просто да я положите в съд с добре затварящ се похлупак и да я приберете в хладилника. Рибата трябва да се готви и консумира прясна. Ако по  някаква причина не сте в състояние да направите това, е по-добре да я приберете във фризера. Така ще я запазите свежа, докато ви се появи възможност да я приготвите. Разбира се, гледайте да не минат месеци от замразяването и.
  • В случай, че ползвате замразена риба, не забравяйте, че трябва да я размразите в студена вода. 

Необходими продукти за 5 порции:

  • 5 едри Ципури, при мен бяха около 1.700 гр., почистени 
  • лимон
  • вода
  • маслиново олио
  • сол

За сервиране:

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 230°С, (включен горен и долен реотан, без вентилатор). Пригответе си соса за заливането на изпечената риба. На дъното на тавата (да е с плитки стени) се налива малко вода (вижте снимката). Рибите се нареждат в тавата и се осоляват. Всяка от рибите се залива обилно с маслиново олио. Приблизително по 15 гр. за всяка ципура. Нека количеството на зехтина не ви притеснява и не го пестете. Рибата ще стане много вкусна и ще поеме това което и е нужно, останалото маслиново олио ще си остане в тавата.Тавата се слага на средна скара в предварително затоплената фурна. Печенето продължава около 16-20 минути, според големината на рибата и особеностите на фурната. Казвала съм и друг път, че най-често рибите и морските продукти се готвят на висока температура за кратко време. Затова е нуоно да наблюдавате процеса на печене след като са изминали 10-12 минути от слагането на рибата във фурната. За себе си и фурната си съм засякла, че ципура с подобен размер става готова за 17 до 20 минути. Въпроса е как да разпознаете дали е готова, особено ако нямате опит? Не е сложно с помощта на един малък трик. Приложете го след като рибата се е пекла поне 15 минути. Повдигнете хрилете на някоя от рибите – трябва да се отделя с лекота, без да се налага да дърпате. Ако в края си се държи – рибата иска още печене. След 1-2 минути повторете опита, но с хрилете на някоя от другите риби. Вижте снимката долу.

Готовата риба, може да се сервира, така както си е цяла или да се разтвори и почисти от големите кости. Най-често така се сервира в заведенията. За целта се ползва островърх нож, с който се правят разрези от двете страни на рибата. От едната страна започва от коремният разрез (направен при почистването на рибата) и свършва до опашката и. От срещуположната страна (гърба) е от основата на главата до опашката. С помощта на шпатула рибата се разтваря. Горната част се обръща в чинията към страната на корема на рибата. Основната кост се пречупва в основата до главата и в края до опашката. Отстранява се. Премахват се и костиците по разреза направен на  гърба на рибата. Почиства се областта, около корема на рибата и по-едрите костици там, също се отстраняват. Поръсва се обилно с Ладолемоно – Сос от Лимон и Маслиново Олио и магданоз. Сервира се веднага.

Поднася се с допълнително лимон, в компанията на салата, ориз, картофи или каквото друго ви харесва. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

34 thoughts on “Ципура на фурна

  1. Честит празник ! Обожавам ципура , но до сега сме я приготвяли на скара . Радвам се за тази рецепта , защото е лесна , бърза и вкусна – ще се пробва !

    1. И на скара става много вкусна! Но не всеки има скара или барбекю у дома! Пък и понякога времето не позволява, така че това е един добър вариант!
      Ще се радвам да ви се хареса и така!

  2. Честит св. Никола и на теб и семейството ти !!! Наистина вчера се затрих в търсенето на шаран,но уви – тази година нямаше. Предишните години караха от развъдници в Северна Гърция пресен,но явно заради кризата нямаше сега. Купих голям лаврак,около 1.300кг не чистен,но ще го приготвя както си посочила в рецептата за ципурата. И за нас това е идеалната рецепта за тези видове риба. Само ще поръся с малко риган,че го обожавам 🙂 Приятно изкарване на празника,целувки !!!

    1. Диде мерси мила!
      На шаран от години не съм попадала… но риба да е! 🙂
      Лаврака ще стане чуден във фурната, просто ще иска малко повече време за печене.
      А ригана тук и при вас наистина е толкова хубав и ароматен и на мен много ми харесва върху риба!
      Поздрави!

  3. Привет Мария,

    Честит Никулден на всички! Прекрасен празник! Много го обичам! Рибката която си проготвила изглежда чудесно, но да видим на какво ще се спре и моя милост като меню за тази вечер:-) Естествено зависис от това каква рибка ще купя през деня! Още веднъж бъдете здрави и се насладете на този ден изцяло!

    1. Благодаря ти, Ваня!
      Надявам се че празника е бил вкусен и уютен и за теб и семейството ти!
      Поздрав най-сърдечен!

  4. Една от най-любимите ми риПППки! Приготвена по един от най-добрите варианти! Не си падам по шарана, но тази ципура ми връща настроението на празника! Страхотна!

  5. Честит празник и на теб, Мария! Рецептата, която си дала много ми харесва! Спомням си, преди около година хапнах в един много добър гръцки ресторант в София прясна хиона (както със сигурност знаеш, много близка до ципурата) на скара със сос Ладолемоно. Беше превъзходна! Ципура много обичаме всички вкъщи и затова със сигурност ще сготвя рецептата, която предлагаш. Днес бяхме на калкан:) Не държим на шарана. Поздрави!

    П.П. Много ще ми е интересен евентуален пост за това, как се чисти рибата. Тук, в БГ, не е много масова практиката да ти я чистят в магазина, не го правят навсякъде, а в натоварени периоди като в дните около Никулден, съвсем не им се занимава… Аз не умея да чистя риба, затова все карам мъжа ми, но е хубаво да мога и сама. А той все няма търпение да ми покаже:) Сигурна съм, че много хора ще са ти благодарни за такава статия, но не се чувствай притисната от думите ми. Когато имаш време и желание, тогава:)

    1. Благодаря ти, Александра!
      Май, хората доста масово предпочитат друга риба, вместо шаран! 🙂
      За почистването и, определено ще покажа пост, но ще е по-нататък…
      В момента (през зимният сезон) когато морето е бурно, няма добър улов и едва ли ще вземем риба от някой рибар преди пролетта!
      Но обещавам, че при първа възможност ще покажа и обясня нагледно, как става това! Не е никак трудно, просто трябва да се види! Иначе не е най-приятното занимание, за което се сещам! 🙂 Винаги бих предпочела някой друг да го свърши вместо мен! 🙂
      До скоро!

  6. Здравей, Мими! 🙂
    Както винаги, съветите и насоките ти са много ценни! 🙂 Отново ти се доверих и снощи правих ципура по тази рецепта – страхотна стана! Рядко приготвям риба, досега не бях яла ципура, но вече съм й фен 🙂 Обаче… за първи път ми се случи да купя непочистена риба. 🙁 Не беше толкова страшно, колкото очаквах, но не беше и особено приятно чистенето 🙂
    Поздрави и хубав ден!

    1. Кате, много се радвам, че рибката ти е харесала!!!
      Обожавам ципура, както и останалите в къщи. Аз за пръв път я опитах в Кипър и при мен беше любов от пръв поглед! 🙂
      Колкото до чистенето на риба много си права – не е от най-приятните занимания, но няма и нищо сложно и страшно!

      Прекрасен да е денят ти, много слънчев и усмихнат!

      п.п. Много ме впечатли с нестандартната комбинация при ваниловия сладолед!!!

  7. Здравей Мария,
    снощи направих 5 ципури по твоята рецепта и станаха божествени! В къши всички много ги харесахме.
    Благодаря за споделения опит!
    Хубав и успешен ден!

    1. Веси, много се радвам, че рибата се е харесала и у вас приготвена по-този начин.
      Семпла рецепта, но много често, най-хубавите неща са точно такива!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  8. Здравей Мария, рецептата ти наистина е превъзходна. Благодаря ти от сърце! Поздрави от София и от мен. Елена

  9. Много обичам ципура и я направих по тази рецепта – добавих малко бяло вино във водата и няколко стръка розмарин (сушен поръсих отгоре) – стана великолепна!

  10. Здравейте Maria Miteva-Christou, вчера приготвих рецептата- наистина стана изключително вкусна рибата. Даже и капризният ми съпруг много я хареса! Искрено Ви благодаря за подробното описание на начина на приготвяне, за начинаещ кулинар като мен беше много полезно! Рецептата освен вкусна е и много лесна и бърза. Още веднъж благодаря, желая Ви всичко най- хубаво! Поздрави.

  11. Неверояен резултат – предполагам, че сосът допринесе много за чудесния вкус! Поздрвления за отично списвания блог! Желая успехи и любов!

  12. Значи, за малко да изпепепеля кухнята си, зехтин на 230 градуса се запалва, да знаете, че по принцип колкото и да звучи полезно зехтинът не се готви, а се консумира само суров!

    1. Явно фурната, която имате е доста силна!!! А зехтина е бил смесен с нещо горивно щом се е подпалил на тези градуси… 🙂
      Шегата на страна!
      Ако действително сте опитали рецептата и описаното от вас се е случило, мога само да изкажа предположение, че причината за подобно нещо не е била в зехтина, който между другото много масова се ползва (в Кипър, Гърция и на други места по света) и за готвене – заменяйки слънчогледовото или друг вид бяло олио в рецептите.
      Когато нещо в рецепта е в разрез с разбиранията ви за полезност (примерно ако смятате, че зехтинът се консумира само суров), може да го замените с мазнина, която намирате за полезна или да си направите рибата на скара.

  13. Страхотна рецепта и много точна, за което много благодаря. Рибата беше перфектно изпечена след 20мин. Проверих за готовност точно по описания начин. До сега проверявах с вилица и когато кожата се изпече, но този начин много ме улесни. Сосът допълва идеално. За 3бр (1350гр) направих общо 160мл, но ми остана. Ще видя как да го оползотворя. В ресторанти в Гърция са ни сервирали този сос, но е бил по-гъст. Как може да се получи това? Аз ползвах екстра върджин студено пресован зехтин, но пак стана рядък.

    1. Радвам се, че рецептата ти е харесала Вероника!
      Как точно ще се получи сосът зависи и от зехтина, който ще бъде ползван, но сгъстяването става с енергичното разбиване на продуктите.

  14. Здравейте! Тъкмо приготвих две ципури по рецептата без никакви изменения и се убихме да ядем – много вкусно! И много лесно!
    Благодаря за рецептата 🙂 влиза в любими 🙂

  15. Това е най-сполучливата рецепта за ципура! Благодаря ви за подробното описание.

  16. Много хубава написана статия. Точно това търсех. Ципурата вече се пече по описания начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: