Чешки козунак

Чешки козунак

Чешки козунак

От дълго време се канех да го опитам този Чешки козунак по популярната рецепта на natalyna, едва на скоро успях! Това тесто е сладко – както на мен ми харесва, но е някак тежко и втасва много бавно (това е недостатъка на рецептата). Ухае на лимон и индийско орехче. 

Чешки козунак

Чешки козунак

  • Тестото може да се приготви ръчно, с помощта на миксер работещ с приставка за тесто или в машина за хляб.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.gotvetesmen.com

Чешки козунак

Необходими продукти:

  • 250 мл. прясно мляко, топло
  • 150-200 гр. захар
  • 1 пакет (от 11 гр.) суха мая или 40 гр. прясна мая
  • 700 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 3 жълтъка (50 гр.)
  • кората на един лимон
  • 1 щипка индийско орехче
  • 200 гр. смес от краве масло и свинска мас
  • 60 гр. стафид

Чешки козунак

За дооформяне:

  • 1 жълтък (17 гр.)
  • 1 чаена лъжица прясно мляко
  • 30 гр. обелени и накълцани бадеми или орехови ядки
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Закваската се приготвя с 2 супени лъжици от хладкото прясно мляко, маята, 1 супена лъжица от захарта и 1 супена лъжица от брашно. Разбърква се добре, ще се получи кашица. Съдът се покрива с кърпа и се оставя на топло за десетина минути или докато маята шупне.

Чешки козунак

Маслото (евентуално и свинската мас) се разтопяват на слаб оън, оставят се на страна до употреба. Стафидите се измиват и се прехвърлят в цедка, където остават до употреба.

Чешки козунак

В дълбока купа или леген (където ще се меси тестото) се пресяват брашното със солта. Смесват се със захарта, лимоновата кора и шипка индийско орехче. Прави се кладенче в което се сипват жълтъците, втасалата закваска, и разтопеното хладко масло.

Чешки козунак

Замесва се тесто, като същевременно се налива и хладкото прясно мляко. Меси се докато се получи гладко тесто с блясък, което се отделя от стените на съда.

Чешки козунак

Оформя се на топка и се поставя в купа наръсена с брашно. Повърхността на тестото също се наръсва с брашно. Купата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло докато тестото удвои обема си. Не втасва много бързо. 

Втасалото тесто се прехвърля върху домакински плот. Добавят се стафидите и се меси, докато тестото ги поеме равномерно.

Чешки козунак

Полученото тесто се разделя на 8 еднакви части. Започва се с оформянето на основата на козунака: 4 парчета от тесто се оформят на фитили с дължина около 45 см. Усукват се два по два. Прехвърлят се в тава застлана с хартия за печене, като се поставят успоредно един на друг (като за мартеничка). По между им да има 3-4 см. разстояние. Краищата им се съединяват, а самите фитили се притискат с длан, така че да се сплескат леко.

Чешки козунак

Получава се отвор в средата, където ще бъде поставена следващата плитка, която се оформя с 3 фитила от тестото (дълги около 45 см.), които се сплитат на плитка.

Чешки козунак

Останалото парче тесто се оформя на дълъг фитил (около 64 см.) прегъва се на две и двата му края се усукват един с друг (като за мартеничка). Последната плитка се поставя върху втората. Става нещо като триетажен козунак съставен от приплетени парчета тесто. За да сте сигурни, че етажите отделните съставни части няма да се разместят по време на втасването или печенето може да ги свържете с няколко дървени клечки, които да преминават от най-горния до най-долният слой. Оставя се да втасва докато удвои обема си. Става бавно, при мен повече от 3 часа отне.

Чешки козунак

Така оформен козунака се оставя на топло да втаса. Ако нещо свързано с оформянето на козунака не е станало ясно може да видите следващото видео.

След като втаса повърхността му се намазва със жълтък смесен с прясно мляко. По желание се наръсва със смлени или филирани бадеми.

Чешки козунак

Пече се в предварително затоплена на 185ºС фурна, с включен долен реотан и вентилатор или както печете обикновено питки и козунаци. Печенето при мен отне 45 минути.

Чешки козунак
Поръсва се с пудра захар и се реже задължително след като изстине, иначе е глетав. Да ви е сладко!

Чешки козунак

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Чешки козунак
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Чешки козунак

  1. Точно рецепта за глетав и сладък козунак търсех ,благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: