Коледно Дърво от Бисквити Звезди (Christmas Tree made from Grandma`s Gingerbread Stars)

Снимките ми са ужасни, но пък идеята си заслужава! 🙂 Бихте могли да си направите такова дърво със всякакво тесто за меденки или курабии, което се точи и реже с формички. На мен ми беше интересно да опитам прословутите Grandma`s Gingerbread и затова се придържах към рецептата, в книжката от комплекта на формичките за рязане.

За рецептата може да се ползва меласа или златен сироп (виждат се на долната снимка). Меласата има един доста специфичен вкус, на който не съм особен почитател,  или по-скоро, не ми харесва във всичко и затова бих предпочела златния сироп, ухаещ на карамел! Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.

Необходими продукти:

  • 5-5 ½ чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • ½ чаена лъжица сол
  • 2 чаени лъжици джинджифил на прах
  • 2 чаени лъжици канела
  • 1 чаена лъжица карамфил (подправка) на прах
  • 1 ччаена чаша свинска мас или масло с растителен произход („Spry”)
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ¼ чаени чаши меласа (може да ползвате кленов сироп, глюкоза, мед или златен сироп)
  • 2 разбити с вилица яйца
  • 10 формички за курабий „звезди“, различни по големина

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 175°С. Пресейте брашното и го смесете със солта, содата, и подправките. В голяма тенджера растопете растителната мазнина, охладете я леко и добавете към нея захарта, меласата и яйцата. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте от сухата смес и когато тестото се сгъсти достатъчно, прехвърлете върху наръсен с брашно плот и измесете меко тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно, но имайте предвид, че тестото трябва да си остане меко и съответно ще си е лепкаво.

Парчета от тестото се разточват върху наръсен с брашно плот. Най-напред се изрязват големите звезди и с помощта на шпатула се пренасят в тава застлана с хартия за печене. Ако при пренасянето формата на звездите се развали не се притеснявайте, просто наложете отново формичката върху тестото и с пръсти оформете звездата, след което махнете формичката. От всеки размер се режат по 2 звезди. Пекът се в предварително затоплената фурна, като времето за печене на големите звезди е от 10 до 15 минути, а на малките от 6 до 10 минути. Изваждат се от фурната и заедно с хартията се прехвърлят върху мраморен плот или скара и се оставят да изстинат напълно. След това се слепят една върху друга, за да се получи дърво. За слепването може да ползвате мармалад, маслен крем или айсинг. Може просто да се наръси с пудра захар или да се украсата по желание и според фантазията ви.

Тесто може да се съхранява във фризер! Първоначално бисквитите са твърди, но когато престоят омекват. Добре е дръвчето да се направи 1-2 седмица преди Коледа.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Коледно Дърво от Бисквити Звезди (Christmas Tree made from Grandma`s Gingerbread Stars)

  1. Много е хубаво, Мария ! Страхотно празнична атмосфера създава…. 🙂
    Поздравления !!!

  2. Мими, браво :))) Много ми харесва това дръвче! Само не знам, защо ти излиза толкова назад тази публикация.

    Прегръдки и 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: