Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекТази година доста закъснях с приготвянето на Коледният си Кейк. Обикновенно го правя месец по-рано и това му позволява в дните по Коледа да разгърне изцяло царствените си аромати и вкус. Тази година обаче, нямах добра концентрация по планирането и организацията в това отношение…   

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекЗаради това нито търсих, нито спазих конкретна рецепта, просто смесих продуктите така, както ми се видя че ще е добре и се получи добре 🙂

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекМерителната ми чаша е със съвместимост 250 мл. Сушените плодове трябва да са предварително обезкостени (тези, които имат костилка), а плодовете от сладко, трябва да са отцедени от сока (сиропа). Може даже да ги измиете с вода ако не са много крехки и да ги оставите да се отцедят. Замервала съм ги след това. Всъщност грамажът им не е толкова важен в случая, но това ще е ориентир, за хората, които нямат опит. Може да направите комбинации, които на вас ви допада или каквото имате у дома. При мен количеството на плодове от сладко е по-голямо от количеството на сушените плодове, имайте предвид, че ако ползвате само сушени плодове ще трябва да увеличите доста количеството на алкохола – може да сложите дори 1 чаена чаша.

За сместта от сушени и кандирани плодовове или плодове от сладко:

Общото количество на всички плодове, e 995 гр. Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

Необходими продукти за тестото:Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

  • 1 ч.ч. (210 гр.) масло с растителен произход (shortening – „Spray”) или маргарин
  • 1 ч.ч. тъмно кафява захар „Мусковадо“
  • 5 голими яйца
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. mixed spice – това са смесени подправки. На опаковката на моето бурканче пише, че съдържа: карамфил, индийско орехче, джинджифил, кардамон, кимион, бахар, звездовиден анасон и кориандър
  • 2 ч.ч. (280 гр.) брашно
  • 1 с.л. (24 гр.) black treacle syrup или меласа 
  • 1 ч.л. есенция ром 
  • ½ ч.л. есенция портокал 
  • ½ ч.л. бадемова есенция
  • настърганата кора на 1 портокал
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 150 гр. бадеми – скълцани

За украсата: 

  • мармалад от кайсии за намазване на кейка преди покриването му със захарно тесто
  • 1 доза от това парено захарно тесто
  • сладкарска боя – черно, оранжево, червено

Начин на приготвяне:

Най-напред се обработват плодовете. Вече споменах, че най-напред трябва да се отцедят от сиропа (тези, които са от сладко). След това се нарязват на парченца и се заливат с двата вида алкохол и портокаловият сок. Разбъркват се с лъжица, така че да се смесят добре по между си и с алкохола. Съдът се покрива с чиста кърпа и се оставя на страна за няколко часа. 

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекСлед това се приготвя тестото: В купата на миксера се смесват маслото с растителен произходи и захарта (1). Разбъркват се добре и след това към сместта се прибавят едно по едно яйцата (2). Когато сместта ги поеме се прибавят есенциите, подправките и настърганиите кори на лимона и портокала (3). След това се добавя брашното смесено с бакпулвера (4) и меласата (5). Всичко се разбърква до получаването на еднородна смес (6). Последно към сместта се добавят бадемите и сместта от плодове и алкохол (7). Разбърква се с дървена лъжица докато всичко се смеси добре. Сместта се разпределя в тава, чийто дъно и стени са застлани с пекарска хартия (8). Аз съм я разпределила в две тавички едната с ø 13 см., а другата с ø 20 см. Пекох в предварително затоплена фурна на 170°С със завихряне на въздуха и включен горен и долен реотан. След 30 минутки тестото се беше надигнало доста и повърхността му доста се беше зачервила, затова изключих горният и солен реотан и оставих печката да работи само с горещ въздух на същата температура за още час и 15 минути. Проверих готовността с клечка. И тук да вмъкна, че по-малката тавичка се изпече по-нъпред.

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекКогато кейка изстине се изважда от формата, завива се с домакинско фолио и се оставя да отлежи на стайна температура 1-2 преди да се украси. Ако желаете може да го напръскате с бренди или някакъв ароматен ликьор – портокал, бадемов или др.  Може да се покрие с бадемов марципан или друг вид захарно тесто. Аз съм ползвала една доза Марципан Варна, която ароматизирах с бадемова и портокалова есенция. Покрих и двата кейка с „чаршаф“ от захарното тесто, а от останалото тесто оформих лицето на снежният човек.

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекОцветих парче от тестото в оранжево, за да направя морковче за нос на всеки един от снежните ми човеци (всеки кейк). Тук е описано и показано подробно как се оформят морковчета, в случай, че долната снимка не е достатъчна. По идея на Йоана в коментарите на споменатият пост, потопих дървено шишче в какао и с него оформих шарката характерна за морковчетата. Големината на морковите от захарно тесто се преценя според големината на кейка – вижда се на долната снимка каква е. Аз разрязах оформените морковчета по дължина, т.е. получих половин морков, защото не ми  хареса как изглеждаше триизмерно. Основата на моркова се поставя в центъра на тортата, а върхът му сочи между 9 и 10 часа, ако си представим, че тортата е въображаем часовник.   

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекСлед това оформих бузкит от захарно тесто оцветено в червено. Зазточих го на 5 мм. дебелина и изрязах по две кръгчета за бузките на всеки снежен човек! Очичките оформих като бобени зрънца, от топчета захарно тесто оцветено в черно. Усмивката е от дълъг фитил, изтънен в двата си края. Остана ми малко тесто в черно и реших да оформя две копчета от него. За шалчето увито около всеки снежен човек съм ползвала мека опаковъчна червена хартия.  

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекЕто ги двете братчета 🙂 Засмени, румени – червени!

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекСмятам, че с такава украса би могъл да се справи всеки и да получи, весели, усмихнати торти, за някои от зимните празници!

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен ЧовекЕто и парченце!

Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

Last updated by .

8 thoughts on “Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек

  1. Много весел и празничен кейк, Мари! И въпреки липсата на планиране изглежда като да се е получил доста ароматен и вкусен!
    Поздрави

    1. Да, определено се получи добре, въпреки че го направих направо в последният момент!
      А, ти момиче правиш страхотни снимки!

  2. Прекрасен кейк, Мари! Закачлив и много, много, усмихнат!
    Преди няколко месеца случайно открих твоя блог, който направо ме плени! Страхотен е ! Правих по твои рецепти Добруджанската пита и торта Медовик.Резултатите бяха ненадминати!!!!
    Те ми увеличиха кулинарния рейтинг сред близките.
    Питата вече я правя няколко пъти, а тортата….. е просто вълшебство!
    Набелязала съм още много „нещица“, които задължително ще пробвам!

    Весели празници! Здраве, щастие и късмет за теб и цялото ти семейство!
    Нека да те радват дори и малките неща! Мари, а ти ни радвай с твоите кулинарни магии!!!!! Сърдечни поздрави….

    1. Стефче, радвам се че блогът ми и опитаните рецепти са ти допаднали!

      Благодаря ти за сърдечното отношение и хубавите пожелания!
      Весели празници!

  3. Няма значение дали е късно направен коледния кейк – надали ще му бъде простено и няма да бъде изяден:)) Изглежда превъзходно, много закачливо и примамва да се грабват приборите и да се похапва..

  4. Весели празници, с малко закъснение, и от мен Миме!
    Тази година направих коледния кейк на Диди, защото незнаех дали ще има нов 🙂 Стана много вкусен и ароматен и всички близки много го харесаха! А за този кейк нямам думи, толкова апетитно изглежда, а снежния човек е такъв сладур 🙂 Благодаря за страхотната рецепта!

    1. Привет, Сонче и благодаря за поздравите! Весели празници и за теб и семейството ти!
      Развам се, че рецептата, която си опитала за коледен кейк ти е харесала 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: