Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Преди около седмица, мъжът ми наминал през дома на кръстницата си  и дойде в къщи натоварен с цяла чувал провизии – каквото домашно имала бабичката от всичко му дала – то халуми, то грозде, то чушки…. През първите няколко дни по всяко време на деня можеше да видиш някой да се разхожда из къщата хрупайки пълнена със сирене чушка. Когато си отядохме на корем пресни чушки реших, че може да сготвя останалите. Смятах да ги пълня с извара и яйца – тъкмо щях да снимам и за блога, но в последния момент реших че някои от чушчиците не са лесни за пълнене (май ме хвана мързела) и  затова реших че вместо да ги пълня ще ги нарежа и смеся с плънката… В последствие и бешамел добавих и много се радвам, че нправих снимки защото се получи много вкусно ястие!

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

  • Ако не обичате извара, може да ползвате рикота

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Необходими продукти:

  • 60 гр. маслиново олио (зехтин)
  • 800 гр. чушки сиврия, нарязани на парчета
  • 500 гр. извара, без сол
  • 5 яйца (276 гр.)
  • 3 чаени лъжици сол
  • около ¼ чаена лъжица прясно смлял черен пипер 

За бешамела:

  • 50 гр. краве масло
  • 2 супени лъжици, пълни с връх брашно
  • 2 чаени чаши (500 мл.) прясно мляко
  • 1 яйце, 55 гр.
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Чушките се задушават в зехтина с периодично разбъркване за около 10 минути или докато омекнат и се зачервят съвсем леко. Оставят се на страна да се охладят (поне докато приготвите останалото нужно за рецептата). Яйцата се разбиват хубаво с вилица. Добавят се изварата, солта и черният пипер. Разбърква се.

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Фурната се пуска да загрява на 180ºС, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. От горе посочените продукти се приготвя бешамела – вижте тук как става това. Яйчената смес се добавя към задушените в мазнината чушки. Размесват се докато се смесят хомогенно и се насипват в подходяща тава – моята е с размери 22х 29 см. и височина на стените 6.5 см. Отгоре се разпределя бешамела, заравнява се с лъжица. Тавата се слага в предварително затоплената фурна, печенето продължава 30 минути или докато повърхността на бешамела ес зачерви приятно.

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

Добре е да се извади от фурната и да се остави на страна за около 20 минути. Ако се разреже веднага бешамела ще се разтече. Сервирала съм със салата от зеле, магданоз, чесън и маслини (има я в блога – д намеря линка).

Салата от зеле

Да ви е сладко!

Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

6 thoughts on “Чушки сиврия с извара, яйца и бешамел

  1. Непременно ще направя, и то скоро, Мари!
    Обожавам от дете пълнени чушки с извара, които приготвяше едната ми баба, ще ми хареса и твоя вариант, сигурна съм! Баба добавяше копър и чесън в плънката, дават чудесен аромат.

  2. Миме,
    правя пълнени със сирене и яйца пиперки през лятото и есента.Понякога и аз като теб импровизирам така.Правила съм така, но с печени пиперки през зимата обикновено когато няма пресни.Чудесно, много вкусно и лесно сезонно ястие.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

  3. Много вкусно лятно ястие, а бешамелът му придава изисканост. Сиврията и другите продукти са налице и утре запретвам ръкави.
    Благодаря, Мария!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: